Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cornel Itu despre legea salarizării unitare: ”E nevoie de o nouă grilă de salarizare”

0 56

Noul guvern Dacian Cioloș nu a prevăzut în proiectul de buget pe 2016, legea salarizării unitare, al cărei proiect a fost întocmit deja de PSD, însă social-democrații intenţionează să treacă prin Parlament proiectul legii salarizării unitare până la sfârşitul sesiunii parlamentare din această lună.

Referitor la legea salarizării unice, co-inițiatorul acesteia, deputatul Cornel Itu, spune că aceasta este o prioritate pentru social-democraţi, ”un proiect gândit şi elaborat de Ministerul Muncii în guvernarea Ponta, în colaborare şi prin consultări serioase cu sindicatele şi cu autorităţile publice locale şi centrale. Îmi doresc ca actualul guvern să aibă maturitatea de a susţine această lege atât de necesară unei administraţii moderne şi eficiente. Nu putem avea oameni dedicaţi muncii şi carierei în sistemul public dacă sunt prost plătiţi şi dacă nu li se recunosc meritele printr-un sistem coerent şi corect de evaluare.”

Parlamentarul dejean explică și de ce Executivul condus de Victor Ponta nu a reușit să adopte o astfel de lege în cei trei ani de mandat.

”PSD a făcut demersuri susţinute, a iniţiat şi a sprijinit legi pentru a repara dezastrul lăsat în urmă de Guvernul Boc, când medicii, profesorii, poliţiştii, funcţionarii publici, cercetătorii, respectiv toţi angajaţii de la stat, au fost crunt loviţi cu tăieri salariale, de sporuri. Faptic, aceşti oameni nu au pierdut doar 25% din salarii, ci mult mai mult, aproape de 40%. Dacă mai luăm în calcul şi majorarea TVA la 24%, vom avea un tablou complet al sărăcirii sistematice a celor care au lucrat şi lucrează în sectorul public. Apoi, ne mirăm că avem angajaţi demotivaţi sau că tinerii nu se îndreaptă spre locurile de muncă din sistemul de stat. Sunt mulţi salariaţi în sistemul de stat care îşi fac munca în mod impecabil, având venituri foarte mici, însă aceasta nu este o situaţie cu care să ne mândrim. Aceşti oameni trebuie să plece acasă mulţumiţi, după ce iau salariul lunar, nu îngrijoraţi, gândindu-se ce vor pune pe masă mâine sau poimâine.

Începând cu 2012, odată cu instalarea Guvernului Ponta, ca rezultat al voinţei populaţiei, social-democraţii au majorat, consecutiv, salariile, au reîntregit pensiile şi au crescut ajutoarele sociale. Mă bucur că legea prin care medicilor li s-au majorat salariile cu 25%, celor din învăţământ cu 15%, iar celorlalţi bugetari cu 10%, a fost promulgată. Totodată, s-a redus TVA la 19%. Guvernul PSD a lăsat vistieria plină, iar cetăţenii trebuie să beneficieze de această creştere economică. Însă, această măsură a fost, practic, un preambul la legea salarizării unice, pregătită de ministrul Rovana Plumb. Între timp, PSD a ieşit de la guvernare. Dar trebuie să mergem mai departe, această lege ar trebui să fie asumată de noul Guvern.”

Cornel Itu spune că în cazul în care guvernul Cioloș nu-și va asuma acest act normativ, parlamentarii social-democraţi o vor promova ca iniţiativă legislativă, fapt asumat în mod public de preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

E nevoie de o nouă grilă de salarizare, după modelul proiectului pregătit de Ministerul Muncii, cu cinci clase de salarizare, respectiv: persoanele necalificate, care să beneficieze de un salariu minim brut de 1.200 de lei; persoane cu studii medii/şcoli profesionale fără bacalaureat; persoane cu studii medii cu bacalaureat; persoane cu studii superioare de scurtă durată (asistent medical, arhivar, grefier); persoane cu studii superioare de lungă durată (medic, profesor, preşedintele, înalţi demnitari, cu prag de salarizare maxim de 22.000 de lei). Totodată, e necesară o reglementare privind cele trei puteri în stat: executivă, legislativă şi judecătorească, în sensul în care acestea să aibă un nivel salarial egal. E nevoie de un sistem unitar şi echitabil privind retribuţiile în sectorul de stat şi de un raport clar între salariul minim şi maxim. Altfel nu vom avea o administraţie performantă, respectiv servicii publice de calitate”, mai spune deputatul Cornel Itu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More