Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Consultul stomatologic de rutină. La ce să te aștepți dacă nu ai mai fost de mult timp la un control

0 1.550

Știm deja cât de importantă este o dantură completă atât pentru sănătatea organismului cât și pentru starea noastră de bine generală. Ne îngrijim de igiena dentară zilnică și facem tot posibilul pentru a ne păstra zâmbetul încrezător intact. Cu toate acestea, o vizită în cabinetul stomatologic este recomandată pentru a ne asigura că dinții noștri nu sunt afectați de carii sau de posibile afecțiuni incipiente.

Așadar, dacă nu ai mai fost la un control stomatologic de mult timp, există câteva aspecte la care să te aștepți. Desigur, totul poate varia în funcție de starea ta generală de sănătate, motivul programării (dacă, spre exemplu există o urgență stomatologică), istoricul dentar și perioada care a trecut de la ultimul tău control. Iată, însă, ce e cel mai probabil să te aștepte în cabinetul stomatologului:

Evaluarea stării generale a sănătății orale

Imediat după ce îi vei spune mai multe despre motivele pentru care te-ai prezentat la control, stomatologul va începe cu o examinare detaliată a cavității bucale, a gingiilor și a dinților pentru a evalua starea ta de sănătate orală. Acest lucru poate implica o verificare a prezenței cariilor dentare, a plăcii bacteriene, a tartrului și a altor probleme comune.

O curățare profesională a danturii

Dacă în urma evaluării inițiale a danturii se constată acumulări de tartru sau de placă bacteriană, stomatologul va recomanda și efectua (în cazul în care ești de acord) o curățare profesională a dinților. Procedura ajută la îndepărtarea depunerilor nedorite și la menținerea sănătății gingiilor și a dinților.

Investigații imagistice – radiografia panoramică

Dacă este necesar, stomatologul poate recomanda efectuarea unei radiografii panoramice pentru a evalua starea dinților și a oaselor maxilare în detaliu. Conform dentaltix.com, investigația imagistică va ajuta la identificarea problemelor dentare ascunse, cum ar fi cariile dintre dinți sau leziunile la nivelul rădăcinilor.

Diagnosticul corect și planificarea tratamentului

Atunci când se constată probleme dentare, stomatologul va discuta cu tine despre opțiunile de tratament disponibile și va elabora un plan personalizat. Cele mai des întâlnite soluții includ proceduri precum detartrajul, tratarea cariilor, tratarea canalelor radiculare sau înlocuirea spațiilor lipsă prin implanturi sau punți.

Educație și sfaturi de îngrijire orală

În cabinetul stomatologului vei primi mereu sfaturi pentru menținerea unei igiene orale sănătoase. Recomandările pot include tehnicile corecte de periaj și utilizarea aței dentare, dar și sugestii privind alimentația și stilul de viață care să susțină sănătatea dentară pe termen lung.

Programarea următoarelor controale

După examinarea inițială, stomatologul îți va recomanda un program de controale regulate pentru a monitoriza starea ta de sănătate orală și pentru a preveni sau trata problemele în timp util. Astfel, riscul apariției durerii va fi diminuat iar tu te vei putea bucura de o dantură fără probleme indiferent de vârstă sau istoric medical.

După cum vezi, este important să nu amâni programarea la un control stomatologic, chiar dacă nu ai avut probleme recente care să te îngrijoreze. Controlul regulat ajută la identificarea și tratamentul precoce al afecțiunilor dentare, ceea ce reduce riscul unor complicații ulterioare și a unor costuri mai mari în viitor pentru tratarea lor.

Photo: Unsplash


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More