Cu noroiul până la genunchi. Așa merg copiii din Ocna Dejului la școală și grădiniță – VIDEO
Orice părinte responsabil își trimite copilul la școală sau la grădiniță cu cele mai frumoase haine, cele mai bune încălțări, având grijă ca odrasla să fie curat îmbrăcată și aranjată. La fel procedează și părinții elevilor și preșcolarilor din cartierul Ocna Dejului, doar că după ce li se întorc copiii acasă se iau cu mâinile de cap.
Plini de noroi și murdari din cap până în picioare, așa se întorc în fiecare după-amiază acasă copiii care merg la școala și la grădinița din Ocna Dejului. Situația durează deja de câteva săptămâni, tocmai de când muncitorii s-au apucat să reabiliteze cele două poduri care sunt singura cale de acces spre școala și grădinița din cartier. Doar că de două săptămâni lucrările bat pasul pe loc, timp în care vremea și-a spus cuvântul, iar noroiul este la el acasă prin șantierul creat în mijlocul drumului.
Câțiva părinți s-au adunat azi în semn de protest în fața celor două instituții de învățământ, tocmai pe când ieșeau copilașii lor de la școală sau grădiniță. Atât părinții, cât și oamenii care locuiesc în cele câteva case din imediata vecinătate a lucrărilor spun că au adresat Primăriei Dej numeroase solicitări de finalizare a lucrărilor, însă situația a rămas aceeași.
”Un copil a căzut zilele trecute în noroi. A alunecat într-o baltă și tot a fost noroi din cap până în picioare. O profesoară l-a curățat la școală și i-a spălat hainele și, săracul, a rămas în pantaloni scurți toată ziua la școală, până i s-au uscat hainele”, ne-a mărturisit una dintre mămicile revoltate.
Chiar în momentul în care reporterul Someșeanul.ro a ajuns la fața locului o autoutilitară a unei firme de curierat rămăsese împotmolită pe podul a cărui lucrare de modernizare a fost sistată, șoferul neștiind că strada este impracticabilă pentru traficul auto. Acesta a avut nevoie de intervenția unui tractor pentru a tracta autovehiculul rămas cu roțile din față în noroi.
Cei care locuiesc în zonă spun că au solicitat în mai multe rânduri primăriei repararea celor două poduri, aflate la aproximativ 30 de metri distanță unul de altul, însă abia în toamna acestui an s-au demarat lucrările.
”Toată vara, cât a fost cald și timp frumos, nu au putut să se apuce de lucru. Abia când a dat frigul și au venit ploile au început lucrările. Iar apoi, după ce au săpat aici și au blocat orice scurgere către vale, au oprit lucrările. De două săptămâni nu mai lucrează nimic”, ne-a povestit o femeie.
Un alt bărbat spune că de zeci de ani de când locuiește el în acea zonă podul a fost bun, făcut pe piatră. Acum au săpat însă la 10 metri adâncime și astfel au dat peste o veche galerie a unei mine de sare și nu au mai putut continua lucrarea.
”Așteptăm o expertiză, să vedem ce e cu acea galerie a minei de sub pământ. Nu se poate continua lucrarea până nu vedem cum gestionăm situația cu galeria respectivă. Cât privește celălalt pod, de lângă, o să iau măsuri să vedem cum putem urgenta, să finalizăm măcar acel pod, pentru ca să aibă oamenii pe unde circula”, a declarat pentru Someșeanul.ro primarul Costan Morar.
Până se finalizează respectiva expertiză însă, oamenii sunt nevoiți să îndure zilnic aceste condiții, însă se tem că situația va deveni și mai gravă odată cu înrăutățirea condițiilor meteo.
”La orice ploaie ne așteptăm să ne intre apa în curți și în case. Pentru că vedeți ce baltă mare s-a făcut aici, deoarece apa nu are cum să mai curgă în vale din cauza mormanelor de noroi. Cu mașina pe drumul ăsta nu putem circula, iar de pe celălalt drum, de pe celălalt pod nu avem acces spre case, școală sau grădiniță decât dacă trecem călare peste bordura parcării de lângă terenul de fotbal”, ne-a mărturisit un localnic.
Mămicile care așteptau să-și scoată copiii de la școală și grădiniță spun că s-au săturat ca în fiecare zi micuții să se întoarcă plini de noroi acasă
”În fiecare zi tot alte haine, alte încălțări. În fiecare zi spăl haine și a doua zi iar sunt altele murdare. Trebuie să vin să-mi iau copilul zilnic de la școală, îl car pe sus, pentru că tot se murdărește în noroiul ăsta. Copiii se mai joacă, mai aleargă, se stropesc sau chiar cad în noroiul ăsta. Nu se mai poate așa și sperăm să vină muncitorii să termine odată lucrarea asta. Vine iarna, vin zăpezile, cum să mai circule copiii la școală așa? Nu se poate!”, spune revoltată o altă mămică.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.