Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Contractul privind gestiunea salubrității în Dej a fost prelungit. Bratner-Vereș va mai activa cel puțin un an la Dej

0 394

Consiliul Local Dej a aprobat în ședința ce a avut loc azi prelungirea cu încă un an a contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubritate a municipiului Dej, contract încheiat cu compania de salubritate Bratner-Vereș, care expira la finalul acestei luni

”Am propus în urmă cu un an de zile și ați fost de acord și propun și acum prelungirea contractului cu un an de zile până la finalizarea proiectului Eco-Metropolitan.

Am avut o discuție cu cei care răspund la nivel de județ și mi-au spus că au procedat la caiteul de sarcini și la toate lucrurile necesare pentru licitație. În toată zona județului Cluj vor fi patru operatori. Unul pentru zona Dej-Gherla și comunele limitrofe, un operator în Cluj, alt operator în Câmpia Turzii-Turda și alt operator în Huedin și comunele limitrofe.

Dacă caietul de sarcini va fi finalizat, undeva la începutul anului viitor vom avea un operator nou în zonă.

Doresc ca în această perioadă de doi ani, acest an și anul viitor, să amenajăm toate punctele gospodărești, o parte subteran și o altă parte suprateran. Vom face acest lucru, avem un plan anume de investiții, pe care doresc să-l implementăm până în aprilie anul viitor.

Dacă în această perioadă județul nu rezolvă tot ce înseamnă operatorul, vom mai prelungi cu câteva luni de zile. Tot trebuie să se rezolve odată, pentru că nu mai putem sta în situația actuală”, a explicat primarul Costan Morar.

În replică, Marius Butuza, consilier din partea PNL, a adus în discuție faptul că și-a exprimat neîncrederea încă din decembrie anul trecut față de societatea ECO URBAN DEJ SA, care urma să preia activitatea de salubritate în oraș după încheierea contractului cu Bratner-Vereș.

”Unde se regăsește acea intreprindere socialistă de stat cu care se lăuda în decembrie 2017 că va rezolva definitiv și iremediabil situația colectării gunoaielor din oraș? Dacă vă aduceți aminte, atunci v-am spus că demersul dânsului nu are finalitate, pentru că există niște condiții legale pe care trebuie să le îndeplinească și, în contextul legislativ actual, era imposibil să se ajungă la a fi pus în practică. Am atras atenția atunci că nu este ok și astăzi văd că-mi dau dreptate. Domnule primar nu știu ce să fac. Să vă acuz de populism sau de incompetență? Cred că este puțin din ambele. Modul în care dumneavoastră ați ales atunci să puneți problema a fost complet neprincipial și mi se pare corect ca măcar acum, când recunoașteți prin acest proiect de hotărâre greșeala, să vă cereți scuze față de cei pe care i-ați făcut să-și piardă timpul ascultându-vă gogoșile”, a spus Marius Butuza.

Citiți aici despre societatea ECO URBAN DEJ SA

”Tot ce am făcut până acum, am făcut responsabil. Pentru că știți și dumneavoastră că am avut mari, mari probleme cu Bratner-Vereș. Am fost în situații în care ne-au blocat săptămâni, zile la rând și tot timpul ne amenințau că dacă nu majorăm prețul nu ne mai ridică gunoiul menajer. Varianta responsabilă a fost să încercăm să facem o societate comercială a noastră, să o gestionăm noi. Și am făcut acest demers, absolut firesc. După ce am făcut aceste demers, discutând la Cluj, ne-am repoziționat toții primarii și am zis ce facem, ieșim din Eco-Metropolitan sau mergem mai departe?

Și până la urmă, după o săptămână două de discuții și la nivel de București și cu conducerea Consiliului Județean, s-a zis că nu mai avem ce face decât să mergem înainte. Nu puteți merge pe cont propriu, pentru că și noi județul și voi trebuie să dați bani înapoi și trebuie să găsim o soluție să mergem împreună până la capăt. Ne adaptăm toți la decizia asta și o respectăm. În acest context am spus că nu mai merge să investim noi și ne repliem, mergem pe măturatul stradal și pe punctele gospodărești unde facem investiție noi direct. Ne-am asumat aceste lucruri în funcție de situația dată. Putem merge mai departe cu înființarea societății comerciale. Dar n-am vrut să blochez Eco-Metropolitan în situația în care s-au angajat la lucrul ăsta față de toți primarii”, a răspuns primarul Dejului.

În discuție a intervenit și Aurelian Mureșan, care a atras atenția asupra faptului că de fiecare dată Consiliul Local a aprobat solicitările de majorare a tarifului exprimate de Bratner Vereș și a susținut prelungirea contractului de gestiune a salubrității orașului, consilierul liberal având totuși condiția ca și acum, după aprobarea prelungirii contractului compania de salubritate să-și facă treaba așa cum trebuie în ceea ce privește ridicarea, colectarea și transportul gunoiului menajer din Dej.

Într-un final, proiectul de hotărâre a fost supus votului, acesta fiind susținut în unanimitate de către toți consilierii locali.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More