Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cornel Itu, la finalul sesiunii parlamentare: ”A fost o sesiune fructuoasă”

0 52

deputat cornel itu

Deputatul dejean Cornel Itu, vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat în Camera Deputaților, consideră recent încheiata sesiune parlamentară ca fiind una fructuoasă, în care s-au adoptat multe acte normative ce privesc ansamblul societății.

Într-un interviu pentru Ziarul Făclia, deputatul Cornel Itu a declarat:

”Avînd o imagine de ansamblu asupra sesiunii care s-a încheiat, fiind prezent la vot în procent de 94,62%, pot spune că a fost o perioadă plină, dinamică, în care am adoptat o mulţime de proiecte de lege importante, atât din perspectivă socială, cât şi economică. Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat un pachet de legi ce vin în ajutorul pensionarilor, inclusiv a celor militari, crunt loviţi de fostul Guvern Boc. Una dintre reparaţii a fost făcută prin proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, iniţiat şi susţinut de Grupul Parlamentar al PSD. Pentru a detalia puţin situaţia, trebuie să amintesc că prin intrarea în vigoare a Legii nr. 380/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 s-a reglementat încadrarea în condiţii speciale a activităţilor desfăşurate anterior datei de 1 ianuarie 2001, în grupa I de muncă, fapt care a condus la reducerea corespunzătoare a vârstei standard de pensionare, dar numai pentru persoanele care au lucrat în aceste condiţii cel puţin 6 ani. Pentru a acorda egalitate de tratament, noul act normativ prevede acelaşi drept, respectiv reducerea vârstei standard de pensionare şi pentru persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă pe o perioadă mai mică de 6 ani. De asemenea, se reglementează ca perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001 în grupa I de muncă, în condiţii speciale şi în alte condiţii de muncă, mai mici de 2 ani, să constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare. Cred că un stat responsabil şi civilizat îşi cinsteşte atât viitorul, cât şi trecutul, iar această lege vine ca un gest de omenie şi respect faţă de vârstnicii României, care şi-au făcut datoria faţă de societate, muncind o viaţă întreagă în condiţiile date.

În această sesiune au fost votate legi pentru fermieri, pentru medici, pentru majorarea alocaţiei copiilor. Protecţia socială este una dintre coordonatele programului politic al PSD, asumată şi dovedită constant de-a lungul anilor. Cu sprijinul Grupului Parlamentar al PSD, Camera Deputaţilor a adoptat în cadrul şedinţei de plen din 20 mai 2015 proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.65/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, prin care alocaţiile copiilor cu vârste cuprinse între 0-18 ani au fost majorate de la 42 de lei la 84 de lei. De prevederile noului act normativ vor beneficia aproape 4 milioane de copii din România. Prin acest act normativ, al cărui coiniţiator sunt, se asigură o mai bună protecţie socială pentru copii, pentru cei care reprezintă viitorul României, promovând şi stimulând în acelaşi timp participarea şcolară a minorilor.”

Deputatul dejean s-a referit în interviul menționat și la blocările venite din partea opoziției cu privire la unele proiecte:

”După cum vă spuneam, a fost o sesiune fructuoasă, fiind adoptate multe acte normative ce privesc ansamblul societăţii, cum ar fi legea insolvenţei persoanelor fizice, a loteriei bonurilor fiscale, Codul silvic şi Codurile fiscal şi de procedură fiscală. Din păcate, ultimele două proiecte, adoptate cu o largă majoritate, au fost blocate de preşedintele Iohannis, însă am convingerea că vom trece în curând peste acest refuz nejustificat, iar românii vor putea beneficia de relaxarea fiscală necesară pe toate palierele de activitate. Atât cetăţenii de rând, cât şi mediul de afaceri aşteaptă aceste noi coduri. Să nu uităm de reducerea TVA de la 24% la 9% pentru alimente, adoptată în această sesiune, şi de amendamentul care prevede aplicarea aceleiaşi cote de 9% TVA şi berii la halbă, o veste bună atât pentru consumatori, cât şi pentru cei care comercializează acest produs. De această reducere beneficiază din plin românii cu venituri mici, pentru care coşul zilnic reprezintă cea mai mare cheltuială. Este o măsură de natură economică, menită să reducă şi evaziunea fiscală, dar efectele ei vor avea, în primul rând, un impact favorabil asupra populaţiei.

