Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Creștinii îi sărbătoresc azi pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur

0 76

sfintii-trei-ierarhi-vasile-grigorie-si-ioan-gura-de-aur-6949305

Creştinii ortodocşi îi prăznuiesc în fiecare an, pe 30 ianuarie, pe Sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.

Sărbătoarea acestor mari ierarhi şi dascali ai Bisericii lui Hristos a avut un rol important în viaţa credincioşilor, încă din primele secole creştine. Cei trei teologi sînt prăznuiţi şi separat, însă Biserica a rânduit o sărbătoare comună pentru a arăta unitatea de învăţătură creştină şi contribuţia acestora la dezvoltarea învăţământului teologic.

Sfîntul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 – 379 după Hristos, a studiat la Bizanţ şi Atena, după care a fost numit Episcop de Constantinopol. Din această funcţie a purtat de grijă păstrării valorilor creştine, aflate în primejdie din cauza învăţăturilor ariene.

Contemporan cu Vasile cel Mare, Grigorie din Nazians a trăit pe vremea împăratului Valens (364 – 378). A pătruns tainele creştine la cele mai renumite şcoli ale vremii: Cezareea Capadociei, Cezareea Palestinei, Alexandria şi Atena. După ce a fost sfinţit preot s-a retras în pustie, alături de Sfîntul Vasile. Ajuns Episcop de Sasima, Grigore a fost numit „Cuvântătorul de Dumnezeu” datorită darului său de a vorbi şi de a expune învăţătura de credinţă.

Tradiţia creştină consemnează faptul că doar unul dintre cei trei ierarhi, Sfântul Ioan Gură de Aur, a ajuns în cea mai înaltă funcţie bisericească din vremea sa. Ioan Gură de Aur a primit botezul creştin la vârsta de 20 de ani, după care a hotărât să studieze în profunzime Evanghelia Fiului lui Dumnezeu.

A devenit pentru 12 ani preotul şi predicatorul Patriarhiei din Antiohia. După această perioadă, în care a scris cea mai mare parte a lucrărilor sale, a fost ales Patriarh al Constantinopolului (344 – 407). Datorită predicii sale a fost urât de împărăteasa Eudoxia, care a reuşit să-l trimită în exil, unde, îndurând multe suferinţe, şi-a dat sufletul în mâinile Domnului. Pentru a pune capăt disputelor din vremea împăratului Alexios Comnenul pe marginea cinstirii celor Trei Ierarhi, arhiereul Ioan din cetatea Evhaitenilor le-a propus teologilor bizantini să-i sărbătorească într-o singură zi.

Cum cei trei sfinţi erau oricum sărbătoriţi în prima lună a anului – Vasile cel Mare (1 ianuarie), Grigorie Teologul (25 ianuarie), Ioan Gură de Aur (27 ianuarie), Ioan a ales ca această sărbătoare comună să fie stabilită pe 30 ianuarie.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More