Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cornel Itu: ”Pentru a avea ferme viabile și moderne e nevoie de un cadru legislativ flexibil și adaptat realității”

0 177

 

reabilitare DN 18B Dej - Targu Lapus (7) Cornel Itu

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 27 mai 2015, un proiect de lege deosebit de important pentru fermierii și agricultorii români, susține deputatul Cornel Itu prin intermediul unui comunicat de presă.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.63/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul agriculturii modifică legislația privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente pentru a permite finalizarea controalelor pe teren în vederea efectuării plăților pe suprafață și completează definiția „utilizatorului de pășuni și fânețe” cu categoria crescătorilor de animale, persoane juridice de drept public sau de drept privat, constituite conform prevederilor Codului civil, având animale, proprii sau ale fermierilor membri, înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor.

Până în prezent erau excluse din prevederile legii formele de organizare ale crescătorilor de animale în asociații, deși acestea sunt majoritare la nivel național, acest fapt afectând la un nivel care nu este neglijabil buna absorbție a fondurilor europene, se arată în comunicatul deputatului dejean.

Majoritatea crescătorilor de animale care dețin exploatații mici și foarte mici nu pot participa la licitație pentru pășunat în nume propriu, motiv pentru care sunt organizați în forme de asociere pentru a exploata pajiștile în mod eficient și a avea posibilitatea absorbției fondurilor europene aferente plăților pe suprafață. Luând în considerare faptul că asociațiile crescătorilor de animale, membrii ai colectivității locale, utilizează pajiștile în comun, aplică același amenajament pastoral, folosesc aceleași utilități, respectă unitar bunele condiții agricole și de mediu, era necesar ca și întocmirea contractelor de concesiune/închiriere să se facă cu asociația.

În acest sens, proiectul reglementează faptul că în cazul în care proprietarii de animale membri ai colectivității locale sunt membri ai unei asociații și exploatează în comun o suprafață de pășune, contractul de închiriere/concesionare să se încheie cu asociația, în baza unui centralizator care cuprinde acordul și datele de identificare ale membrilor asociației, numărul de animale/membru și suprafața de pajiște cuvenită fiecărui membru din totalul contractat. Prin noul act normativ se corectează și o eroare materială, în sensul că se modifică anul de cerere 2014 cu anul de cerere 2015 în ceea ce privește accesarea fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, fapt care va permite finalizarea controalelor pe teren în vederea efectuării plăților pentru beneficiarii care au depus cereri la APIA. Astfel, noua lege stabilește faptul că în vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, persoanele fizice și juridice proprietari/utilizatori de pajiști au obligația să efectueze o cosire cel puțin o dată pe an sau să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de pășunat, stabilite prin amenajamentul pastoral, începând cu anul de cerere 2015, și nu anul 2014.

O altă modificare importantă adusă de acest proiect se referă la extinderea condițiilor de finanțare pentru fermele de familie, fiind incluse de acum înainte în această categorie și persoanele fizice și juridice care dețin o exploatație, conform declarației APIA, de până la 1.000 de hectare în proprietate.

”Scopul acestui proiect, inițiat de Guvernul Ponta și susținut de Grupul Parlamentar al PSD, este de a asigura exploatarea în scop economic a pajiștilor indiferent de forma de proprietate, cu respectarea amenajamentului pastoral, pentru sprijinirea celor care investesc energie, timp și bani în agricultura și zootehnia românească. Pentru a avea ferme viabile și moderne e nevoie de un cadru legislativ flexibil și adaptat realității. Sper ca acest act normativ, pentru adoptarea căruia am votat și eu, să le aducă fermierilor dejeni beneficii și mai multă prosperitate”, a declarat deputatul Cornel Itu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More