Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cornel Itu a votat pentru modificarea legii privind concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor

1 46

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, 30 martie, prin vot final proiectul de Lege pentru modificarea art.2 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

”Am votat astăzi, alături de colegii din Grupul Parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, pentru adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea art.2 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor”, spune deputatul Cornel Itu într-un comunicat de presă remis pe adresa redacției.

”Noile reglementări, potrivit cărora indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, aceasta neputând fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară, reprezintă un sprijin real pentru părinţi, şi implicit va duce, pe termen mediu şi lung, la creşterea natalităţii. Astfel, noul act normativ elimină plafonul de 3.400 de lei prevăzut de lege indiferent de veniturile mamei, şi totodată, stabileşte că indemnizația nu va mai depinde de indicatorul social de referință, care a rămas neschimbat la suma de 500 de lei, ci de venitul minim garantat care a crescut în ultima perioadă.

Îmbătrânirea populaţiei este o temă de acută actualitate în spaţiul european, iar România nu face excepţie. Stimularea creşterii natalităţii este posibilă doar prin măsuri legislative şi guvernamentale responsabile şi cu efecte concrete pentru cei cărora li se adresează.

Vechea legislaţie în domeniul concediului și indemnizației de concediu pentru creșterea copilului prevedea, totodată, o indemnizație diferențiată pentru părinții care optează pentru 1 an și cei care aleg 2 ani ca perioadă de concediu pentru îngrijirea și creșterea copilului, respectiv 600 lei, cel mult 3400 lei pentru 1 an și 600 lei, cel mult 1200 lei pentru 2 ani. Practic, aceste diferențieri încălcau principiile de egalitate și nediscriminare.

Proiectul adoptat cu sprijinul Grupului Parlamentar al PSD prevede eliminarea obligaţiei părinţilor de a opta pentru concediul de un an, respectiv doi ani pentru creșterea copiilor şi elimină, totodată, stabilirea unor plafoane distincte pentru indemnizaţiile corespunzătoare celor doi ani. De asemenea, potrivit noii legi, persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei, această măsură încurajând mamele să se întoarcă la muncă. Perioada în care părintele beneficiază de aceste drepturi constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Trebuie menţionat că perioada concediului pentru creşterea copilului constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate, şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea. Legea, care va intra în vigoare la data de 1 iulie 2016, mai precizează şi faptul că de indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului.

Grupul Parlamentar al PSD a fost şi rămâne consecvent în privinţa programului său de susţinere şi promovare a unor politici sociale echilibrate şi îndreptate spre cetăţeni, iar această lege este, în opinia noastră, una din măsurile fundamentale pe care România le-a luat în ultima perioadă în acest sens”, mai afirmă deputatul dejean.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Bobo spune

    Perfect!
    Cum a votat la cererea de arestare a lui Ghita?
    Nu ne spuneti?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More