Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cornel Itu, de Ziua Pământului: ”Viitorul nostru şi al generaţiilor care vin din urmă este condiţionat de grija şi respectul pe care le arătăm faţă de natură”

0 51

Planeta noastră, Pământul, este sărbătorită, în fiecare an, la 22 aprilie, atât în cadrul Zilei Planetei Pământ, cât și în cadrul Zilei Internaționale a Mamei-Pământ.

Marcată pentru prima dată în 1970, Ziua Plantei Pământ a fost inițiată de senatorul american Gaylord Nelson și celebrată, inițial, doar pe teritoriul SUA. Din 1990 Ziua Planetei Pământ a început să fie organizată la nivel internațional, în peste 140 de țări.

La rândul ei, Ziua Internațională a Mamei-Pământ este marcată de către toate statele membre ale Națiunilor Unite, fiind o inițiativă ONU concretizată prin Rezoluția 63/278, în 2009.

De Ziua Pământului, la Cluj-Napoca, este organizată o dezbatere sub titulatura “Roşia Montană – locul în care renaşte conştiinţa ecologică a românilor”

”Salut organizarea, la Cluj-Napoca, a evenimentului “Roşia Montană – locul în care renaşte conştiinţa ecologică a românilor”, prilejuit de sărbătorirea Zilei Pământului. Mă alătur tuturor celor care respectă mediul înconjurător şi luptă pentru a menţine nealterată această frumoasă planetă care ne hrăneşte şi ne îngăduie să trăim”, spune deputatul Cornel Itu prin intermediul unui comunicat de presă transmis pe adresa redacției.

”Doresc să reamintesc că am fost printre parlamentarii care s-au opus proiectelor privind exploatarea auriferă a Roşiei Montane, precum şi a gazelor de şist, şi îmi păstrez şi acum aceeaşi convingere. Am subliniat cu diverse ocazii punctul meu de vedere referitor la astfel de proiecte cu impact major asupra mediului înconjurător şi asupra economiei naţionale, precum şi asupra cetăţenilor care trăiesc în zonele respective: este esenţial să avem discuţii cu locuitorii din acele zone, să le cunoaştem părerea, să ştim ce doreşte societatea civilă şi să găsim soluţii de echilibru între interesul local, regional şi naţional.

De asemenea, am atras atenţia în numeroase rânduri asupra faptului că, pe fondul suprapopulării planetei, deţinerea terenurilor agricole şi a rezervelor de apă începe să devină un aspect vital al supravieţuirii. În acest context, România are nevoie, urgent, de o centură de siguranţă pentru păstrarea terenurilor agricole, fiind în joc siguranţa alimentară a cetăţenilor României. Liberalizarea vânzării terenurilor agricole către străini, din 1 ianuarie 2014, prevăzută în tratatul de aderare la UE, m-a preocupat încă înainte de a fi pusă în aplicare, atrăgând atenţia că această prevedere ne va crea enorme și insurmontabile probleme, cu posibile efecte privind siguranța națională.

Subliniam încă de atunci, în faţa colegilor din Parlamentul României, că situația satelor românești va fi dată peste cap de această măsură. Cu o absorbție slabă a fondurilor europene, insuficient modernizat, cu o populație îmbătrânită, mediul rural este în pericol de a-și pierde identitatea. Iată că, după doi ani de la liberalizarea pieţei, fără ca ţara noastră să pretindă condiţii mai restrictive pentru a vinde terenuri cetăţenilor străini, s-a ajuns la situația cumpărării masive a pământurilor, în special a celor agricole.

În timp ce contextul internaţional este unul incert, terenurile sunt o realitate palpabilă, iar deţinerea lor devine cu atât mai importantă. Un studiu comandat de curând de parlamentarii europeni arată că până la 40% din terenul arabil al României este controlat de cetăţeni străini, printre marii proprietari fiind cetăţeni libanezi, austrieci, bănci şi companii de asigurări. În ritmul acesta, având în vedere şi preţul scăzut al terenurilor, ţara noastră va deveni, în cel mai real sens al cuvântului, o colonie!

Am atras din nou atenţia, atât prim-ministrului Dacian Cioloş, cât şi Ministerului Agriculturii că trebuie măcar în al doisprezecelea ceas să luăm o decizie fundamentală. Bulgarii au decis amânarea vânzării terenurilor către străini până în 2020. De ce să nu urmăm exemplul lor, punându-ne temporar la adăpost de eventuale situații nefericite? Strică o centură de siguranță pe un drum necunoscut? În vremuri incerte, putem să renunțăm la o certitudine fără de tăgadă, pământul? Eu, unul, sunt convins că nu!

În final, doresc să îi felicit pe organizatorii acestui eveniment care readuce în prim plan necesitatea de a ne proteja ţara şi planeta cu toate comorile lor naturale. Viitorul nostru şi al generaţiilor care vin din urmă este condiţionat de grija şi respectul pe care le arătăm faţă de natură”, își încheie comunicatul parlamentarul dejean.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More