Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cornel Itu: ”Taxa pe ambalaje falimentează industria alimentară românească”

0 53

Într-o interpelare adresată ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, deputatul Cornel Itu solicită amânarea cu șase luni de zile a aplicării penalităților pentru neplata noii taxe prevăzută de Legea 249/2015, privind taxa pe ambalaje.

Potrivit deputatului dejean, această taxă duce la creșterea costurilor de producție cu 30 de procente, putând provoca falimentarea unui mare număr de societăți comerciale din domeniul agroalimentar.

Redăm mai jos interpelarea adresată de către deputatul Cornel Itu ministrului Mediului, Cristiana Pașca Palmer.

”Stimată doamnă ministru, industria alimentară autohtonă este alarmată de aplicarea imediată a Legii 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Operatorii din sectorul agroalimentar care au încheiat contracte de reciclare a ambalajelor, conform listei afișate pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, plăteau, în medie, o taxă de 65 lei/tonă pentru ambalajele puse în piață.

În situația creată de intrarea în vigoare a Legii 249/2015, prin aplicarea unei taxe de 2 lei/kg, operatorii din acest sector economic sunt obligați să plătească taxă de mediu la un tarif de peste 2.000 lei/tonă, situaţie ce are implicații grave, ducând la dublarea prețurilor recipientelor și creșterea costurilor pe unitatea de produs cu circa 30%. În ultimii ani, antreprenorii români au făcut investiţii mari, în multe ramuri ale industriei alimentare, pentru echiparea fabricilor cu linii de producţie performante care să aducă competitivitate produselor româneşti. Aplicarea acestei taxe, fără a da operatorilor răgazul necesar pentru conturarea unui plan de măsuri, va duce, cel mai probabil, la falimentul unui număr important de societăţi comerciale din domeniul agroalimentar. Această majorare excesivă periclitează nu doar industria alimentară românească, ci poate anula, prin efectul transferat asupra consumatorului, mizele reducerii TVA la alimente la 9% şi reducerea generală a TVA de la 24% la 20%, măsuri menite să reducă evaziunea fiscală, şi totodată, să ducă la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor.

Având în vedere taxele pentru ambalaje din alte state UE ( Bulgaria percepând o taxă de 0,45 lei pe kg, iar Ungaria de 0,27 de lei pe kg), cred că este necesară şi o regândire a valorii tarifului, astfel încât să nu defavorizeze afacerile româneşti în condiţiile unei pieţe economice comune.

Stimată doamnă ministru, având în vedere aceste aspect, vă solicit amânarea cu şase luni a aplicării penalităţilor pentru neplata taxei la tariful stabilit de noua prevedere legislativă, şi stabilirea, prin dialog cu părţile interesate, a unei taxe suportabile pentru antreprenori”, își încheie interpelarea Cornel Itu.

Citiți și: Prețurile la alimentele ambalate ar putea să crească și cu 30% din cauza unei noi taxe

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More