Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Criza de apă din Dej se prelungește. Autoritățile caută soluții, în timp ce oamenii caută disperați apă

0 1.841

Au trecut 24 de ore de când o defecțiune la racordurile magistralei de apă de la Tarnița, care alimentează și municipiul Dej și comunele înconjurătoare, a provocat sistarea apei potabile. În magazine nu se mai găsește apă plată sau minerală, iar dejenii formează încă de miercuri seara cozi uriașe la izvoarele din oraș.

”În vederea efectuării unor lucrări de reparații la rețeaua de alimentare cu apă, lucrări pentru care nu se pot asigura modalități alternative de alimentare, Compania de Apă Someș S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile”

Întreruperea a fost programată pentru miercuri, 6 decembrie, dar nu ca întrerupere totală, ci ca ”presiune scăzută”, pentru localitățile Dej, Cășeiu, Câțcău, Cuzdrioara, Vad, Gâlgău.

La 24 de ore de la această întrerupere, dejenii încă nu au apă la robinete, iar semnele nu sunt bune. Echipele Companiei de Apă, alături de autoritățile locale, au lucrat toată noaptea pentru a găsi o soluție și a repara racordurile, însă, joi dimineața dejenii s-au trezit tot fără apă.

”Este vorba despre lucrări de cuplare care au avut loc pe rețeaua de alimentare cu apă, la ieșirea din municipiul Gherla. Aceste lucrări au fost executate de firme contractate de către Compania de Apă Someș S.A prin proceduri de atribuire. Aceste cuplări nu au rezistat, ceea ce a dus la această situație neplăcută. Compania de Apă Someș S.A a mobilizat în aceste momente echipe proprii, care încearcă să remedieze această problemă și sperăm că până mâine dimineață să reușească. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, spuneau joi seara reprezentanții Companiei.

Primarul municipiului Dej, Costan Morar, s-a aflat aseară alături de muncitorii care încercau să repare racordul defect și dădea asigurări că se va munci toată noaptea pentru a se porni apa.

”Durează cam două ore până se va monta noul racord, de către Compania de Apă, apoi alte două ore până când apa va fi pornită și va ajunge în magistrală. De acolo urmează ca apa să ajungă în ramificații, pentru fiecare cartier și zonă, astfel că până în cursul dimineții toată lumea să aibă apă la robinet. Să sperăm că lucrurile vor merge bine, nu vor exista probleme și până dimineață va curge apa la toată lumea”, declara pentru Someșeanul.ro Costan Morar.

Din păcate, însă, problemele nu au fost rezolvate, se pare, în cursul nopții, iar acum autoritățile încearcă să găsească soluții de avarie pentru a asigura apa în instituții, grădinițe și școli. Astfel, echipe formate din angajați ai Companiei de Apă, angajați ai Primăriei și cei de la Detașamentul de Pompieri Dej, vor începe distribuirea de apă în școli și grădinițe, dar și la instituțiile publice.

În această dimineață, Compania de Apă Someș a publicat pe Facebook un mesaj prin care anunță că criza de apă în Dej se prelungește:

”Urmare a unor dificultăți neprevazute în executarea lucrărilor de cuplare a unor rețele noi la rețeaua existentă, lucrări executate de firma Boccardo în zona Bunești-Nima, Compania de Apă SOMEȘ S.A. anunță, cu regret, că întreruperea neașteptată a furnizării apei în unele zone din municipiul Dej și localități periferice, se prelungește.

Zonele afectate de întreruperea apei în municipiul Dej sunt:

  1. Cartierele: Molătău, Ocna Dej, Dealu Florilor;
  2. Străzile: Mihai Viteazu, Valea Codorului, Valea Jichișului, Crângului;

Zonele în care alimentarea cu apă se va efectua cu presiune scăzută sunt:

  1. Zonele joase din municipiul Dej;
  2. Localitățile: Cuzdrioara, Cășeiu, Câțcău, Vad;

În prezent, personalul Companiei de Apă SOMEȘ S.A. de la sediul central și Sucursala Dej acordă asistența constructorului în găsirea unei soluții tehnice care să permită reluarea furnizării normale a apei în zonele afectate, în cursul zilei de azi, 7 decembrie.”

 

Între timp, dejenii au golit încă din cursul serii trecute rafturile și depozitele magazinelor de apă plată și apă minerală, iar la izvoarele de apă din Dej cozile continuă și azi. Oamenii stau în frig, câte 2-3 ore pentru a lua câteva bidoane de apă care să le asigure un minim confort în case și apartamente.

În cazul Spitalului Municipal Dej, stocurile de apă efectuate ieri pe fiecare secție în parte sunt aproape de epuizare, însă Compania de Apă asigură necesarul cu suplimente din cisterne, având în rezerve aproximativ 4 tone de apă pentru instituția medicală dejeană.

Pe același subiect:

Bătaie de joc a Companiei de Apă Someș față de dejeni. Au rămas fără apă toată ziua, fără să-i anunțe nimeni

Sute de dejeni, cu bidoane și butoaie, la coadă la izvoare – FOTO

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More