Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cornel Itu: ”Scăderea TVA la toate alimentele are ca scop reducerea evaziunii fiscale”

0 50

someseanul-Cornel Itu DSC07554

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 10 iunie 2015, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.6/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, care prevede reducerea TVA de la 24% la 9% pentru alimente.

Potrivit textului legii, produsele şi serviciile cărora li se aplică TVA redus sunt: alimentele, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animalele şi păsările vii din specii domestice, seminţele, plantele şi ingredientele utilizate în prepararea alimentelor, produsele utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, precum şi serviciile de restaurant şi de catering, exclusiv băuturile alcoolice. Totodată, a fost adoptat un amendament care prevede aplicarea aceleaşi cote de 9% TVA şi berii la halbă, o veste bună atât pentru consumatori, cât şi pentru cei care comercializează acest produs.

”De reducerea TVA vor beneficia din plin românii cu venituri mici, pentru care coșul zilnic reprezintă cea mai mare cheltuială. Este o măsură de natură economică, dar efectele ei vor avea, în primul rând, un impact favorabil asupra populaţiei.

Reducerea TVA la alimente, iniţiată de Guvernul Ponta şi susţinută de Grupul Parlamentar al PSD din care fac şi eu parte, vine ca o măsură necesară pentru populaţie, românii cheltuind între 40-60% din venitul lor lunar pe produse alimentare și băuturi nonalcoolice, acest procent reprezentând cea mai mare pondere la nivelul Uniunii Europene.

Avem deja experiența reducerii TVA la pâine și produse de panificație, care s-a dovedit a fi un succes al Guvernului Ponta. Potrivit datelor statistice, după un an de la reducerea TVA de la 24% la 9% la aceste produse s-a înregistrat o scădere a evaziunii fiscale cu 20%. Un alt efect al acestei măsuri a fost că producţia fiscalizată de făină şi pâine a crescut cu 19%.

Scăderea TVA la toate alimentele are ca scop reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului intern şi stimularea creşterii economice, fiind previzibilă o îmbunătăţire substanţială a cash-flow-ului tuturor operatorilor economici implicaţi în lanţul ce începe cu producerea alimentelor şi se încheie cu livrarea acestora”, spune Cornel Itu, prin intermediul unui comunicat de presă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More