Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Controversele Declarației 600: S-a amânat depunerea, dar nu și plata. Ce se întâmplă dacă nu plătești

0 130

Prima Ordonanţă a Guvernului Dăncilă, prin care s-a amânat termenul de depunere a formularului 600 până în aprilie, a fost publicată în Monitorul Oficial. Ne aflăm în situația fiscală bizară în care termenul de depunere al declarației este ulterior primului termen de plată, arată consultanţii fiscali.

Termenul de depunere al Declarației 600 depusă de persoanele fizice ce au realizat în anul 2017 venituri extra salariale într-un plafon mai mare de 22.800 lei se prorogă până în data de 15 aprilie 2018.

Decizia a fost publicată în Monitorul oficial nr. 0095 din 31 ianuarie 2018.

„Ordonanța nu aduce alte modificări fiscale, fapt pentru care amintim că se păstrează actualele scadențe pentru plata asigurărilor sociale datorate de persoanele fizice aflate în sfera declarației, respectiv plățile sunt făcute în patru rate egale până în data de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie”, arată consultantul fiscal Adrian Benţa.

Neplata sumelor la aceste termene scadente conduce la obligația plății de dobânzi și penalități de întârziere, explică auditorul financiar.

Această situație fiscală prin care termenul de depunere al declarației este ulterior primului termen de plată îi conduce pe consultanţi la ipoteza că vor exista modificări fiscale în perioada următoare.Câteva mii de români au depus deja controversata declaraţie 600.

Rămâne de văzut ce soluţie găseşte Ministerul de Finanţe, în contextul în care premierul a sugerat o variantă dificil de pus în concordanţă cu Codul Fiscal şi cu găurile din buget: o singură plată anuală şi retroactivă, nu anticipată.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More