Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Consiliul Județean Cluj acuză PSD de furt

0 468

Reprezentanții Consiliului Județean Cluj acuză Guvernul PSD că au văduvit județul Cluj cu o sumă de peste 100 de milioane de lei și că prejudiciază astfel toate bugetele locale.

Reprezentanții Consiliului Județean Cluj acuză Guvernul PSD că a lăsat județul, prin Legea nr. 50/2019 privind Bugetul de Stat, fără suma de peste 100 milioane lei. Astfel cei de la CJ au transmis că PSD „A furat din suma corespunzătoare cotei de 7,5% din impozitul pe venit estimat a se încasa, reprezentând fond la dispoziţia consiliului judeţean, în vederea susținerii dezvoltării din unitățile administrativ –  teritoriale peste 50,5 milioane lei”.

Astfel, au continuat cei de la CJ, deși în anul 2018 cota de impozit corespunzătoare veniturilor generate în județul Cluj a fost de 80,988 milioane de lei, în 2019 este previzionat a se realiza în județul Cluj minimum 79,015 milioane de lei. Potrivit acestora, Guvernul PSD a diminuat suma aferentă Consiliului Județean Cluj cu peste 50,5 milioane lei, având la dispoziție pentru alocări în vederea susținerii programelor de investiții pentru dezvoltare locală doar 28,4 milioane de lei, conform art. 6.2 din Legea nr. 50/2019.

Mai mult, spun reprezentanții Consiliului Județean, această diminuare cu 2/3 a sumei cuvenite din impozitul pe veniturile realizate în județul Cluj, în 2019, s-a realizat prin derogare de la prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, penalizând județul Cluj și reducându-i sumele la nivel cu județe total neproductive.

Guvernul a tăiat și alte fonduri, precum cota de 17,5 % pentru echilibrare, de la valoarea cuvenită județului Cluj de peste 328 milioane lei, la suma plafonată de 275 milioane lei, tăind astfel alte peste 53 de milioane de lei de la județul Cluj, bani care erau destinați investițiilor de modernizare a infrastructurii județene sau locale. De asemenea prin Legea 50/2019 se produce și o diminuare a alocărilor destinate proiectelor, deoarece obligă consiliul județean să mute 111 milioane de lei de la cheltuieli de investiții pentru a acoperi cheltuieli de asistență socială pe care guvernul nu dorește să și le mai asume începând din acest an și a eliminat alocarea lor, au declarat cei de la CJ Cluj.

„În condițiile sus-amintite, proiectele de dezvoltare ale  județului, precum și sumele alocate către UAT-uri sunt afectate, prejudiciind astfel toate bugetele locale” au încheiat reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More