Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Cresc tarifele de salubritate la Dej. Solicitarea Brantner-Vereș are la bază noua taxă de mediu și creșterea salariului minim

0 448

Începând cu 1 ianuarie 2017, operatorii de salubritate din România care depozitează deșeuri la groapa de gunoi plătesc o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă depusă.

La jumătatea lunii ianuarie a acestui an, ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat că taxa de 80 de lei pe tona de deșeu depozitat la groapa de gunoi se va plăti diferențiat de către operatorii de salubritate și se va aplica la diferența dintre ținta de valorificare pe care și-au propus-o și ceea ce au realizat efectiv.

În timp ce OUG 31/2013 reglementa taxarea progresivă a depozitării, începând cu 50 lei/tonă din 2014, 80 de lei/tonă din 2015 și 120 lei/tonă, cu începere din 2016, Legea 384 introduce creșterea taxei la 80 de lei/tonă din 2017, respectiv la 120 de lei/tonă, abia din 2018.

România ar fi trebuit să introducă o taxă pe deșeuri la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei pe fiecare tonă, începând din ianuarie 2016, iar banii obținuți urmau să ajungă la Fondul pentru Mediu.

O nouă taxă cere majorări de tarife, spune Brantner-Vereș

”Înțelegem și apreciem preocuparea Primăriei Municipiului Dej pentru rezolvarea problemelor legate de gestionarea deșeurilor, dar acordul de principiu al consilierilor locali nu este suficient pentru respectarea termenelor legale și contractuale privind plata taxei de mediu. Din contră, în acest moment lipsa unei HCL (Hătorâre de Consiliu Local n.r.) privind recuperarea sumelor datorate operatorului depozitului de deșeuri, generează un blocaj financiar grav în activitatea curentă a subscrisei. Ca mecanism, nu înțelegem de ce dacă problema a fost pusă deja în discuție în ședința din 28 februarie, s-a amânat luarea unei decizii și emiterea unei HCL pentru a doua jumătate a lunii martie.

Mai mult, vă rugăm să ne înștiințați asupra modalității de decontare a acestei taxe după data de 31.03.2017, întrucât proiectul de dezbatere pe care intenționați să-l supuneți aprobării în cele ce urmează își propune să acopere doar rezolvarea trimestrului 1 2017.

Având în vedere că subscrisa v-a notificat cu privire la taxa de mediu de 80 de lei/tonă, în vigoare din 01.01.2017, încă la finalul anului 2016, nu putem accepta o amânare în rezolvarea acestei probleme prin virarea taxei aferente cantităților transportate pentru depozitare la RDE Harghita în lunile ianuarie, februarie și martie 2017 abia la începutul lunii aprilie, deoarece sumele aferente acestei taxe și facturate de operatorul depozitului de la Odorheiu Secuiesc NU POT FI SUPORTATE din sursele proprii ale subscrisei. Deoarece RDE Harghita condiționează accesul la depozitul de deșeuri de plata acestei taxe (care se declară și se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au depozitat deșeurile), există riscul iminent de a fi nevoiți să stopăm transporturile deșeurilor colectate din municipiul Dej la acest depozit și implicit colectarea lor.

Prin urmare, propunerea și în același timp rugămintea noastră, este aceea de urgentare a emiterii unei HCL având ca destinație acoperirea acestei taxe, nelimitativă și adresată rezolvării acestei probleme doar pentru primele trei luni ale anului (altfel ne vom confrunta cu un nou blocaj începând cu 01.04), societatea noastră urmând să emită de îndată factura de subvenție aferentă lunilor ianuarie și februarie, apoi în prima decadă a lunii aprilie – pentru subvenția aferentă lunii martie ș.a.m.d

Cu privire la inițiativa dvs. de-a include începând cu luna aprilie costurile cu transportul deșeurilor la Odorheiul Secuiesc în tarife, adăugăm că nu este singurul cost care trebuie avut în vedere, ci trebuie luată în considerare și creșterea salariului minim pe economie la cuantumul de 1.450 lei începând cu 01.02.2017, motiv pentru care vă vom transmite în cel mai scurt timp fundamentările de tarife, în vederea includerii lor pe aceeași ordine de zi”, se arată în adresa trimisă de compania Brantner-Vereș către Primăria Municipiului Dej.