Reducerea TVA la alimente, iniţiată de Guvernul Ponta şi susţinută de Grupul Parlamentar al PSD din care fac şi eu parte, vine ca o măsură necesară pentru populaţie, românii cheltuind între 40-60% din venitul lor lunar pe produse alimentare şi băuturi nonalcoolice, acest procent reprezentând cea mai mare pondere la nivelul Uniunii Europene. Un alt proiect de lege adoptat, care mă bucură, se referă la Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative precum şi alte măsuri care vizează domeniile medical, cultural, educaţie, învăţământ, precum şi sport.

Ca susţinător al sportului dejean, precum şi al tuturor celor care ne fac cinste în ţară şi pe plan internaţional prin performanţele lor sportive, salut această iniţiativă a Guvernului, adoptată cu sprijinul Grupului Parlamentar al PSD. Aspectul inovativ al acestui proiect de lege în domeniul sportului este reprezentat de posibilitatea autorităţilor locale şi judeţene de a aloca o parte din buget pentru finanţarea activităţilor sportive de interes naţional, altele decît cele de interes general, ale cluburilor sportive şi asociaţilor sportive participante în competiţiile sportive naţionale şi internaţionale, exclusiv în baza contractelor de finanţare a programelor sportive. Toate aceste proiecte despre care am vorbit sunt iniţiate de PSD, un partid axat pe oameni, pe problemele lor concrete.

Desigur, nici mediul de afaceri nu a fost uitat, fiind adoptate o serie de proiecte de lege cu impact benefic asupra investitorilor, în special asupra IMM-urilor. Menţionez aici proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 62011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri. Această lege reprezintă un succes al Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, şi cred că această iniţiativă a Guvernului Ponta va stimula mediul de afaceri şi va avea o reflectare în economia reală a României prin creşterea numărului de antreprenori. Vechiul act normativ a fost esenţial îmbunătăţit prin înlocuirea sintagmei „întreprinzători tineri” cu „întreprinzători debutanţi în afaceri”, astfel încît să beneficieze de facilităţile fiscale specifice, de condiţiile de creditare şi de alocaţiile financiare nerambursabile prevăzute în ordonanţă nu doar antreprenorii debutanţi cu vîrsta maximă de 35 de ani, ci toate persoanele aflate la prima afacere. Un alt act normativ important se referă la stimularea investitorilor individuali – business angels, fiind un proiect iniţiat de Guvernul Ponta, pentru a sprijini dezvoltarea IMM-urilor, o importantă componentă a economiei naţionale. ?i lista poate continua. Prin urmare, cred că a fost o sesiune în care am reuşit să adoptăm foarte multe proiecte bune, între care se află şi noile legi privind activitatea electorală, fiind vorba în acest caz de o reală reformă, necesară activităţii politice.

Interesul naţional, general al românilor, trebuie să primeze

”Având în vedere multitudinea de proiecte de lege cu miză mare pentru societatea românească, pentru economie şi pentru lumea politică, au apărut inerente dispute, unele în mod evident nejustificate, făcute doar de dragul ideii de opoziţie, sau, mai rău, din cauza populismului de care se pare că dă tot mai mult dovadă noul PNL, partid care a adunat sub umbrela sa şi voci stridente, bine cunoscute, din PDL. Competiţia politică este firească, însă cred că sînt momente cînd interesul naţional, general al românilor, trebuie să primeze.

Au fost discuţii pe marginea multor proiecte, unele în limitele şi în spiritul democraţiei, altele, aşa cum am arătat deja, doar de dragul imaginii şi al populismului. Cel mai apropiat exemplu este legat de Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală, în cazul cărora, după dezbateri aprinse, s-a ajuns la un consens care m-a bucurat. Aceste acte normative au fost adoptate nu doar cu votul PSD şi PLR, ci şi cu votul dat de majoritatea covîrşitoare a parlamentarilor opoziţiei prezenţi în sala de plen, însă, la primul semn al preşedintelui Iohannis, care a refuzat promulgarea lor, au dat înapoi, negîndu-şi propriul vot. Apoi, mai poate fi amintit taifunul mediatic creat de proiectul privind pensiile parlamentarilor, criticile şi atacurile fiind alimentate în permanenţă de PNL. În acest caz vorbim, de asemenea, de un joc dublu din partea opoziţiei.

