Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cornel Itu – Proiectul de Lege pentru sistemul public de pensii „elimină inechităţile dintre beneficiarii” acestuia

1 361

Deputatul PSD Cornel Itu afirmă că noul Proiect de Lege privind sistemul public de pensii elimină orice inechități dintre beneficiarii acestuia.

Prin intermediul unui comunicat de presă, deputatul PSD Cornel Itu a transmis că ieri, 19 decembrie, s-a votat adoptarea Legii pensiilor, elaborată de Guvern și susținută de social-democrați.

Conform acestuia Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii elimină inechităţile dintre beneficiarii sistemului de pensii din România, respectiv atât între genuri cât şi pentru fiecare tip de gen, precum şi dintre categorii de persoane care au desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii de muncă și cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionării. Totodată, prin acest proiect este definit pensionarul ca fiind persoana care beneficiază de pensie de asigurări sociale şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani.

 Legea redefinește termenul de pensionar, acesta fiind “persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum și persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”, a transmis Cornel Itu.

„Legea pensiilor este cel mai important act normativ din anul 2018, act normativ pentru care s-a lucrat temeinic, și care privește nu doar peste 5 milioane de pensionari, dar și generațiile următoare. Punctul de pensie se dublează în interiorul mandatului PSD. S-a pornit de la 871 de lei punctual de pensie în anul 2016, în prezent e 1.100 de lei, anul viitor va fi 1.265 de lei, iar în 2020 va fi 1.775 de lei. Între noile beneficii pe care le aduce Legea pensiilor se află redefinirea gradelor de invaliditate astfel încât să se poată cumula pensia de invaliditate cu alte venituri, posibilitatea de a opta pentru pensia care este mai avantajoasă, dreptul soțului supraviețuitor de a beneficia de 50% din pensia soțului decedat, însă și posibilitatea de a-și păstra propria pensie cumulând 25% din pensia soțului decedat, precum și multe alte noutăți care vin în sprijinul pensionarilor” se mai arată în comunicatul trimis de către deputat.

Nu în ultimul rând se pare că nu va putea să mai existe pensie recalculată care să scadă, acest fapt fiind prevăzut în lege și că acest act normativ vine ca o reparație pentru inechitățile făcute de Guvernul Boc în anul 2010.

„Acest act normativ reprezintă o împlinire a măsurilor luate de PSD pentru a îndrepta enormele inechități făcute de Guvernul Boc, care, în anul 2010, a adus persoanele vârstnice în situații disperate, tăind pensiile” a încheiat deputatul Cornel Itu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. ovesea nicolai spune

    daca cititi cu atentie art 85 din proiectul legii pensiilor care prevede stabilirae VPR pe bazaunui stagiude 25de ani veti observa ca scad toate pensile celor care au acum stagii mai mici de 25 deani-persoanele cu handicap grav sau accentuat si persoanele care au lucrat in Conditii Speciale-grupa Ia de munca- intrucat pensile lor in plata se ingheata la valoarea punctului de pensie din anul 2020

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More