Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Consiliul Fiscal – Deficitul bugetar poate ajunge la 3,5%. Cheltuieli subdimensionate, venituri supradimensionate

0 92

Consiliul Fiscal avertizează asupra unui deficit bugetar ce poate ajunge la 3,5% din PIB până la finele anului.

Potrivit Adevărul, Consiliul Fiscal a anunțat că deficitul bugetar ar putea ajunge la un nivel de 3,5% din produsul intern brut, la finele anului, chiar dacă veniturile sunt supradimensionate, iar cheltuielile subdimensionate. Exemplul concret dat de către cei de la Consiliul Fiscal se referă la pensiile, unde suma bugetată este cu 2 miliarde lei mai mică decât necesarul de plată.

Totodată ziariștii Adevărul notează că reprezentanții Consiliului Fiscal remarcă faptul că, pentru prima dată de la instalarea sa, ţinta de deficit bugetar este majorată ulterior depunerii proiectului de buget în Parlament, în directă contradicţie cu prevederile art. 15 al Legii finanţelor publice.

„Majorarea ţintei de deficit bugetar pentru anul 2019 şi subdimensionarea aparentă a cheltuielilor de asistenţă socială şi a celor aferente contribuţiei către bugetul UE implică un deficit situat în imediata vecinătate a nivelului de referinţă de 3% din PIB chiar şi ignorând problemele legate de supradimensionarea veniturilor bugetare (4,5 miliarde lei, în condiţiile în care taxa pe activele bancare ar fi menţinută în forma curentă). Luând în calcul şi această supradimensionare, apreciem că este probabil ca deficitul bugetar la finele anului curent să ajungă la un nivel de circa 3,5% din PIB în condiţiile menţinerii unor politici neschimbate”, au afirmat aceștia.

De asemenea Consiliul Fiscal remarcă diferenţele semnificative ce apar la nivelul bugetului consolidat aferent anului 2019 între forma trimisă Consiliului fiscal spre formularea opiniei iniţiale în 31 ianuarie 2019 şi cea ulterior aprobată de Guvern şi trimisă în Parlament. Potrivit instituţiei, veniturile şi cheltuielile totale sunt mai mari cu 1,165 miliarde lei, cu diferenţe semnificative în dimensionarea unor agregate de cheltuieli.

Mai mult puteți citi aici.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More