Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cornel Itu vorbește despre noi proiecte adoptate: „plafonarea dobânzilor, zile libere pentru părinți și respingerea pretențiilor aberante ale UDMR”

1 522

Deputatul PSD Cornel Itu anunță faptul că în ședința de vot final a Camerei Deputaților s-a votat pentru adoptarea unor noi proiecte.

În ședința de vot final a Camerei Deputaților, care a avut loc miercuri, 6 mai, s-a votat pentru adoptarea unor noi legi care protejează românii de provocările economice și sociale pe care epidemia de coronavirus le accentuează sau le creează. Astfel, a fost adoptată o importantă lege anti-cămătărie, adică Legea împotriva dobânzilor excesive, transmite deputatul PSD Cornel Itu.

Noua lege se aplică inclusiv creditelor în derulare și prevede că pentru creditele ipotecare, DAE nu poate fi mai mare decât dobânda de referință a BNR +2%. De asemenea, pentru creditele de consum, DAE nu va depăși dobanda de referință a BNR +15%.

În ceea ce privește creditele se consum mai mici de 15.000 lei, suma totală de rambursat nu va putea depăși dublul sumei împrumutate. Prin acest act normativ se blochează practicarea de dobânzi excesive, măsura de a le plafona fiind practicată deja în multe state UE.

Un alt proiect cu efecte importante pentru cetățeni este cel prin care părinţii îşi pot lua zile libere plătite de angajator pentru supravegherea copiilor şi în perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar.

Potrivit legii, se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.

Potrivit unui amendament, “prin excepţie, în anul 2020, aceste prevederi se aplică şi pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar”.

Un alt amendament arată că prevederile legii se prelungesc până la ridicarea tuturor restricţiilor impuse de epidemia cu COVID-19. De asemenea, pot beneficia de aceste prevederi părinţii care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ, sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani (faţă de 18 ani, cum era prevăzut iniţial), înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ, se arată în același comunicat al deputatului.

Tot în ședința de miercuri am respins proiectul de lege privind Codul administrativ, în care era prevăzută şi obligativitatea oficializării limbilor minorităţilor naţionale în administraţia publică locală în anumite situaţii, proiect iniţiat de UDMR, și exploatat în mod populist de președintele Iohannis ca atac la adresa PSD. După cum se poate vedea, și acest proiect anticonstituțional, care atenta la integritatea României, a fost respins de social-democrați în Camera decizională, a mai notat deputatul PSD.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Dorin spune

    voi nu serviti un somaj tehnic?? CCR aservit psd va lasa cu pensii speciale…voi tot nesimtiti cu salar intreg ca dealtfel toti bugetarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More