Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Controale ISU Cluj în cluburi și discoteci. Ce nereguli au descoperit inspectorii

0 134

La sfârșitul săptămânii trecute au fost organizate și desfășurate o serie de acțiuni de control la spații cu afluență de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci din municipiul Cluj-Napoca.

Astfel în zilele de sâmbătă și duminică, pe timp de noapte, au fost desfășurate controale inopinate de prevenire, în zona centrului istoric, la un număr de 26 de obiective de către nouă inspectori de prevenire ai ISU Cluj, în cooperare cu efective ale inspectoratelor județene de poliție și jandarmi.

În cursul acestor acțiuni cadrele Inspecției de Prevenire au depistat un număr de 32 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, în urma cărora au fost aplicate 20 de sancțiuni contravenționale, dintre care șapte avertismente și 13 amenzi, în cuantum de 75 500 lei, iar două dintre obiectivele controlate au fost fost dispusă măsura complementară de oprire a funcționării întrucât au fost constatate încălcări grave a cerințelor de securitate la incendiu.

Principalele deficiențe au constat în: funcționarea fără obținerea autorizației de securitate la incendiu, lipsa organizării activității de apărare împotriva incendiilor pe locul de muncă, neîntreținerea și neverificarea corespunzătoare a mijloacelor de primă intervenție, neîntreținerea corespunzătoare sau lipsa iluminatului de siguranță și securitate pentru evacuare, exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor electrice și diminuarea sau nemarcarea căilor de evacuare.

Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ‘Avram Iancu’ al județului Cluj va continua și în perioada următoare acțiunile de control atât la spațiile cu afluență de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, restaurante, săli de cinematograf/spectacole și centre comerciale, instituții de invățământ, cât și la celelalte obiective planificate (operatori economici cu diferite domenii de activitate, instituții și localități) din întreg județul, informează ISU Cluj.

Considerăm, ca și până acum, foarte important interesul persoanelor din cadrul operatorilor economici de a-și însuși mai bine aspectele ce țin de siguranța și securitatea proprie și a utilizatorilor, precum și adoptarea unui comportament preventiv de către populație.

Prevederi legislative:

În conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2006, cu modificările și completările ulterioare, proprietarul ori beneficiarul construcției are obligația să solicite și să obțină avizul înainte de începerea lucrărilor execuție la construcții noi, de modificare a celor existente și/sau la schimbarea destinației acestora.

Totodată, proprietarul ori beneficiarul are obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu înainte de punerea în funcțiune a clădirilor ori spațiilor amenajate în clădiri care intră sub incidența HGR nr. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, potrivit normelor actuale, spațiul trebuie autorizat din punct de vedere al securității la incendiu, în măsura în care:

— are destinația de alimentație publică și o suprafață desfășurată mai mare sau egală cu 200 mp;

— are funcțiunea de comerț și o suprafață desfășurată mai mare sau egală cu 400 mp;

— este sală aglomerată (mai mult de 200 persoane la parter și o suprafața ce revine unei persoane mai mică de 4 mp).

Totodată, potrivit prevederile art. 105 din Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin OMAI nr. 163/2007 statuează următoarele:

‘Art.105

(1) Folosirea flăcării: lumânări, făclii, torțe și altele asemenea pe timpul spectacolelor de teatru, operă, operetă, a festivităților desfășurate în restaurante sau pentru ambianță ori divertisment în restaurante, baruri, cluburi, discoteci etc. este interzisă.

(2) Pentru durate scurte, stabilite precis, se admite folosirea flăcării în situațiile menționate la alin. (1), cu condiția asigurării condițiilor de împiedicare a inițierii și propagării incendiului, după cum urmează:

a) evitarea amplasării în apropierea sau contactul cu materiale combustibile: decoruri, costume, haine, perdele etc.;

b) folosirea unor suporturi incombustibile;

c) prevenirea producerii unor incendii prin răsturnare, manevrare greșită etc.;

d) stingerea obligatorie a flăcărilor la terminarea evenimentului;

e) nominalizarea personalului propriu ce asigură supravegherea și intervenția în caz de incendiu;

f) asigurarea mijloacelor tehnice adecvate de apărare împotriva incendiilor;

g) anunțarea, după caz, a serviciului profesionist, voluntar sau privat, pentru situații de urgență, a cadrului tehnic sau a personalului de specialitate cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor.’

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More