Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cornel Itu și alți patru deputați de Cluj, printre semnatarii proiectului cu ”pensiile nesimțite” ale parlamentarilor

0 44

deputat cornel itu

Peste 250 de parlamentari au semnat controversatul proiect de lege care modifică Statutul parlamentarului astfel încât deputații și senatorii să beneficieze de o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar la îndeplinirea vârstei standard, după ce această calitate încetează.

Denumit de către presă proiectul de lege al ”pensiilor nesimțite”, acesta nu instituie, de fapt, o pensie specială pentru parlamentari ci o indemnizație pentru limită de vârstă. Aceasta nu va fi plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, ci direct din bugetul de stat, fiind cumulată cu pensia și supusă impozitului pe venit și contribuției la asigurările sociale de sănătate.

Mulți dintre contestatarii acestui proiect de lege spun că este imoral ca parlamentarii să beneficieze de o astfel de ”pensie specială”, având în vedere faptul că din indemnizația de parlamentar nu contribuie la fondul de pensii.

Semnatarii acestui proiect spun însă că proiectul poate suferi modificări și că prin amendamentele aduse se poate institui și plata contribuției la fondul de pensii din indemnizația de parlamentar.

Unul dintre semnatarii proiectului este și deputatul dejean Cornel Itu, care consideră că și foștii parlamentari au dreptul la această indemnizație, după munca depusă în parlament şi în teritoriu.

„N-a spus nimeni că nu acceptăm să şi contribuim la fondul de pensii, în fond proiectul poate fi modificat în parlament. Nu vorbesc de mine, dar sunt colegi în parlament din 1990, care de atunci n-au mai lucrat în altă parte de unde să ia o pensie, îşi vor termina activitatea şi din ce vor mai trăi după aceea, dacă nu vor primi o pensie? Nu ştiu dacă valoare pensiei e corectă, şi aici se pot aduce amendamente, dar cum putem atrage tineri în parlament, dacă, în eventualitatea unei cariere politice lungi nu le oferim siguranţa unei pensii. Nu putem atrage oameni valoroşi, care nu vor accepta să se înhame la o muncă grea, după care să rămână fără pensie. Sunt absolut de acord cu o contribuţie la fondul de pensii din indemnizaţia de parlamentar, dar e absolut necesară această pensie pentru că de foarte multe ori, în afara unor iniţiative legislative care, eventual, intră în vigoare după ce tu ai plecat din parlament, n-ai nici o satisfacţie după o muncă sisifică în parlament şi în teritoriu”, a afirmat Itu, citat de Ziua de Cluj.

Alături de Cornel Itu (PSD), alți patru parlamentari clujeni au semnat acest proiect de lege: Adrian Oros (PNL), Aurelia Cristea (PSD) și Radu Zlati (PNL).

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More