Brantner-Vereș solicită creșterea tarifului de salubritate pe baza creșterii salariului minim

Într-o solicitare transmisă Primăriei Dej azi, compania Brantner Vereș cere majorarea tarifelor de salubritate pentru clienții finali, motivând creșterea de la 1 februarie a acestui an a salariului minim pe economie.

”Intrarea în vigoare, la 1 februarie 2017, a HG nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 1.450 de lei lunar, a însemnat pentru Brantner-Vereș creșterea iminentă a cheltuielilor cu personalul. Creșterea impusă de lege implică în mod automat și modificarea structurală a costurilor suportate de Brantner-Vereș pentru prestarea activităților specifice serviciului de salubrizare în municipiul Dej. Astfel, conform calculelor efectuate de Brantner-Vereș, majorarea salariului minim brut pe țară a determinat modificarea costurilor cu o influență de 12,22%, pe o perioadă nedeterminată. (…) Tarifele practicate de Brantner-Vereș în baza Contractului de concesiune au fost supuse ultimei modificări reale în anul 2016, când salariul de bază minim brut pe țară era de 1.250 de lei. Aceasta face ca, în prezent, salariul minim să fie cu 16% mai mare decât cel avut în vedere la ultima modificare a tarifelor.

În consecință, apreciem că este imperios necesară restabilirea echilibrului contractual prin modificarea tarifelor, în sensul majorării acestora. Subliniem că, în lipsa acestei modificări, Brantner-Vereș va fi pusă în dificultate în ceea ce privește ducerea la îndeplinire a obligațiilor asumate prin Contracult de concesiune conform indicilor de performanță stabiliți, fapt de natură a aduce grave prejudicii locuitorilor municipiului Dej”, se mai arată în solicitarea companiei de salubritate, care mai cere ca majorarea acestor tarife să se aplice ”începând cu data de 01.02.2017”.

Discuții în Consiliul Local Dej

Problema a fost ridicată și în cadrul ședinței de îndată a Consiliului Local Dej ce a avut loc miercuri, 15 martie, primarul Costan Morar și consilierii dezbătând dacă această taxă de mediu de 80 de lei pe tona de deșeuri urmează să fie suportată de la bugetul local sau va fi adăugată în prețul pe care consumatorul final îl plătește prin factura de salubritate.

”În 31 martie expiră perioada în care noi am subvenționat din bugetul local tot ce înseamnă diferența de transport între Cluj și Odorheiu Secuiesc, de aproximativ 60.000 pe lună. Noi întotdeauna am invocat o situație de urgență de un an și jumătate. Mu7lți consilieri n-au mai votat acest lucru. Noi trebuie să revenim să discutăm ce facem cu acea taxă. Cei de la Brantner-Vereș sugerează ideea de a o introduce în preț”, a spus primarul Costan Morar în fața consilierilor locali.

”Eu m-aș duce de la 1 ianuarie cu suportabilitatea taxei de depozitare, pe lege, dacă avem voie s-o suportăm noi din bugetul local și, sigur, să vedem ce facem cu cealaltă diferență de preț, în ședința viitoare sau dacă nu trebuie să ne întâlnim într-o ședință de îndată” a mai spus edilul șef al Dejului referindu-se în ultima parte la posibilitatea creșterii tarifului pentru serviciile de salubritate pentru consumatorii finali, persoane fizice sau juridice, având în vedere creșterea salariului minim pe economie și, implicit, creșterea cheltuielilor operatorului de salubrizare cu personalul.

Cu privire la cele discutate, consilierul local PNL Marius Butuza a declarat că, personal, consideră ilegală soluția găsită de Primăria Dej de a rezolva solicitările firmei de colectare a deșeului menajer din Dej.

”O să vă lămuriți la viitoarele controale ale Curții de Conturi că am avut dreptate. Și cu părere de rău vă spun că s-ar putea să suportăm cu toții consecințele acelor acte populiste.

