Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Concurs de soluții pentru mobilarea urbanistică a zonei blocului V03 din Dej. Valoarea premiilor depășește 20.000 de euro

0 1.495

Consilierii locali dejeni vor dezbate în cadrul ședinței ordinare pe luna ianuarie, programată mâine la Dej, un proiect de hotărâre privind organizarea unui concurs de soluții arhitectonice pentru mobilarea urbanistică a terenului de sub imobilul denumit V03. Proiectul este inițiat de consilierii Partidului Național Liberal.

Potrivit consilierului Marius Butuza, unul dintre inițiatorii acestui proiect, acest concurs de soluții este cea mai bună modalitate de rezolvare a situației blocului V03 din Dej și a terenului aferent, aflat într-o zonă comercială des circulată.

”Demolarea blocului este o măsură obligatorie și de neîntârziat, iar tergiversarea acestei lucrări nu poate fi justificată de către administrația orașului doar prin piedicile funcționărești ridicole pe care le invocă sistematic. Pentru a veni în întâmpinarea acestui moment, considerăm că este de bun simț să luăm în calcul pentru mobilarea arhitectonică a acestei zone, părerile unor specialiști consacrați în domeniu, dat fiind importanța deosebită a acestei locații pentru prezentul și viitorul durabil al urbei noastre”, se arată în expunerea de motive ce a dus la inițierea acestui proiect de hotărâre.

Ce presupune proiectul:

Organizarea unui concurs de soluții arhitectonice pentru mobilarea urbanistică a terenului de sub imobilul denumit VO3, elaborarea unui concept urbanistic de ansamblu, reprezentarea schematică a fluxurilor de circulație pietonală, auto și conturarea intersecțiilor care trebuie reproiectate.

Ne întemeiem această propunere pe baza următoarelor considerente:

– zona aflată în discuție este amplasată într-o poziție foarte importantă atât din punctul de vedere a esteticii urbanistice cât și din punct de vedere a circulației rutiere a localității noastre, fiind adiacentă arterei principale care traversează orașul și prin aceasta influențează în mod direct fluiditatea circulației urbane în întreaga localitate.

– intersecția străzilor Ec. Teodoroiu, Crângului și Dobrogeanu Gherea este una foarte solicitată, fiind o cale de acces în cel mai populat cartier al municipiului, Dealul Florilor și singura cale de acces înspre centrul orașului pe acest traseu.

– traficul rutier din acest nod de circulație este foarte încărcat, deasemenea sunt intens solicitate și arterele care leagă intersecția de principalele cartiere ale orașului și găsirea unei soluții inteligente este vitală pentru evitarea unui foarte probabil blocaj în viitor a acesteia.

– suprafața de teren pe care este amplasată construcția, este în mare parte în proprietatea municipalității, fapt ce ne obligă la tratarea cu maximă seriozitate a modului în care aceasta este folosită.

– dată fiind amplasarea într-o zonă cu maxim impact estetic și funcțional, este vital pentru comunitatea dejeană a se genera o soluție arhitectonică valoroasă care să fie materializată printr-o construcție reprezentativă, care să ateste peste ani valoarea administrativă a gospodarilor vremilor noastre.

Dintre necesitățile la care ar trebui să răspundă un asemena proiect, amintim doar câteva:

– Elaborarea unui concept de trafic riveran (acces autovehicule, pietoni, scolari etc.)

– Amenajarea acceselor rutiere pentru trafic ocazional (aprovizionare, intervenţii, etc.).

– Realizarea în această zonă a unor parcări multietajate care să preia cât mai mult din spațiul ocupat în prezent de mașinile parcate pe partea carosabilă și pe trotuare. Amplasamentul permite realizarea unuia, poate chiar a două nivele subterane de parcare, fapt important pentru decongestionarea traficului rutier din zonă.

– Este vitală de asemenea realizarea unui cadru organizat, civilizat și modern pus la dispoziția persoanelor fizice și juridice care își desfășoară activitatea în domeniul comerțului alimentar și/sau industrial, care în prezent își desfășoară activitatea într-o zonă total nepotrivită (fosta piață agroalimentară, în prezent în litigiu) sau chiar pe trotuare, fapt ce contravine tuturor normelor legale în vigoare.

– Necesitatea unor spații unde să se desfășoare activități cu caracter cultural-educativ și recreațional (spectacole de teatru, film, activități pentru tineret etc.) este una stringentă în această zonă foarte populată a orașului, cu mulți tineri care nu au opțiuni de acest fel, iar realizarea unei construcții care să includă asemenea facilități care să ofere chiar posibilitatea organizării de spectacole în aer liber în zona respectivă ar fi binevenită.

– Refacerea într-un mod modern și plăcut a spațiilor verzi adiacente, spații care sunt în mare suferință în acest moment, aspect cu impact direct și imediat în creșterea calității vieții cetățenilor care au domiciliul în această zonă.

– Propunerea (şi ilustrarea) unui concept de mobilare urbană cuprinzând:

– bănci, coşuri de gunoi, suport biciclete, etc.

‐ panouri de informare pentru evenimente

‐ alte propuneri la latitudinea concurenţilor.

Concursul de soluții va avea trei premii, în valoare totală de 95.000 lei
– premiul I – 50.000 lei, 
– premiul II – 30.000 lei;
– premiul III – 15.000 lei

Sursa de finanțare: Bugetul local pentru anul 2018.

Pentru stabilirea regulamentului de organizare precum și a detaliilor tehnice impuse prin caietul de sarcini, propunem inițierea unui parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, sucursala Transilvania.

Inițiatorii acestui proiect de hotărâre sunt consilierii PNL Aurelian Mureșan, Mihaela Petrean, Marius Butuza, Simion Buburuz și Adrian Alexandru.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More