Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Consilierii județeni clujeni ai PSD acuză: ”Proiecte prioritare pentru județ sabotate cu bună știință”

0 73

someseanul-consiliul judetean cluj

Ședința Consiliului Județean Cluj din data de joi, 12 februarie 2014, a marcat o premieră extrem de nefastă pentru județul Cluj, acuză vicepreședintele CJ Cluj, Ioan Oleleu, prin intermediul unui comunicat de presă.

Din inițiativa consilierilor județeni P.N.L.+ P.D.L., trei dintre proiectele majore ale Consiliului Județean și care au menirea de a genera beneficii uriașe întregului județ au fost sabotate pentru singura lor vină de a fi fost inițiate și sprijinite de reprezentantul în conducerea forului administrativ județean al unui alt partid politic — vicepreședintele P.S.D. al Consiliului Județean, Ioan Oleleu, se arată în respectivul comunicat.

Deși în cadrul proiectului de hotărâre de aprobare a bugetului județului proiectele referitoare la consolidarea versantului nordic din cadrul Parcului Industrial Tetarom I, realizarea Centrului de colectare a produselor agricole, a fructelor și legumelor din Câmpia Turzii și, respectiv, construirea Unității de abatorizare, tranșare și livrare a cărnii Iclod urmau să fie finanțate cu sume care să permită continuarea acestor investiții, la propunerea și cu votul hotărâtor al consilierilor județeni P.N.L.+ P.D.L. sumele alocate acestor trei proiecte de maxim interes au fost tăiate până la punctul în care aceste investiții au devenit imposibil de continuat.

Astfel, în ceea ce privește stabilizarea versantului nordic din Parcul Industrial Tetarom I, reducerea sumei alocate de la 2.500.000 la 1.500.000 face imposibilă executarea lucrărilor de consolidare. În contextul în care pericolul de alunecare a dealului, constatat în mod expres inclusiv de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență încă din luna octombrie 2014, este iminent, neexecutarea lucrărilor de consolidare împiedică construcția Halei 2 din proiectul de extindere a Parcului Tetarom 1, punând în pericol grav și alte investiții finanțate din fonduri publice.

Ceea ce este însă cu adevărat grav este faptul că, nefinalizarea până la sfârșitul anului 2015 a lucrărilor prevăzute în acest proiect cu finanțare europeană — devenită imposibilă prin prisma acestor tăieri de fonduri — va duce la obligarea Consiliului Județean Cluj de a returna întreaga finanțare europeană primită prin acest proiect!

”Ori, într-o variantă mult mai optimistă, continuarea acestor lucrări după anul 2015, dacă va fi aprobată, se va putea face exclusiv pe banii Consiliului Județean Cluj, deci pe banii clujenilor. Cum poate fi justificată această decizie aberantă, de a plăti din banii clujenilor sau, mai rău, de a returna milioane de euro deja câștigate, atunci când nimic nu te obliga să faci acest lucru ci doar propria inconștiență?”, se întreabă consilierul județean Ioan Oleleu.

În cazul Centrului de colectare a produselor agricole, a fructelor și legumelor din Câmpia Turzii, prevăzut inițial a fi finanțat cu suma de 1.000.000 de lei, procentul de tăiere a fondurilor este de 75%, de la 1.000.000 de lei la 250.000 de lei.

Trebuie precizat în acest context faptul că, întrucât studiul de fezabilitate a fost deja aprobat, la fel ca și indicatorii tehnico-economici ai acestei investiții, în mod firesc ar fi trebuit să se treacă la organizarea licitației pentru proiectul tehnic și execuția pe un sistem de tip credit furnizor dar suma rămasă nu ne permite acest lucru.

Din păcate însă, și în acest caz, tăierea fondurilor alocate acestui proiect atât de important pentru punerea în valoare a unui tradițional bazin legumicol și pentru dezvoltarea acestei părți a județului Cluj duce la imposibilitatea reală a continuării investiției.

Situația se prezintă în mod similar și în cazul Unității de abatorizare, tranșare și livrare a cărnii din Iclod, procentul de tăiere fiind tot de 75%, de la 1.000.000 de lei la 250.000 de lei. De asemenea, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici au fost deja aprobați de forul administrativ județean.

Din păcate, un obiectiv relativ ușor de finalizat într-un interval de timp relativ redus — 24 de luni după realizarea proiectului tehnic și adjudecarea lucrărilor de execuție, devine extrem de incert în condițiile actuale. Reamintim în acest context faptul că, încă de la început, s-a dorit ca acest obiectiv să fie un integrator pentru piața cărnii din zonă, dorindu-se gestionarea lui împreună cu asociațiile de fermieri din județ.

”Aceste obiective au fost asumate în timpul U.S.L. și de către consilierii județeni de la P.N.L. dar se pare că aceștia au uitat complet de promisiunile din campania electorală. Consider că orice comentarii suplimentare sunt de prisos, felul în care trei proiecte majore au fost afectate grav din inconștiența unor indivizi datori să apere interesul public fiind de natură să ne ajute să înțelegem cine și ce interese slujește în realitate”, mai spune Ioan Oleleu în comunicatul de presă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More