Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cornel Itu, raportul de activitate pe anul 2018. Centura ocolitoare a Dejului ar fi primit undă verde

2 2.017

Deputatul Cornel Itu și-a făcut public raportul de activitate parlamentară pe anul 2018. Conform acestuia, centura ocolitoare a Dejului a primit undă verde pentru a fi construită.

Deputatul dejean Cornel Itu și-a publicat raportul de activitate parlamentară pentru anul 2018. Conform acestuia, activitatea sa parlamentară pe anul trecut poate fi sintetizată în următoarele cifre: 17 declarații politice, 3 luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților, 48 de propuneri legislative și proiecte de lege pe care le-a inițiat în nume propriu sau alături de colegi, 17 întrebări și interpelări. Prezența sa la ședințele de plen și cele de vot final însumează un procentaj de 99%, scrie acesta.

„De asemenea am transmis instituțiilor mass-media numeroase comunicate de presă privind inițierea sau adoptarea unor legi pe care le consider importante pentru societatea românească în ansamblul ei, cât și pentru locuitorii județului Cluj și ai municipiului Dej, și am avut numeroase intervenții în presa locală (televiziuni, ziare, radio) pe teme de actualitate politică, economică și socială” a continuat Cornel Itu.

Totodată deputatul a enumerat cele mai importante legi „pe care le-am inițiat în ultima perioadă, unele deja promulgate, altele aflate în procedură legislativă”. Mai jos sunt prezentate în detaliu proiectele legislative ale deputatului Cornel Itu, așa cum apar el în raportul trimis către media în această dimineață

•          Proiectul pentru înființarea Muzeului Locomotivelor din Dej, devenit Legea nr.244 din 30 octombrie 2018 pentru înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor devenit Legea nr.244 din 30 octombrie 2018 pentru înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor – Am iniţiat această lege având în vedere faptul că Depoul Dej-Triaj, aflat la o distanţă de 60 de km de municipiul Cluj-Napoca, găzduieşte 25 de exponate, respectiv locomotive cu aburi, cea mai veche având 105 ani, locomotive electrice, precum şi vagoane, adevărate bijuterii ale transportului feroviar care au făcut istorie în România. Expoziţia a fost înfiinţată în urmă cu 23 de ani de câţiva ceferişti pasionaţi din Dej, care s-au zbătut să aducă noi exponate pe care le-au recondiţionat în speranţa că numărul celor care vor veni să le vadă va creşte de la an la an. Sunt mulțumit că am reușit prin această inițiativă să salvez o parte din patrimoniul istoric al SNCFR și, totodată, să creez cadrul legal pentru un nou obiectiv turistic al județului nostru.

•          Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.350 din 2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general – Am elaborat și am inițiat acest proiect de lege, pe care îl consider de importanță majoră pentru structurile sportive, pentru buna desfășurare a activității acestora, în special în privința asigurării unei continuități în ceea ce privește finanțarea lor.  Scopul acestei legi, care sper că va fi adoptată și aplicată într-un viitor nu prea îndepărtat,  este crearea unor condiții reale și de egalitate de șanse pentru accesarea de fonduri nerambursabile pentru toți operatorii de programe, în special pentru cei din domeniul sportului. Promovarea sportului și sprijinirea activității sportivilor reprezintă pentru mine o prioritate în activitatea parlamentară, cred în forța sportului de a modela caractere și de a crea baza unei vieți sănătoase și fericite, în special când vine vorba de tânăra generație.

•          Legile muntelui (un pachet de legi susținute de Grupul Parlamentar al PSD – Cinci Programe, cu finanțare asigurată de MADR, așteaptă startul pentru a fi aplicate și a aduce beneficii importante românilor care locuiesc în zona montană, respectiv peste 3 milioane de cetățeni – între care și locuitorii din Munții Apuseni – , adică puțin peste 15% din populația României)

1)        Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană – 5 milioane de euro;

2)        Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane – 7 milioane de euro;

3)        Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de sacrificare a animalelor în zona montană – 15 milioane de euro;

4)        Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure şi plantelor medicinale în zona montană – 66 milioane euro;

5)        Proiect de Lege pentru aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană – 1 miliard de euro. Fondurile pentru aceste programe vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Nu în ultimul rând, deputatul insistă să amintească că una dintre cele mai importante legi pe care le-a inițiat, respectiv Legea nr.227 din 17 noiembrie 2016, este cea care are în vedere transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A., în domeniul public al judeţului Cluj, prin care s-a atribuit suprafața de 86.333 mp, ca infrastructură de dezvoltare, pentru parcul științific și tehnologic TETAPOLIS. Consiliul Județean are obligația să înființeze acest parc, în termen de zece ani de la intrarea legii în vigoare, astfel încât Clujul să își îmbogățească baza logistică în domeniul cercetării și inovării.

Înalta tehnologie este de departe domeniul care va conduce la dezvoltarea Clujului, pe termen lung, a declarat Cornel Itu. „Am încredere că aici vom înființa cel mai puternic parc tehnologic și științific din regiune, poate chiar din țară, iar cercetarea va ajunge la Cluj un domeniu la fel de puternic precum cel al IT”, au fost cuvintele deputatului asupra acestui proiect legislativ.

În ceea ce privește demersurile inițiate pentru municipiul Dej și zonele limitrofe printre acestea, conform raportului parlamentar al deputatului, se află centura ocolitoare a municipiului Dej și treceri de nivel de cale ferată semnalizate acustic și optic, cu bariere semiautomate – OMV Dej și localitatea Mica.

În ceea ce privește Centura Ocolitoare a Dejului, Cornel Itu scrie că „după o serie de interpelări, discuții și demersuri constante către Ministerul Transporturilor, am reușit să conving autoritățile centrale de necesitatea construirii acestui obiectiv așteptat de dejeni și nu numai. O astfel de arteră de transport este vitală pentru dezvoltarea economică și turistică, precum industrializarea și reducerea poluării oricărui oraș cu populație medie sau crescută! Vestea bună este că în decembrie 2018, Consiliul Tehnico-Economic de Avizare al Ministerului Transporturilor a avizat pozitiv actualizarea devizului general al studiului de fezabilitate pentru varianta de ocolire a municipiului Dej, acest obiectiv primind, practic, undă verde pentru a fi construit. Sper ca dejenii și cei care tranzitează zona să poată beneficia de această centură ocolitoare în cel mult 2-3 ani.”

În finalul raportului se menționează și faptul că deputatul va continua să susțină proiectele viitoare,proiecte ce se referă la lucrări de apă și canalizare, la modernizarea, asfaltarea și construirea de drumuri, poduri, la extinderea rețelei electrice și de gaze, construirea și modernizarea căminelor culturale, precum și reabilitarea unităților de învățământ. „Totodată, voi continua să țin o strânsă legătură și cu mediul de afaceri, pentru a fi conectat în permanență la problemele pe care le întâmpină antreprenorii, întrucât consider că este esențial să susținem dezvoltarea segmentului IMM-urilor pentru a avea o economie sănătoasă”, își încheie Cornel Itu raportul pentru activitatea parlamentară pentru anul 2018.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Dumitru spune

    Sunt alegeri anul acesta sau ce-a pățit omul ?! De obicei cam o dată la 4 ani il apucă cu Centura Ocolitoare A Dejului… .

  2. val spune

    Astia ca el nu se mai satura de minciuni iar noi ca prosti tacem,rusine nesatuilor!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More