Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cornel Itu: legea gazelor naturale offshore una dintre cele mai importante legi post-decembriste

0 246

Deputatul PSD Cornel Itu a votat pentru adoptarea legii „offshore”. Legea se referă la exploatarea gazelor naturale în perimetrele offshore din Marea Neagră.

Deputatul PSD, Cornel Itu, a votat astăzi, 24 octombrie,  adoptarea „uneia dintre cele mai importante legi din istoria post-decembristă, cu impact major asupra dezvoltării economice și asupra siguranței energetice a țării noastre.”  Proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, act normativ inițiat de Guvern, a fost adoptat, la reexaminare, cu amendamentele admise în cadrul Comisiei pentru buget și finanțe, Comisiei pentru industrii și servicii și Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului.

„Dezbaterile, atât în comisii, cât și în plen au fost transparente și fiecare partid și-a susținut punctual de vedere, ajungându-se în final la un consens și la o formă a legii care să aducă avantaje economiei românești pe termen mediu și lung” a afirmat Cornel Itu.

Deputatul consideră asigurarea condițiilor necesare realizării investițiilor specifice pentru exploatarea descoperirilor recente de gaze naturale, precum și pentru continuarea cu success a operațiunilor de exploatare și evaluare a unor noi resurse de hidrocarburi în perimetrele offshore din Marea Neagră ca fiind un obiectiv major al strategiei energetice și o măsură importantă avută în vedere prin Programul de guvernare 2017-2020, acestea fiind un element indispensabil al politicii României în acest sector.

Proiectul adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, are o serie de prevederi care aduc avantaje majore României, a continuat deputatul, căci prin încasarea de redevențe și impozite, prin extinderea rețelei de distribuție gaze naturale, va beneficia o importantă parte a populației țării, însă câștigurile se vor putea măsura și prin dezvoltarea unor industrii pe orizontală și prin crearea de noi locuri de muncă.

Un alt avantaj ar fi cel de atragere a investitorilor susține deputatul. „De asemenea, s-a găsit o formulă prin care investitorii care dispun de tehnologia necesară exploatării de gaze naturale din Marea Neagră să fie motivați, astfel încât să existe un echilibru între câștigurile statului român, pe de o parte, și profiturile lor, pe de altă parte. Astfel, 50% din producţia de gaz rezultată în urma exploatărilor offshore va fi tranzacţionată pe bursa din România, iar investitorii vor avea dreptul la o deducere de 30% din impozitul pe venitul suplimentar”.

În același timp deputatul a mai amintit și faptul că sumele datorate de investitori ca impozit asupra veniturilor suplimentare se vor colecta într-un cont special utilizat pentru finanțarea și extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale și a racordurilor la sistemul național de transport gaze naturale precum și alte investiții stabilite prin hotărâre a Guvernului. Repartizarea sumelor colectate se va face prin hotărâre a Guvernului.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More