Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Criză de ouă și unt în România, prețul alimentelor crește vertiginos

0 259

Scumpirile de la raft au început să ne ardă la buzunar! După benzină şi pâine, acum cumpărăm ouă mai scumpe. Preţul acestora s-a dublat, dar marii producători avertizează că scumpirea nu se va opri. Până la Crăciun, pretul ouălor va continua să crească.

Ouăle au ajuns să fie mai scumpe decât carnea. Preţurile s-au dublat, iar veştile rele nu se opresc aici. Anual, în România, se produc în jur de 1,3 de miliarde de ouă, iar aproape 60 la sută din această cantitate vine de la gospodării. Însă în perioada rece românii sunt nevoiţi să se bazeze pe produsele din import. Un timp, importul de ouă în ţară a scăzut din cauza fipronilului, un pesticid depistat în ouăle provenite din anumite state europene. Astfel, galantarele din magazine s-au golit considerabil.

Nu doar la ouă întâmpinăm probleme cu creșterea prețurilor, cât și cu lipsa lor din maxim, dar și la unt. Cererea înregistrată la nivel global şi reducerea stocurilor au majorat preţul untului; în contextul în care supermarketurile nu vor să plătească mai mult, producătorii îşi exportă marfa.

Aceasta problemă a început în Franța într-un război al retailerilor care refuză să plătească mai mult, iar producătorii nu vor să mai vândă către ei și exportă marfa.

Aceste probleme externe, au fost imediat sesizate de ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a pus imediat și problema ouălelor din România pe seama străinilor.

„Acum e un puseu pe piață generat de condițiile care s-au creat la nivel european. În foarte multe ferme din Europa producătoare de oua din Olanda, din Franța, din Belgia, datorită scandalului Fipronil, foarte multe efective au dispărut, au intrat în asanare spațiile respective și acum, oferta fiind mai mică evident că piața a reacționat în mod natural”, a precizat Daea, sâmbătă, într-o vizită efectuată la Ploiești.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More