Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Consumul de etnobotanice pus pe liber printr-o decizie cel puțin ciudată a ICCJ

0 564

Decizie fără precedent și cu posibile efecte dramatice a ICCJ. Consumatorii de etnobotanice pot scăpa de sub incidența legii.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că legea prin care consumatorii de etnobotanice sunt trași la răspundere este una destul de neclară și trebuie aduse modificări. „Orice operaţiune cu produse care sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive este interzisă, inclusiv procurarea unor astfel de substanţe pentru consum propriu” este textul care îi pune în dificultate pe mulți judecători.

În acest mod s-a aplicat o modificare pe data de 12 septembrie 2018: „procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de catre consumatorul final in vederea consumului propriu, efectuata exclusiv in acest scop, nu constituie operatiune cu produse in sensul art. 2, lit. b din Legea nr. 194/2011 si nu intra sub incidenta dispozitiilor art. 16, alin 1 din acelasi act normativ” se notează pe scj.ro.

Această modificare este un clar semnal de alarmă mai ales pentru faptul că se simte un trend ascendent în ceea ce privește consumul de droguri. Judecătorul Cristi Danileț este unul dintre primii care atenționează asupra efectelor acestei decizii. „Dezavantajul este că nu vom mai putea ajunge la dealeri, pentru că în mod firesc de la consumatori noi urmărim dealerii pentru a-i prinde. Nu vom avea temei legal să confiscăm astfel de substanţe pentru că astăzi Poliţia, sau Parchetul, când surprinde tânărul consumând are posibilitatea sa confişte acele substanţe”, spune Cristi Danileţ, citat de Digi24.ro.

Atenția asupra consumului de etnobotanice a fost atrasă în ultimul timp de cazul unui adolescent de 15 ani din Galaţi care aflat sub influenţa consumului de etnobotanice a înjunghiat mortal un tânăr de 19 ani, dar ți de cazurile de consum al unei substanțe cunoscută ca și „Zombie”.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More