Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Coronavirusul poate fi transmis de cei infectați înainte ca aceștia să aibă simptome

0 275

Pacienţii diagnosticaţi cu boala COVID-19 pot elimina prin excreţii coronavirusul infecţios cu două sau trei zile înainte de apariţia primelor simptome, relatează un studiu al Nature Medicine.

În prezent, măsurile de control şi de răspândire a infecţiei se bazează pe timpul scurs între cazuri într-un lanţ de transmisie (interval în serie) şi perioada de incubaţie (perioada de timp dintre infectare şi apariţia simptomelor la un pacient).

Dacă intervalul în serie este mai mic decât perioada de incubaţie, acest lucru arată că transmiterea poate să fi intervenit înainte de dezvoltarea simptomelor, prin urmare măsurile de control care sunt aplicate acum ar putea să nu fie cele corecte.

Cum s-au manifestat simptomele

Pentru îmbunătăţirea lor şi a evita răspândirea infecţiei, Eric Lau, cercetător la Universitatea din Hong Kong, şi colegii lui au studiat intervalurile de timp ale propagării virusului la 94 de pacienţi cu COVID-19 internaţi la Spitalul Popular din Guangzhou, China.

Cercetătorii au recoltat probe bucale de la aceşti pacienţi din momentul în care au apărut simptomele şi după 32 de zile şi au descoperit că pacienţii aveau o mai mare încărcătură virală la debutul simptomelor.

Într-un studiu paralel bazat pe date publice disponibile, cercetătorii au analizat caracteristicile contagierii COVID-19 la 77 cupluri de pacienţi (perechi de transmitere) cu o legătură clară epidemiologică, altfel spus cu o înaltă probabilitate de infectare a partenerului.

Pornind de la acest studiu, cercetătorii au dedus că această contagiere s-a produs cu două sau trei zile înainte de apariţia simptomelor.

Lista simptomelor de infectare cu coronavirus

Oamenii de știință descoperă zilnic informații despre noul coronavirus și despre simptomele pe care acesta le generează.

Febra, tusea și respirația greoaie se găsesc în marea majoritate a tuturor cazurilor de infectare cu COVID-19.

Există însă semne suplimentare, unele care seamănă foarte mult cu cele ale gripei, dar și altele care sunt mai neobișnuite.

Listă completă cu simptomele noului coronavirus, descoperite până în prezent la pacienții infectați:

Respirația greoaie

Respirația greoaie este unul dintre simptome, care poate fi și cel mai grav. Dacă începeți să simțiți ca nu mai puteți respira normal, trebuie să acționați rapid, relatează CNN.

Febra

De asemenea, febra este un semn cheie al infectării cu noul coronavirus. Trebuie însă să țineți cont că majoritatea copiilor și adulților nu sunt considerați febrili până când temperatura lor nu atinge 37,7 grade Celsius.

Tusea

Tusea este un alt simptom comun, dar nu este vorba despre orice tuse. Este o tuse deranjantă, uscată, pe care o simți adânc în piept.

Frisoane sau dureri corporale

Este posibil ca unii dintre pacienții infectați să aibă frisoane sau dureri corporale. Alții pot experimenta dureri la nivelul articulațiilor și mușchilor, simptome ce pot fi confundate cu cele ale unei simple răceli sau gripe. De asemenea, stările de confuzie constante pot fi un semn grav că este nevoie de îngrijire de urgență.

Probleme gastrice

La începutul pandemiei, știința nu credea că diareea sau alte probleme gastrice asemănătoare vin odată cu infectarea, dar ulterior părerile specialiștilor s-au schimbat.

Într-un studiu efectuat în China pe un eșantion de 200 de peroane infectate, cel puțin jumătate prezentau acest simptom.

Conjunctivita

Cercetările din China, Coreea de Sud și alte părți ale lumii indică faptul că aproximativ 1% până la 3% dintre persoanele cu Covid-19 au avut și conjunctivită.

Pierderea mirosului și a gustului

Simptome ca anosmia, adică lipsa mirosului, și ageuzia, adică dispariția totală a simțului gustului, sunt două simptome ce pot fi luate în calcul pentru posibila depistare a infecțiilor cu COVID-19, transmite Academia americană de otolaringologie.

„În special anosmia a fost constatată la pacienții care au fost testați pozitiv pentru coronavirus și care nu aveau alte simptome”, potrivit unui comunicat postat duminică pe site-ul Academiei.

Oboseala extremă

În plus, pentru unii oameni, oboseala extremă poate fi un semn de infectare cu noul coronavirus. Un raport al OMS a constatat că aproape 40% din 6.000 analizate au prezentat semne profunde de oboseală. Raportul OMS a constatat, de asemenea, că aproape 14% din cele aproape 6.000 de cazuri aveau dureri de cap și dureri în gât, în timp ce aproape 5% aveau congestie nazală.

Pete roșii pe piele

De curând, Medicii din Franța au alertat asupra unui nou posibil simptom de infectare cu COVID-19, mai exact apariția unor pete roşii pe piele, de cele mai multe ori dureroase, şi a unor leziuni temporare de urticarie.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More