Parlamentul este o oglindă a societăţii, prin urmare sînt şi aici persoane care dezamăgesc, care poate că nu se ridică la nivelul aşteptărilor celor care i-au ales. Este responsabilitatea justiţiei să hotărască dacă aceşti deputaţi şi senatori au încălcat sau nu legea. Poate că românii ar trebui să fie mai atenţi pe cine aleg să îi reprezinte în Parlament, să îşi pună mai serios întrebarea dacă omul căruia îi dau votul s-a dovedit de-a lungul timpului a fi o persoană integră şi de încredere. Nu am contabilizat cazurile DNA, aceasta e treaba justiţiei şi a presei.”

Parlamentarul PSD a făcut și un rezumat al activității sale ca reprezentant al Colegiului 6

”Fiecare sesiune parlamentară reprezintă un bun prilej pentru a semnala şi soluţiona probleme care există în colegiul pe care îl reprezint. Sînt bucuros să anunţ că la începutul acestui an a fost adoptat proiectul de lege privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor aflat în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate “CFR “ – S.A în domeniul public al municipiului Dej şi în administrarea Consiliului local al municipiului. Suprafaţa cîştigată de dejeni este de 2.505 mp.

Din perspectiva interpelărilor şi a întrebărilor, în această sesiune am sesizat din nou Ministerul Transporturilor cu privire la lipsa unei semnalizări de cale ferată pe DN1C Cluj-Napoca-Dej-Baia-Mare, ceea ce reprezintă un real pericol atît pentru autoturisme, cît şi pentru maşini de mare tonaj. Demersurile pentru soluţionarea acestei probleme au fost realizate încă din anul 2013, însă nu s-a materializat nimic concret în acest sens. Am avut discuţii cu reprezentanţi ai Centrului Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii Căi Ferate Cluj, ai Primăriei Municipiului Dej, Poliţiei, ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri şi s-a propus amplasarea unei instalaţii automate de semnalizare. Această achiziţie nu a fost inclusă în programul anual de achiziţii publice pentru anul 2014, iar acesta este motivul pentru care mă simt dator să atrag din nou atenţia autorităţilor responsabile că riscurile ce şi le asumă sînt mari .

La sfîrşitul lunii mai, am adresat o interpelare domnului Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, prin care am semnalat din nou situaţia neadecvată în care îşi desfăşoară activitatea Staţia de Ambulanţă Dej. Motivul acestei intervenţii este reprezentat de condiţiile improprii şi înjositoare ale angajaţilor de la Serviciul Ambulanţă, dar şi de riscurile inimaginabile la care sînt expuşi mii de pacienţi care au dreptul la acest serviciu public. Personalul medical şi medico-sanitar nu dispune de spaţii de aşteptare proprii, acestea fiind amenajate provizoriu în două încăperi din clădirea administrativă a spitalului. Am solicitat restul de plată pentru finalizarea proiectului început în anul 2012, în speranţa facilitării activităţii desfăşurate de personalul medical pentru salvarea de vieţi. Sper şi cred că problemele îşi vor găsi rezolvare pînă la sfîrşitul anului. O altă problemă care urmează a fi soluţionată şi pentru care fac demersuri este cea a clădirii staţiei CFR Dej. Îmi doresc ca dejenii să beneficieze de o gară modernă. Această investiţie ar trebui realizată în cadrul proiectului de modernizare a liniei de cale ferată Alba Iulia-Cîmpia Turzii-Dej-Suceava-Paşcani-Iaşi, ce trebuie adusă la standardele prevăzute în RegulamenteleUniunii Europene.”

Cornel Itu spune că își va dedica vacanța în principal activității sale în teritoriu: ”Această perioadă este un bun prilej de a discuta cu primarii din Colegiul 6, de a reţine problemele oamenilor din această zonă, pentru a le transmite mai departe, sub formă de interpelări, întrebări şi declaraţii politice. Aşa arată vacanţa mea, este plină de întîlniri şi discuţii pe teme importante pentru cetăţenii din colegiu. Profit de faptul că în această perioadă nu mă deplasez săptămînal la Bucureşti şi am timp pentru mai multe discuţii cu oamenii din teritoriu, cu cei pe care îi reprezint în Parlament şi faţă de care am o mare responsabilitate.”

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More