Oricare ar fi abordarea pe viitor a acestei probleme grave, costurile majorării cheltuielilor vor trebui suportate de clienții finali, de cetățeni. Îmi pare rău, dar este o lege a economiei de piață, pentru servicii trebuie plătit”, a afirmat Butuza.

De altfel, pe site-ul Primăriei Dej este deja publicat un ”Proiect de Hotărâre privind  aprobarea suportării din bugetul local a taxei de mediu de 80 lei pe tonă gunoi menajer constituită conform OUG nr 196 din 2005 cu modificările și completările ulterioare”, proiect care deocamdată nu conține nicio prevedere, urmând să fie completat ulterior cu reglementări.

Tot aici, municipalitatea a publicat și ”Proiect de Hotărâre privind  aprobarea majorării tarifelor de salubrizare ca urmare a influenței diferenței de transport pentru deșeurile menajere din municipiul Dej la rampa din Odorheiul Secuiesc”, proiect care va fi supus dezbaterii consilierilor locali dejeni în ședința următoare, când se vor stabili și noile tarife pe care vor trebui să le plătească dejenii.

Ordonanța privind taxa diferențiată pe tona de gunoi depozitată la groapă va fi prezentată în Guvern săptămâna viitoare

Proiectul de ordonanță privind aplicarea unei taxe diferențiate pe tona de deșeu depozitată la groapa de gunoi va fi prezentat săptămâna viitoare în ședința de Guvern, a declarat, miercuri, Mihaela Frăsineanu, director general al Direcției Generale Deșeuri, Situri Contaminate și Substanțe Periculoase din Ministerul Mediului.

‘Ca instrument economic, taxa la depozitare este foarte benefică atâta timp cât știm cum anume să o implementăm și cum anume să o folosim, astfel încât ea să nu creeze blocaje și să nu devină o povară pentru unii sau pentru alții dintre actorii implicați pe lanțul de gestionare a deșeurilor. Ceea ce sunt delegată să vă comunic astăzi, aici, este faptul că, săptămâna viitoare, Ordonanța de Urgență de completare și modificare a Ordonanței 196 privind protecția mediului va fi prezentată în ședința de Guvern. În acest document, taxa la depozitare va fi înlocuită de o contribuție sau penalitate pentru neîndeplinirea unor indicatori de performanță pentru fiecare dintre cei care trebuie să gestioneze pe domeniul de competență și de interes o anumită parte din acțiunile legate de managementul deșeurilor. Am analizat foarte mult, am primit foarte multe puncte de vedere și noi credem că am luat cea mai bună decizie, astfel încât, într-adevăr, acest instrument economic să stimuleze reciclarea’, a subliniat Frăsineanu, într-o conferință de specialitate.

În altă ordine de idei, oficialul Ministerului Mediului a menționat că, în perioada următoare, va fi finalizat un draft al Planului Național de Gestionare a Deșeurilor.

‘Ne apropiem de finalizarea primului draft al Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, prin care încercăm să ne planificăm măsurile și acțiunile, precum și necesitățile de finanțare pentru perioada cuprinsă între 2017, când sper să avem aprobat acest plan, și 2020, cu prelungire până în 2025. În momentul în care va fi finalizat primul draft, va începe derularea procedurii SEA (procedură de evaluare strategică de mediu — n. r.) și dorim să vă invităm pe toți cei care sunteți interesați să participați în mod activ pe parcursul celor șase luni de dezbatere publică și de întocmire a raportului de mediu, astfel încât, în momentul în care acest Plan Național va fi adoptat, să ajute pe absolut toată lumea și să nu mai existe probleme nici în ceea ce privește implementarea lui, nici în ceea ce privește implementarea măsurilor sau a acțiunilor cuprinse. Ceea ce vreau să vă spun este că acest plan va conține, spre deosebire de planul anterior, și un capitol de guvernanță locală în care vor fi specificate foarte clar atribuțiile și responsabilitățile fiecăruia dintre factorii implicați în managementul deșeurilor în România și un plan de monitorizare a îndeplinirii obiectivelor care sunt cuprinse în acest Plan de Gestionare a Deșeurilor’, a spus reprezentantul ministerului.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More