Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cornel Itu: ”Reducerea TVA la alimente este o necesitate”

0 44

someseanul-Cornel Itu DSC07554

Reducerea TVA de la 24% la 9% la toate produsele alimentare reprezintă o necesitate, este de părere deputatul dejean Cornel Itu, care crede că această măsură este una benefică pentru întreaga populație, ducând la creșterea nivelului de trai pentru toți românii.

R: Domnule deputat, anunțul făcut recent de premierul Victor Ponta, privind reducerea TVA de la 24% la 9%, la toate alimentele, începând cu luna iunie a acestui an a generat multă bucurie pentru români, dar și discuții privind sustenabilitatea unei asemenea măsuri. Ce resurse va găsi Guvernul pentru ca această reducere substanțială să fie aplicată cu succes?

C. I.: Guvernul Ponta a anunțat o măsură în perfect acord cu politica de stânga pe care și-a asumat-o din 2012. Reducerea TVA la alimente este o necesitate pentru un popor care în momentul de față cheltuiește între 40-60% din venitul său lunar pe produse alimentare și băuturi nonalcoolice, acest procent reprezentând cea mai mare pondere la nivelul Uniunii Europene.

Avem deja experiența reducerii TVA la pâine și produse de panificație, care s-a dovedit a fi un succes al Guvernului Ponta. După un an de la reducerea TVA de la 24% la 9% la aceste produse s-a înregistrat o scădere a evaziunii fiscale cu 20%. Un alt efect al acestei măsuri a fost că producţia fiscalizată de făină şi pâine a crescut cu 19%. Drept urmare, premierul Victor Ponta a introdus pe agenda politică o nouă ţintă, mult aşteptată de producători, dar mai ales de consumatori, respectiv reducerea TVA şi la alte produse agroalimentare, precum carnea, fructele şi legumele. Acum a sosit momentul pentru a pregăti și a aplica această promisiune. Cred că este o dovadă cât se poate de clară că PSD are un plan riguros de guvernare, o strategie bine definită și orientată spre binele românilor.

R: Ce efecte va avea această reducere a TVA în buzunarele românilor? Dar în plan economic?

C. I.: De această scădere a TVA la alimente va beneficia întreaga populație, dar cel mai mult o vor simți românii cu venituri mici, pentru care coșul zilnic reprezintă cea mai mare cheltuială. Este o măsură politică, economică, dar în primul rând o dovadă de grijă și de respect al PSD față de oameni. Cheltuind mai puțin pentru hrana zilnică, un pensionar va putea să-și acopere cu acei bani medicamentele, iar un salariat ar putea să cumpere alte lucruri care-i sunt necesare. Practic, vorbim de o creștere a nivelului de trai al populației.

Din punct de vedere economic, este evident că această scădere a TVA va duce la consolidarea consumului. Iar prin această consolidare a consumului, producătorii și comercianții vor înregistra un profit mai mare, așadar vor avea mai multe resurse financiare pentru investiții, noi angajări, și, de ce nu, pentru majorarea salariilor. Practic, vor fi mai mulți bani în economia reală, iar faptul că Guvernul Ponta merge constant în această direcție, ar trebui să bucure pe toată lumea. Nu putem fi competitivi pe plan extern fără o economie consolidată, sănătoasă.

R: Va reuși această măsură economică să reducă evaziunea fiscală

C. I.: Revin, și amintesc experiența reducerii TVA la pâine, unde rezultatul a fost scăderea evaziunii fiscale. În cazul acestei ample reduceri a TVA, se estimează o scădere a evaziunii cu până la 40%, poate mai mult, în cazul în care ANAF își desfășoară activitatea în mod serios, profesionist, evident, fără exagerări, pentru că și investitorii, producătorii, comercianții trebuie respectați și sprijiniți. Totodată, comercianții vor trebui să fie supravegheați, în special cei mari, lanțurile de supermarket-uri, hipermarket-uri, pentru că și-au luat angajamentul că această măsură de scădere a TVA se va reflecta în prețurile de la raft.

R: Guvernul a pregătit un nou Cod de procedură fiscală, care anunță multe măsuri bune, o relaxare binevenită pentru cei care desfășoară activități economice. Ce măsură ar urma, în mod firesc, celei de reducere a TVA la alimente?

C. I.: Premierul Victor Ponta a anunțat de curând că avem o colectare mult peste așteptări a veniturilor la bugetul de stat. Este vorba de aproximativ 3 miliarde, 3 miliarde și jumătate de lei în plus față de ceea ce era prevazut în program. Această situație permite Guvernului să ia măsuri de relaxare fiscală. Dacă lucrurile merg bine, și eu am convingerea că merg în această direcție, ne așteptăm ca din 2016 să scadă TVA-ul general de la 24% la 20%. Evident, această relaxare fiscală trebuie să aducă și mai mulți bani în economia reală, iar din colectări să se direcționeze mai multe fonduri către sănătate, învățământ, investiții, pentru o Românie puternică, așa cum ne-o dorim.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More