Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Conflictul de interese, desființat. Funcționarii publici, trași la răspundere doar pentru favorizarea unei persoane

0 63

Funcționarii publici nu vor mai putea fi acuzați de conflict de interese, ci de „folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane”. Modificările aduse azi de deputați vor face mai dificilă anchetarea funcționarilor, dar și sancțiunile vor fi mult mai blânde. Dezbaterile au încins cele două tabere, care au trecut la jigniri și ironii de la tribuna Camerei Deputaților.

PSD și UDMR au renunțat în ultima clipă la un amendament care  deschidea practic portița angajării rudelor de către funcționarii publici, nu și la redefinirea conflictului de interese. Acum, sancțiunile vor fi mai blânde și, mai nou, funcționarii nu vor suporta rigorile legii pentru actele normative semnate și emise.

Art 301, Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul sau, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani.

(2) Dispozitiile alin. 1 nu se aplica în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situaţii:

a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;

b) exercitarea unui drept recunoscut de lege sau îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevazute de aceasta.

După criticile aduse de USR, fostul premier Victor Ponta, el însuși cercetat de DNA pentru conflict de interese, a dat tonul replicilor acide.

Într-un final, proiectul a trecut cu 187 de voturi „pentru”, 71 „împotrivă” și șase abțineri și va ajunge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More