Comunicat de presă privind finalizarea proiectului „Modernizare infrastructură străzi pentru accesul între zona centrală și Ocna Dej – străzile: Mihai Viteazu, Minerilor, Albăstrelelor, Țibleșului, Eroilor, Pinticului” SMIS 118103
Municipiul Dej anunță finalizarea proiectului ”Modernizare infrastructură străzi pentru accesul între zona centrală și Ocna Dej – străzile: Mihai Viteazu, Minerilor, Albăstrelelor, Țibleșului, Eroilor, Pinticului” cod SMIS 118103 finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Proiectul a fost implementat de către MUNICIPIUL DEJ în perioada 1.08.2015 și 31.12.2021,având o valoare totală de 45.728.933,04 lei, din care 38.851.020,59 lei reprezintă contribuția FEDR, respectiv 44.792.941,37 lei finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Nord -Vest, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.
Obiectivul general al proiectului a fost realizarea de investiții care să asigure un serviciu eficient de transport public de călători și îmbunătățirea condițiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, cu scopul de a reduce numărul de deplasări cu transportul privat (cu autoturisme) și reducerea emisiilor de echivalent CO2. Astfel, municipiul Dej a urmărit dezvoltarea mobilității urbane prin schimbarea accentului de la o mobilitate bazată pe utilizarea autoturismelor la o mobilitate bazată pe mersul pe jos, utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, utilizarea transportului public de înaltă calitate și eficiență, reducerea utilizării autoturismelor în paralel cu utilizarea unor categorii de autoturisme nepoluante.
Prin implementarea proiectului au fost modernizate străzile Mihai Viteazu, Minerilor, Țibleșului, Albăstrelelor, Eroilor și Pinticului, din municipiul Dej, străzi ce asigură accesul în zona centrală Dej, Ocna Dej, Parcul Balnear Toroc , precum și accesul locuitorilor satului aparținător Pintic la zona central urbană și la rețeaua națională și europeană de drumuri.
Rezultate
Implementarea proiectului conduce la îmbunătățirea mobilității atât prin utilizarea transportului public cât și a modurilor nemotorizate, la reducerea emisiilor de CO2 și implicit la creșterea accesibilității și a calității vieții cetățenilor. Prin lucrările la modernizarea infrastructurii rutiere se asigură desfășurarea calitativă a deplasărilor cu transportul în comun și implicit o mai bună mobilitate a cetățenilor. Modernizarea trotuarelor asigură deplasarea pietonilor în condiții optime, în siguranță, fără obstacole și asigură punerea la dispoziția populației a unui mijloc alternativ de transport, nepoluant, care conduce la reducerea emisiilor de CO2 din proiect. Achiziția de autobuze electrice (nepoluante) contribuie la reducerea emisiilor de CO2 și la susținerea investiției privind reabilitarea traseelor de transport public electric.
Modernizarea stațiilor de transport public și dotarea acestora cu o serie de facilități, adaptate în funcție de tipul stației, vin în completarea măsurilor privind reabilitarea infrastructurii rutiere utilizată prioritar de transportul public de persoane, astfel încât cetățenii municipiului pot beneficia de un serviciu de transport public de înaltă calitate, care să răspundă nevoilor lor. Funcționalitățile, precum sistemul e-ticketing și sistemul inteligent de management al traficului, conduc la eficientizarea utilizării sistemului de transport public devenind astfel mai simplu și mai rapid de utilizat.
Toate aceste măsuri reprezintă expresia dezvoltării unui sistem de transport solid, ecologic și eficient, prietenos cu mediul.
Impact
Finalizarea proiectului, prin realizarea activităților prevăzute și îndeplinirea obiectivelor propuse, contribuie la dezvoltarea orașului și creșterea calității vieții locuitorilor zonei urbane Dej, prin dezvoltarea unui sistem de transport accesibil pentru toate categoriile sociale, echitabil și eficient economic.
Astfel, implementarea proiectului, ca parte a strategiei de dezvoltare a transportului urban, produce efecte precum creșterea anuală estimată a numărului de persoane care utilizează traseele/zonele pietonale/semi-pietonale construite/modernizate/extinse cu 8.1%, la nivelul primului an de după finalizarea implementării proiectului, respectiv cu 10.7%, la nivelul ultimului an al perioadei de durabilitate a contractului de finanțare
De asemenea, se urmărește creșterea numărului de pasageri transport public cu 5.8 %, la nivelul primului an de după finalizarea implementării proiectului, respectiv cu 8.0% la nivelul ultimului an al perioadei de durabilitate a contractului de finanțare .
Realizarea activităților prevăzute in cadrul proiectului au ca rezultat reducerea traficului de autoturisme personale precum și reducerea cantității de emisii GES, reducerea nivelului de poluare fonică cu 40%, datorită achiziționării prin intermediul proiectului de autobuze electrice ce emit 50 decibeli, față de autobuzele din dotarea prezentă, care emit 80 decibeli.
Proiectul are un impact ridicat atât la nivel social, cât și cultural, atât prin creșterea calității vieții locuitorilor din municipiul Dej, ca urmare a dezvoltării unui sistem de transport public de persoane modern, accesibil, eficient, dar și ca urmare a modernizării traseelor pietonale, punând astfel la dispoziția locuitorilor a unor alternative de deplasare moderne, cu un nivel ridicat de confort.
Prin oferirea unei infrastructuri înalt calitativă, a unor facilități moderne și accesibile, proiectul își aduce aportul la reducerea emisiilor de CO2. Dezvoltarea și modernizarea mijloacelor de transport din municipiu contribuie la creșterea atractivității acestuia, ducând astfel la dezvoltarea sa economică.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.