Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Concursul de soluții propus de PNL Dej pentru ”blocul polițiștilor” V03, trântit în ședința de consiliu

0 1.737

Consiliul Local Dej a dezbătut azi, pentru aproape o oră, proiectul de hotărâre privind organizarea unui concurs de soluții arhitectonice pentru mobilarea urbanistică a terenului de sub imobilul denumit V03, cunoscut și sub denumirea de ”blocul polițiștilor”.

Proiectul inițiat de consilierii locali ai Partidului Național Liberal a fost prezentat de consilierul Marius Butuza, care a profitat de tot timpul avut la dispoziție pentru a da citire întregii expuneri de motive, despre care Someșeanul.ro a scris aici.

În esență, proiectul celor de la PNL prevedea organizarea unui concurs la care să participe specialiști, persoane fizice sau juridice, care să prezinte mai multe soluții despre amenajarea arhitectonică a respectivei zone, soluții dintre care să se aleagă trei, cele mai frumoase, mai practice și mai avantajoase pentru municipalitate.

De la concurs de soluții până la proba practică pe acuze politice nu a fost decât un pas. Astfel, consilierii PSD au considerat această propunere ca fiind una neinspirată și au scos la înaintare situația juridică a imobilului și a terenului aferent, dar și un sondaj de opiniei realizat de Primăria Dej în anul 2016, prin care dejenii își exprimau dorința ca acel bloc să fie demolat și în locul lui să fie ridicat un supermarket de genul Lidl sau Kaufland.

Bineînțeles, liberalii au intervenit din nou în dezbateri, spunând că ei nu propun decât demolarea acelui bloc, așa cum este și dorința dejenilor participanți la consultarea publică, și amenajarea acelei zone în concordanță cu specificul amplasamentului și cu dorința cetățenilor.

Citiți și: Afacerea din spatele ”afacerii” V03 la Dej. Ce se ascunde prin sertare?

N-a fost cale de mijloc între cele două tabere, nici chiar când consilierul UDMR Lorand Varga a intervenit în discuție, susținând și el concursul de soluții ca fiind o bună oportunitate a de a avea ceva concret în plan pentru respectiva zonă, un proiect de dezvoltare și amenajare care să fie pus în practică odată cu lămurirea situației juridice a imobilului.

S-a marșat și pe ideea că atâta timp cât terenul și imobilul respectiv nu sunt în proprietatea totală a Primăriei Dej, bugetul local nu poate suporta alocări de fonduri pentru un concurs de soluții. Consilierii PNL au propus acordarea de premii în valoare totală de aproximativ 20.000 de euro pentru primele trei proiecte câștigătoare din concurs, fiind dispuși chiar să se renegocieze sumele sau chiar să fie șterse de tot, urmând a se găsi alte soluții pentru recompensarea participanților câștigători la concurs.

Nici aici n-a fost cale de împăcare a taberelor, nici chiar după ce consilierul PNL Aurelian Mureșan a propus ca cei care au cumpărat spații în respectivul imobil, în speță Ministerul de Interne, Loteria Română și firma Any Prod Com, să plătească municipalității, chiar cu titlu retroactiv, impozit majorat cu 500% pentru faptul că au lăsat clădirea în paragină și blochează de atâția ani rezolvarea situației.

Citiți și: Premieră la Dej: Viceprimarul ”a sărit la gâtul” primarului pe tema proiectului blocului V03 la ședința de consiliu – VIDEO

După ce a urmărit schimburile de replici între tabăra de stânga și cea de dreapta, primarul Costan Morar a ieșit la tablă, într-o prea lungă prelegere despre tot istoricul acestui bloc, luptele cu Ministerul de Interne și alte înalte instituții. Asta deși spunea că nu ar fi vrut să ”se bage” în discuție, primarul a venit totuși cu Powerpoint-ul după el și a indicat, multe prea alambicata istorie a blocului polițiștilor.

În concluzie, după o oră de dezbateri aprinse și contre aruncate dintr-o parte în alta, proiectul nu a trecut de votul consilierilor. Cei de la PNL, alături de Lorand Varga și Traian Mureșan, au votat ”pentru”, însă majoritatea pesedistă a votat contra. Singurul care s-a abținut a fost Andrei Bradea, consilierul PSD susținând importanța acestui concurs de soluții în timp ce recunoștea că nu este acum momentul pentru așa ceva, până la definitivarea procesului de despăgubire a proprietarilor.

Prin urmare, rămâne cum am stabilit. Hidoșenia de bloc va trona în continuare în una dintre cele mai aglomerate zone din oraș și, dacă un eveniment natural nu ne va ajuta să fie pus la pământ, va trona mult și bine și în continuare în același loc unde stă de aproximativ 30 de ani. Între timp, o dată la câteva luni, subiectul este readus în discuție în clasica ”băgare în seamă” a politicienilor, care în loc să se unească pentru rezolvarea unei probleme comune, preferă să-și bage piedici reciproce, doar ca să nu iasă vreunul în față ca marele ”rezolvator” al problemei.

Dacă aveți răbdare să urmăriți discuțiile pe această temă, o puteți face în materialul de mai jos, ședința de consiliu fiind transmisă în direct de Someșeanul.ro

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More