Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Costan Morar: ”Nu accept şi nu voi accepta niciodată încălcarea legii”

2 40

SONY DSC

În replică la articolul referitor la discuțiile aprinse din cadrul ultimei ședințe de Consiliu Local Dej, primarul Dejului a trimis pe adresa redacției un comunicat în care explică poziția sa față de conflictul cu consilierii locali.

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Dej, de joi 30 octombrie, consilierii locali l-au acuzat pe primarul Costan Morar că ar practica o anumită dictatură, în sensul în care s-a cerut să se aprobe doar propunerile primarului și nu și alte propuneri ale consilierilor, sau să nu mai aprobe nimic, proiectul fiind astfel scos din dezbatere.

Edilul se apără și spune că a aplicat doar legea.

Proiectul de hotărâre privind organigrama, nu presupune modificarea structurii ei, aceasta fiind aprobată în urmă cu un an şi jumătate, ci aplicarea OUG nr 77.2013, în urma solicitării prefectului, prin desființarea posturilor vacante din instituție cu scopul reducerii cheltuielilor şi asigurarea condițiilor minime de funcționare, precum şi transferul a trei posturi de la Formația Spaţii Verzi la activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân, conform Legii 258/2013.

In acest context unii consilieri au găsit de cuviință schimbarea structurilor de subordonare din organigramă, aspect pentru care nu era nici momentul, nici atributul dânşilor, conform legii.

Amendamentul propus de o parte din consilierii locali, îl consider o interferenţă a politicului în Executiv şi nu voi ceda acestor presiuni politice. Tratând incorect şi fără responsabilitate cerințele celor 2 legi, o parte din consilierii locali au folosit acest prilej pentru declanșarea unei dispute politice inutile şi total neproductive pentru cetățenii pe care îi reprezintă, solicitând modificarea organigramei pentru ca anumite servicii publice să intre în subordinea viceprimarului, dând dovadă că nu cunosc legea, sau fac acest lucru din raționamente politice.

Serviciile la care dânșii fac referire sunt direct subordonate pe linie executivă, Primarului, potrivit legii, astfel:
– Conform Art. 63. aliniatul (5) lit. a), din Legea 215/2001 republicată, Primarul:
a) coordonează realizarea serviciilor publice de interes local prestate prin intermediul aparatului de specialitate sau prin intermediul organismelor prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local; c) ia măsuri pentru organizarea executării şi executarea în concret a activităților din domeniile serviciilor publice.

Consiliul Local asigură cadrul legislativ necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes local, (art.36, alin.6, lit. a), şi poate solicita informări şi rapoarte specifice (alin.19, lit. f)

În aceeași ordine de idei, conform art. 57 alin (2) din aceeași lege: viceprimarul este subordonat primarului.
O parte a consilierilor locali, au dorit şi doresc să se substituie primarului şi să delege competenţe viceprimarului, competenţe care pot fi delegate conform legii amintite, numai de către primar.

7In calitate de şef al executivului, primarul este singurul care are drept de inițiativă în ceea ce privește organigrama şi orice amendamente aduse de consilieri, trebuie însușite de acesta, iar dacă nu, nu pot fi supuse la vot.

Nu este vorba de persoane, ci de principii, angajații primăriei, inclusiv viceprimarul, primesc sarcini şi răspund în faţa primarului. Acest lucru este absolut normal şi firesc, ca din această poziție, primarul să-şi poată organiza structurile pe care le conduce, în așa fel încât rezultatele obținute să mulțumească cetățenii municipiului Dej, în faţa acestora, fiind răspunzător prin votul direct pe care l-a primit din partea dânşilor.

Eu îmi asum această răspundere indiferent că este în favoarea sau defavoarea mea, pentru că am fost şi sunt un primar activ care m-am implicat şi mă implic în toate problemele comunităţii.

Prin modul în care am organizat structurile Primăriei, am reușit să gestionez o situație de criză şi să fac cele mai mari investiţii din oraș în învățământ, infrastructură, sănătate, agrement. Vă asigur că voi merge în continuare pe aceeași linie de dezvoltare a orașului.
Faptul că am fost acuzat că sunt dictator, de către unii consilieri locali care doresc să-şi impună puterea executivă, neavând aceste atribuții şi încălcând legea, precizez că este o acuzație nefondată, deoarece modul meu de comunicare a fost apreciat atât la nivel local prin cel mai mare număr de voturi obținut de către un primar de la revoluție încoace, cât şi la nivel național, dovadă fiind “Premiul de excelenţă pentru cea mai eficientă campanie de comunicare în administrația publică” pe care l-am primit săptămâna trecută.
Precizez faptul că toate proiectele demarate, s-au realizat cu consultarea tehnică a specialiștilor, de aceea se pot vedea marile investiții, în spatele cărora este multă, foarte multă muncă.

In ceea ce privește atribuţiile verbale pe care le-am dat viceprimarului, acestea au vizat în prima fază, Poliţia Locală, ulterior Formația Animale fără stăpân, iar în prezent răspunde de Compartimentele: Patrimoniu Public şi Privat; şi Agricol, Fond Funciar, Cadastru. Situația este similară cu a fostului viceprimar din punct de vedere al structurii organigramei, şi a atribuțiilor primite, aspect care vă poate fi confirmat chiar de viceprimarul mandatului trecut.

Subliniez faptul că viceprimarul este ales pe linie politică de majoritatea consilierilor, iar dacă unii îşi doresc o dispută politică şi să-şi facă imagine artificială, este problema strict a dânşilor, eu nu mă voi angaja în astfel de dispute, am dorit să relatez adevărul pentru ca cetățenii să fie corect informați, iar eu o să mă ocup în continuare de administrarea orașului, de investițiile pe care le-am demarat şi le voi demara şi de problemele reale ale orașului.

In acest context, pentru că am vrut să evit o eventuală încălcare a legii am retras acest proiect de pe ordinea de zi. Deasemenea menționez că structură similară, în privința organigramei, are şi municipiul Gherla.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. gladiatorul spune

    Nu mai comenteaza nimeni prostiile primarului

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More