Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cornel Itu: ”Sportul, educația, cultura au nevoie de o finanțare mai generoasă”

0 142

deputat cornel itu

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 3 iunie 2015, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și alte măsuri, inițiativă amplă ce aduce o serie reglementări în domeniul social, al sportului, în cel cultural și fiscal, cu importante efecte benefice pentru societatea românească.

Având în vedere nevoia de finanțare suplimentară în domeniul medical, cultural, al educației, învățământului, precum și al sportului s-a impus alinierea politicilor de acordare de donații și sponsorizări a operatorilor economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari, respectiv regii autonome înființate de stat sau de unitățile administrativ-teritoriale și societățile comerciale la care regiile autonome sau instituțiile publice centrale ori locale sunt acționari unici sau dețin direct ori indirect o participație majoritară.

Conform legii adoptate, minim 40% din sponsorizările sau donațiile pe care le vor face aceste organisme vor fi pentru sănătate, minim 40% pentru educație, învățământ și sport și maxim 20% pentru alte acțiuni și activități.

”Ca susținător al sportului dejean, precum și al tuturor celor care ne fac cinste în țară și pe plan internațional prin performanțele lor sportive salut această inițiativă a Guvernului, adoptată cu sprijinul Grupului Parlamentar al PSD. Aspectul inovativ al acestui proiect de lege în domeniul sportului este reprezentat de posibilitatea autorităților locale și județene de a aloca o parte din buget pentru finanțarea activităților sportive de interes național, altele decât cele de interes general, ale cluburilor sportive și asociațiilor sportive participante în competițiile sportive naționale și internaționale, exclusiv în baza contractelor de finanțare a programelor sportive. Sportul, educația, cultura au nevoie de o finanțare mai generoasă, de mai multă atenție, în primul rând din partea statului român. De asemenea, cred că și mediul privat, antreprenorial, ar necesita o serie de reglementări și facilități de ordin fiscal pentru a oferi mai mult sprijin sportului și culturii prin sponsorizări și acțiuni de mecenat”, afirmă deputatul Cornel Itu prin intermediul unui comunicat de presă.

Alte prevederi ale proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și alte măsuri se referă la alocarea cotei de 2% din încasările Companiei Naționale Loteria Română la Fondul Cultural Național, precum și mai multe facilități pentru cetățenii care apelează la programul Prima casă, prin acomodarea legislației programului la cea a Codului de procedură fiscală.

În privința programului Prima casă, proiectul adoptat contribuie la sprijinirea românilor care au achiziționat o locuință, dar din cauza dificultăților financiare temporare au pierdut-o, iar după îmbunătățirea situației lor financiare doresc să recupereze imobilul, prin repunerea lor în graficul de eșalonare aferent creditului.

Actul normativ aduce avantaje și comunităților locale, în sensul că unitățile și subdiviziunile administrative-teritoriale vor putea contracta de la Ministerul Finanțelor Publice, până la data de 1 octombrie 2015, împrumuturi, din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului în limita a 1.290.000 mii lei pentru asigurarea prefinanțării sau cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile din perioada de programare 2007-2013, cu o perioadă de rambursare de 15 ani, iar până la data de 31 iulie 2015, împrumuturi în limita sumei de 400.000 mii lei, cu o perioadă de rambursare de 20 de ani.

În textul legii sunt incluse, de asemenea, noi reglementări privind polițiștii locali, care vor beneficia de dreptul la norma de hrană acordată de autoritățile locale.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More