Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

”Crăciun în Maramureș” ajunge la a șaptea ediție

0 45

Consiliul Județean Maramureș va derula în luna decembrie o serie de evenimente culturale dedicate Sărbătorii Nașterii Domnului, sub genericul ”Crăciun în Maramureș”.

Manifestările celei de-a șaptea ediții a sărbătorii se vor desfășura în intervalul 14 — 20 decembrie 2015 în diverse locuri din Baia Mare și vor cuprinde expoziții, vernisaje, activități culturale, dar și reconstituirea — la Muzeul Satului — a unei zile din viața satului tradițional maramureșean din Ajunul Crăciunului.

În 14 decembrie, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară va avea loc vernisajul expoziției Fotoetnografica, tematica acesteia fiind una specifică de Crăciun, urmând ca în 15 decembrie, la Bastionul Măcelarilor să aibă loc vernisajul unei expoziții de fotografie a artistului fotografic maramureșean Radu Lazăr, cu tema ‘Meșteșuguri tradiționale în Țara Maramureșului’. ‘Crăciunul — simboluri și semnificații’ — este tema simpozionului care va avea loc la Consiliul Județean Maramureș în 16 decembrie, și la care vor fi invitați cadre universitare, etnologi și istorici.

Ansamblul de copii ‘Dănțăușii’ de la Palatul Copiilor Baia Mare, sub coordonarea profesorului-coregraf Maria Seraz, vor susține un moment de colinde și ‘Dansul Moșilor’ — un dans cu o simbolistică specială de Crăciun. La finalul simpozionului, va fi vernisată o expoziție Fotoetnografica în holul Palatului Administrativ Baia Mare.

Ziua de 17 decembrie va fi dedicată colindătorilor care vor veni la Consiliul Județean Maramureș și pe care îi va aștepta — ca în fiecare an — Moș Crăciun cu sacul plin de cadouri.

În aceeași zi, la Complexul Astronomic din Baia Mare, în intervalul orar 9-15, copiii vor avea intrarea gratuită pentru a putea participa la acțiunile desfășurate sub genericul ‘Steaua Crăciunului’. Se vor face prezentări de expoziții, prezentări în cupolă și explicații a ceea ce consideră astronomii a fi ‘Steaua Crăciunului’.

În 19 decembrie, centrul de greutate al manifestărilor se va muta la Muzeul Satului din Baia Mare, unde se va reconstitui o autentică zi de ajun, cu tăiatul porcului, gătitul bucatelor tradiționale, colindatul și uratul pe ulițele satului.

Ca în fiecare an, vor fi reprezentate toate zonele etno-folclorice din Maramureș, primăriile participante fiind: Borșa, Băița de Sub Codru, Botiza, Groșii Țibleșului, Rona de Sus și Valea Chioarului.

Manifestările se vor încheia în 20 decembrie, când Ansamblul Folcloric Național ‘Transilvania’ va susține un concert de colinde la Catedrala Episcopală ‘Sfânta Treime’ din Baia Mare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More