Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Criza politică: Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier desemnat

0 71

Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier desemnat, joi, când ar fi urmat ca Guvernul său să primească votul de învestitură în Parlament.

Preşedintele Klaus Iohannis a luat act de decizia sa şi urmează să facă o declaraţie de presă.

Anunţul a fost făcut timp cu puţin înainte de începerea şedinţei de plen în care Guvernul Cîţu urma să primească votul de învestitură.

Depunerea mandatului a fost făcută în condiţiile în care şansele ca Guvernul să fie votat erau foarte mari, dată fiind pandemia de coronavirus şi necesitatea unui Guvern stabil.

”Un mesaj important pentru români. Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemant Preşedintelui României. Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid şi înţeleg să fiu alături de partid şi de Preşedintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Preşedintele partidului trebuie să fie şi Prim-Ministru”, a scris Cîţu pe Facebook.

Acesta a precizat că desemnarea de către Klaus Iohannis l-a onorat.

”Decizia Preşedintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcţia de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluţie agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi. Cu responsabilitate, transparenţă şi profesionalism am luat această decizie. Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluţia situaţiei prin care trece România astăzi”, a mai afirmat Florin Cîţu.

Acesta a precizat că rămâne ministru al Finanţelor.

”Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează. Mulţumesc pentru încredere şi susţinere”, şi-a încheiat Cîţu mesajul.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că renunţarea la mandat de către Florin Cîţu este ”cel mai bun lucru care se putea întâmpla României” şi anunţă că, în calitate de preşedinte al Camerei inferioare a Parlamentului, a cerut deputaţilor şi senatorilor să fie pregătiţi pentru audieri de miniştri în week-end, dar şi pentru un vot de învestitură, luni.

”Cel mai bun lucru care se putea întâmpla României, că domnul Cîţu a renunţat. (..) Eu mi-am dorit şi îmi doresc în continuare să trăiesc într-o Românie normală. Categoric, aceste gesturi nu sunt normale”, a declarat Marcel Ciolacu, după anunţul privind depunerea mandatului de premier desemnat de către Florin Cîţu.

Acesta a precizat că i-a anunţat ”clar” pe membrii Biroului Permanent Reunit să nu părăsească localitatea şi deputaţii şi senatorii să fie gata să lucreze sâmbătă şi duminică, astfel încât luni să se poată merge în Parlament pentru un vot de învestitură.

Liderul interimar al PSD a mai spus că formaţiunea politică pe care o conduce ”nu a vrut guvernarea după pierderea alegerilor prezidenţiale niciodată”.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că decizia lui Florin Cîţu de depunere a mandatului de premier desemnat este o bătaie de joc la adresa Parlamentului şi a tuturor românilor, “o golănie” şi o ruşine pentru PNL şi pentru Klaus Iohannis.

“Este literalmente o desconsidere a instituţiei Parlamentului, este o bătăie de joc la adresa Parlamentului. Ceea ce e mai grav este că este o bătaie de joc la adresa tuturor românilor. Asistăm la o mascaradă fără de sfârşit. Premierul desemnat a făcut un fel de simulare de consultări, miniştrii au venit în Parlament, comisiile s-au reunit , au fost audiaţi miniştrii şi în momentul în care trebuia să vină la votul de învestire, dă bir cu fugiţii. Este un comportament iresponsabil. Spuneam că e o bătaie de joc, este un fel de golănie, este similar cu jocul alba-neagra pe care îl vedem practicat prin anumite locuri”, consideră Tăriceanu.

El spune că ce s-a întâmplat este o ruşine pentru PNL şi pentru Klaus Iohannis. 

“Nu există aşa ceva în întreaga lume, e o ruşine pentru PNL, e o ruşine pentru Iohannis, că face astfel de desemnări, în bătaie de joc cu iresponsabilitate, mai ales în această perioadă de criză. Le cer să se trezească, nu suntem bătaia de joc a lor şi nu se poate o ţară întreagă să fie ţinută la cheremul unor iresponsabili. Preşedintele acţionează iresponsabil, Orban la fel. E momentul să vină cu picioarele pe pământ, mai ales când suntem confruntaţi cu această criză uriaşă, care vedeţi cât de repede se extinde, vedeţi ce măsuri excepţionale se iau în întreaga lume, care merg până la închiderea graniţelor şi noi ne jucăm de-a desemnarea primului ministru care dă bir cu fugiţii în ultima clipă. Eu sunt atât de indignat, nu mi-am imaginat vreodată că ajungem să ne comportăm aşa. Nici în republicele bananiere nu se întâmplă astfel de lucruri”, a mai afirmat liderul ALDE.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More