Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Copac al Luminii montat la Cluj-Napoca. Străluceşte datorită energiei create de biciclişti

0 710

Cluj-Napoca luminat cu operele unor artişti ingnenioşi în cadrul Festivalului Lights On. Una dintre atracţii este Copacul Luminii.

Conform Agerpres, un Copac al Luminii, care prinde viaţă doar atunci când trecătorii se opresc ca să pedaleze câteva biciclete aflate în apropiere, la care acesta este conectat, a fost montat în Cluj-Napoca, într-un circuit al instalaţiilor luminoase create de designeri şi artişti, care vor împodobi oraşul pe perioada sărbătorilor de iarnă.

Copacul Luminii, o Columnă a Infinitului, un tunel sau o lună care poate fi luată acasă de clujeni pentru a o plasa într-un loc în care să poată fi văzută de cât mai mulţi oameni sunt instalaţiile care vor umple cu lumina lor parcurile şi curţile publice din oraş, au continuat cei de la Agerpres.

Copacul Luminii este alimentat de energia cinetică produsă de cei care vor dori să îl facă să strălucească, folosind bicicletele la care este conectată instalaţia. Cel care a creat Copacul Luminii, Leonid Tishkov este şi autorul Lunii Private, o instalaţie pe care a gândit-o să poată fi împărţită de public. Strălucitoarea semilună, care cântăreşte doar câteva kilograme şi este alimentată la o baterie, poate fi luată acasă, pentru câteva zile, de doritori, cu condiţia să o amplaseze într-un loc în care să poată fi văzută şi de alţii. În Germania, unde Luna Privată a mai fost expusă, instalaţia a strălucit din cele mai diverse locuri, precum un hambar, o cafenea, o grădiniţă sau din balcoanele oamenilor.

Acelaşi artist rus a adus la Cluj-Napoca şi o Columnă a Infinitului creată cu ajutorul luminii, care este un omagiu adus lui Constantin Brâncuşi, dar şi faptului că România celebrează, în acest an, 100 de ani de la Marea Unire. De asemenea, o altă instalaţie este Tunelul, creaţie a unui tânăr artist român, Silviu Ciora, care va fi amplasată în Parcul Central al oraşului, şi pe care artistul a gândit-o ca pe un drum iniţiatic.

Cele 12 instalaţii, create de 8 artişti, sunt expuse pentru 45 de zile la Cluj, în cadrul evenimentului Lights On ( ce se desfăşoară între 16 noiembrie şi 31 decembrie 2018), care va crea cu acestea şi un circuit la care publicul este invitat să participe. Instalaţiile folosesc becuri led sau tuburi de neon, care presupun o tehnică cu consum redus de energie, puterea maximă pe locaţie fiind de sub un kilowat/zi. Instalaţiile vor fi aprinse pe timpul nopţii, în acelaşi timp cu iluminatul public.

Conceput în urmă cu câţiva ani ca un concurs pentru designeri, arhitecţi şi ingineri care să îşi poată arăta conceptele inedite publicului, Lights On a fost prima competiţie de acest fel din România. Scopul său a fost acela de a veni în sprijinul autorităţilor pentru a găsi soluţii pentru iluminarea oraşului, mai ales în perioada sărbătorilor. Evenimentul este sprijinit de Primăria Cluj-Napoca şi investitori locali.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More