Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cristian Eduard Rusu, geniul fermecat de spatiu – FOTO/VIDEO

0 182

someseanul-Eduard Cristian Rusu

L-am intalnit pe Cristian Eduard, astazi, la bunicii lui din Manastirea, un mic sat de langa Dej, unde acoperisurile caselor tasnesc din verdele copacilor sau de dupa curbele soselei. Am intalnit aici un adevarat cercetator, un om care si-a reprezentat tara in cele mai prestigioase universitati din lume, care a avut ocazia sa intre in cercul laureatilor Premiului Nobel.

Cristian Eduard s-a nascut in Dej in 1984, a urmat clasa I in satul Manastirea de langa Dej, unde invatator i-a fost propriul sau bunic, a urmat apoi clasele II-IV in Baia Mare si Liceul “Gheorghe Sincai” din Baia Mare. A terminat liceul, dar in Romania nu a gasit nicio universitate care sa aiba profil de astronomie. Cea mai apropiata facultate pe care a gasit-o a fost la Chisinau unde nu i-a prea convenit. Insa, in ultimul an de liceu a gasit o oferta de bursa pe pagina de internet a Ambasadei Japoniei. A dat un examen ce a durat vreo patru ore la engleza, matematica si fizica, in Bucuresti, iar apoi un interviu la Ambasada Japoniei pe care le-a trecut cu brio.

Dupa terminarea liceului, a intrat la Facultatile de Matematica-Informatica si Fizica-Informatica din cadrul Universitatii Babes – Bolyai Cluj, unde a studiat un semestru. A renuntat in momentul in care a primit bursa in Japonia. Era vorba de o bursa guvernamentala care, la data respectiva, era cotata ca fiind una dintre cele mai bune burse internationale. Pentru a o obtine Cristian Eduard a concurat cu aproximativ 30 de candidati din care doar 5 au fost admisi. El a obtinut bursa pe 5 ani si a prelungit-o mai apoi pe inca doi ani, pentru masterat.

In primul an de studiu, din anul 2004 si pana in 2005, Edi a invatat limba japoneza la Universitatea de Limbi Straine din Osaka. Abia dupa absolvirea acestor cursuri a putut intra la Facultatea de Fizica a Universitatii din Osaka, pe care a absolvit-o in martie 2009. Au urmat doi ani de masterat, pana in martie 2011, la Facultatea de Astronomie, Universitatea din Tokyo, iar apoi cercetare la Observatorul Astronomic National al Japoniei. Din cei 25 de studenti masteranzi, Edi a absolvit cu premiul facultatii pentru cele mai bune note si cea mai buna teza. Apoi s-a inscris la doctorat, la Universitatea din Tokyo, facand cercetare la Observatorul Astronomic National al Japoniei cu tema de studiu “Cercetare observationala cu ajutorul opticii adaptive a quasarilor cu multiple imagini, datorita efectului lentilelor gravitationale”.

someseanul-Eduard Cristian Rusu (3)

Pentru doctorat a obtinut bursa Societatii Japoneze pentru Promovarea Stiintei, care se acorda anual la cateva sute de studenti de doctorat, majoritatea fiind japonezi. Bursa a acoperit toate cheltuielile de cercetare, inclusiv mersul periodic in Hawaii la telescopul national japonez, unul dintre cele mai mari din lume, precum si salariu lunar. Acum Edi si-a incheiat doctoratul  si a revenit in tara pentru o binemeritata vacanta, insa una de scurta durata pentru ca in data de 20 iunie va pleca spre Chile pentru a-si vedea parintii, profesori universitari in aceasta tara, iar apoi aproximativ in luna august va pleca in SUA (California) pentru a lucra vreme de doi ani tot in domeniul cercetarii.

Pana atunci, insa, cei care doresc sa-l cunoasca sunt asteptati in data de 12 iunie, la ora 13, la Colegiul National ”Andrei Muresanu” din Dej unde va avea o intalnire cu elevii claselor a XI-a din aceasta scoala.

FAMILIA LUI EDI

Cei doi parinti ai lui Eduard, Rusu Alexandru si Virginia, ambii profesori universitari, au renuntat la Universitatea de Nord din Baia Mare pentru una din Chile. Sora sa, Zaraza a terminat facultatea de arhitectura si este in Chile, alaturi de parinti.

Bunicii din partea tatalui, care l-au crescut pana la varsta de 8 ani, sunt in Romania, in satul  Manastirea, la cativa kilometri de Dej si sunt ambii profesori pensionari.

someseanul-Eduard Cristian Rusu (5)

AMINTIRI DIN MANASTIREA

Bunica lui Eduard ne-a marturisit ca nepotul lor le spune mama si tata “asa s-a obisnuit de mic”, fiind foarte mandra de realizarile acestuia. “L-am crescut de la doua saptamani, deoarece parintii lui erau foarte ocupati cu scoala, iar clasa intai a facut-o cu sotul care era invatator, aici la Manastirea. Mama mea se plangea mereu ca nu isi gaseste ochelarii si si ca ii dispareau lentilele. Edi gasea intoteauna cate un sistem sa le monteze, uneori pe furtunul de la masina de spalat si se uita toata seara la stele, pe cer. Asta a fost pasiunea lui”, povesteste doamna Doina, bunica acestuia.

La randul lui, bunicul in varsta de 77 de ani, ne-a marturisit ca el a fost cel care i-a acordat nepotului sau prima diploma in clasa intai, un merituos premiu intai pentru rezultatele excelente obtinute in primul an de scoala.

CE INSEAMNA TIMPUL LIBER PENTRU CRISTIAN EDUARD

In afara studiilor pe care le-a incheiat acum trei luni si a cercetarilor, Eduard isi petrece timpul liber in compania prietenei sale indoneziene pe nume Rossa, pe care a intalnit-o in timpul cursurilor la Universitatea din Osaka si care, in prezent, este angajata unei companii de servicii de internet din Tokyo si cu care Eduard doreste sa se casatoreasca cat mai repede. Pentru a nu fi departe unul de altul pentru multa vreme acesta intentioneaza sa reuseasca sa-si duca logodnica cu el, in California, de unde va putea munci foarte bine pentru comania japoneza unde este angajata acum, avand in vedere ca munca ei se poate desfasura foarte bine din fata calculatorului. In restul timpului, lui Eduard ii place sa asculte muzica clasica si sa urmareasca filme englezesti.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Ramona spune

    Felicitari, astfel de oameni ne fac cinste! Ar fi interesant, la fel, un interviu cu Ioan Hosu, este seful de Relatii Publice din cadrul Facultatii de Stiinte Politice UBB Cluj. Tot din zona Dejului, e de loc din Manasturel si a facut scoala la Cuzdrioara si Dej.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More