Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Copilaș salvat dintr-un puț de 16 metri adâncime. Minune divină sau efort suprem al salvatorilor?

0 150

Un copilaș de nici doi anișori a căzut în această dimineață într-un puț, la o adâncime de 16 metri, în comuna Balta Sărată din Teleorman. Copilașul a fost salvat de pompieri după aproape 11 ore de la începutul intervenției, însă miracolul salvării acestuia împarte ”părerologii” în două tabere: a fost minune dumnezeiască sau meritul este doar al salvatorilor?

O țară întreagă a urmărit cu sufletul la gură pe toate canalele media operațiunile de salvare a minorului, intervenții supraomenești a aproape 50 de pompieri, polițiști paramedici SMURD și personal specializat în salvări de acest gen.

Autoritățile au intervenit la fața locului cu toate forțele, încercând prin toate căile posibile să scoată de acolo copilul de 1 an și 8 luni în viață. S-au introdus camere video în puțul respectiv, pentru a urmări în permanență starea băiețelului, au fost introduse tunuri de aer cald, pentru ca minorul să nu intre în hipotermie, dar și tunuri de oxigen, pentru ca acesta să nu se sufoce.

Dacă încă de dimineață salvatorii s-au chinuit să-l scoată pe copil cu tije sau chingi, pe de altă parte se încerca săparea unui alt puț, în paralel cu puțul în care căzuse copilul. S-a ajuns până la adâncimea de 10 metri cu cel de-al doilea puț săpat, în momentul în care pompierii care lucrau deasupra puțului inițial au reușit să-l agațe pe copil cu o tijă și să-l tragă la suprafață deodată cu hidroforul din fundul puțului, cel pe care căzuse minorul.

Imediat ce operațiunea de salvare s-a încheiat cu succes, copilul a fost predat pe mâna medicilor, pentru a-i fi evaluată starea de sănătate și a fi transportat ulterior la spital cu un elicopter.

Întreaga operațiune, una extrem de complicată, a durat aproximativ 11 ore. Timp în care zeci de pompieri, paramedici și specialiști au depus toate eforturile omenești posibile pentru a salva viața micuțului. Reacțiile nu au întârziat să apară, iar dacă o parte transmiteau, pe bună dreptate, felicitări salvatorilor pentru succesul operațiunii lor, alții au pus întreaga salvare pe baza intervenției divine.

Este sau nu Dumnezeu responsabil pentru această salvare? Se poate ca o astfel de operațiune, în care au fost angrenate zeci de persoane, să fie pusă dar pe baza intervenției divine? Este un concurs de factori?

Adică dacă ar fi fost vorba de minune dumnezeiască, de ce ar fi căzut copilul acela în respectivul puț în primul rând? Dacă era vorba de intervenție divină, de ce nu a venit aceasta la 10 minute după nefericitul eveniment? Pentru că necunoscute sunt căile Domnului, ar spune unii.

Până la urmă, cu toții am văzut ceea ce poate fi confirmat fără îndoială: pompieri, medici și paramedici, specialiști, polițiști și reprezentanți ai autorităților au făcut front comun pentru salvarea unei vieți. Și au reușit. Așa, cu tehnica lor învechită, cu fel de fel de soluții și improvizații, cu forța minții și a propriilor mâini, au scos în viață copilul din puț, în urma unei operațiuni pe care n-o vor uita niciodată. Aceștia sunt eroii zilei, oamenii care merită toate felicitările, oamenii care azi au salvat o viață după 11 ore de muncă, oameni care mâine se vor întoarce la serviciu pentru a face același lucru: să salveze vieți. Ei trebuie felicitați, lor trebuie să le mulțumim și să le fim recunoscători că zi de zi își riscă sănătatea și propriile vieți pentru a fi în sprijinul cetățeanului, pentru a ne salva pe noi din cele mai grele situații.

Felicitări sincere tuturor celor implicați!

Acesta este un articol de opinie și trebuie tratat ca atare. Dacă aveți și voi o părere, lăsați mai jos un comentariu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More