Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

CORUPȚIA UCIDE #Colectiv – Lista de revendicări a protestatarilor

0 89

Freedom House România a transmis pe adresa redacției o listă de revendicări ale societății civile și ale zecilor de mii de români care au ieșit în stradă în toată țara pentru a protesta față de situația politică din România.

”Tragedii precum cea petrecuta la Clubul Colectiv si moartea politistului Gigina nu trebuie să se repete. Consideram ca lupta pentru domnia legii, pentru integritate in viata publica si impotriva coruptiei trebuie sa continue in cadrul sistemului democratic, constitutional actual al Romaniei prin măsuri concrete luate de către guvernanti si revendicari clare din partea societatii civile.

In acest context, cerem urmatoarele:

– Masuri concrete si rapide care sa favorizeze deschiderea sistemului politic si, implicit, asigurarea unei reprezentativitati reale si a unor optiuni reale la alegerile locale si generale din 2016, intre care:
revenirea la sistemul cu doua tururi de scrutin in cazul alegerilor locale;
reducerea numarului de parlamentari, in acord cu vointa populara deja exprimata;
introducerea votului prin corespondenta printr-o lege functionala: in acest sens ii cerem Presedintelui Iohannis sa nu promulge proiectul de lege adoptat recent si sa-l retrimită in Parlament;
limitarea imunitatii parlamentarilor strict la declaratiile lor politice.

– Demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, si numirea in această functie a unei personalitati care sa corespunda exigentelor impuse de ea si care sa aiba determinarea de a o exercita corespunzator, mai ales cu privire la ordonantele de urgenta emise discretionar de executiv.

– Respectarea independentei justitiei si retragerea numeroaselor proiecte de lege aflate in prezent in comisia juridica a Camerei Deputatilor sau la Senat, proiecte care afecteaza cadrul legislativ anticoruptie si de asigurare a integritatii, ori vizeaza restrangerea activitatii DNA.

– Infiintarea Agentiei Nationale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate prin adoptarea proiectului de lege care se afla acum in discutia Camerei Deputatilor.
Aceste revendicari sunt esentiale pentru ca Romania – tara membra a Uniunii Europene si NATO – sa fie un stat de drept, democratic, cu o economie de piata libera, functionala, care sa produca bunastare pentru romani.

Freedom House Romania 5 noiembrie 2015.”

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More