Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Contribuabilii cu datorii la stat ar putea beneficia de ștergerea penalităților dacă îndeplinesc o serie de condiții

0 49

Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, contribuabilii cu datorii la stat la 30 septembrie 2015 vor putea beneficia de ștergerea penalităților de întârziere la plată dacă îndeplinesc o serie de condiții.

În primul rând, aceștia vor trebui să achite restanțele până în martie anul viitor. A doua condiție se referă la plata dobânzilor aferente restanțelor până la 30 iunie 2016. În plus, contribuabilul trebuie să aibă depuse toate declarațiile fiscale până la data transmiterii cererii de anulare a penalităților de întârziere.

Cei vizați pot depune cereri de anulare a penalităților de întârziere până pe 30 iunie 2016.

Un alt punct din proiectul de act normativ prevede anularea penalităților de întârziere datorate pentru diferențele suplimentare de plată declarate de contribuabili prin declarație rectificativă, cu scadență anterioară datei de 30 septembrie 2015, dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe criterii printre care și depunerea declarației rectificative până la data de 31 martie 2016.

„În cazul contribuabililor pentru care au fost instituite popriri asiguratorii sau executorii, la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, în scopul acordării posibilității de a beneficia de anularea penalităților de întârziere, se reglementează posibilitatea contribuabilului de a efectua plăți din sumele indisponibilizate ca efect al popririi”, se arată în documentul publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Facilitatea fiscală nu se aplică în cazul contribuabililor aflați în procedura insolvenței potrivit Legii nr. 85/2014 întrucât acești contribuabili se află sub un regim special în ceea ce privește modul de îndeplinire a obligațiilor de plată.

De asemenea, ea nu se aplică nici pentru obligațiile de plată rezultate din raporturile juridice contractuale (redevențe, chirii, dividende), cu excepția redevențelor miniere, a redevențelor petroliere și a redevențelor rezultate din contracte de concesiune, arendă și alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinație agricolă, încheiate de Agenția Domeniilor Statului.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More