Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cultul personalității în vreme de criză. Primarul Dejului e pe val, în goana după voturi

7 5.859

E criză oameni buni, criză de medicamente, criză de alimente, crize de produse de igienă sau sanitare. Asta doar pentru populația de rând, deoarece pentru unii, mari primari pe viață, e criză de imagine. Caută cu disperare orice modalitate de a fi văzuți, de a fi aplaudați, de a fi ovaționați și ridicați în slăvi. Chiar dacă fură pe față ideile și inițiativele altora.

Da, v-ați prins. E vorba de primarul Dejului, cel supranumit MoCo, Năcăjel, sau cum mai vreți voi să-i mai spuneți. Un om extrem de implicat în comunitatea dejeană, atât de implicat încât nu lasă pe nimeni să miște un deget fără să fie el acolo.

El Lider Maximo de la Primăria Dejului e în pită de dimineață, până seara, ia decizii, le avizează, le pune în practică, le verifică apoi și le dă acceptul. Vorba aia, nu te poți nici căca fără să-ți dea el voie, fără să fie prezent. El face jocul, el centrează, el dă cu capul, el scoate de pe linia porții.

În urmă cu ceva ani, Someșeanul.ro lansase o campanie de ecologizare în oraș și pe malul Someșului. O programasem într-o zi de vineri, 11 aprilie, în cadrul ”Școala Altfel”. Am atras atunci alături de noi școli și licee, elevi și profesori, reprezentanți ai instituțiilor din oraș, voluntari și cercetași.

I-am prezentat primarului ideea noastră, i-am cerut sprijinul cu utilaje care să ridice sacii de gunoaie. A avut pretenția să fie trecut pe afișul campaniei, să-i pomenim sfânta existență, ca și cum el ar fi miezul în toată treaba asta. Că doar era tot așa, vreme de campanie electorală, și era deranjat că de ce sunt alți politicieni pe afiș și el nu. N-au trecut decât câteva zile când ne-a venit comunicat de la Primăria Dej: Primarul face campanie de ecologizare, joi, 10 aprilie, adică fix cu o zi înainte de campania noastră. Bineînțeles cu sprijinul școlilor, liceelor, elevi, profesori, instituții, tot tacâmul. Astfel, campania noastră de după o zi nu-și mai avea rostul și a rămas și fără voluntari.

Anii au trecut, cultul personalității a devenit singura religie de la nivelul primăriei dejene, pupincuriștii s-au adunat și nu-i ies din cârmuială, dar nevoia de atenție, obsesia de a fi mereu în fața tuturor a devenit chiar o boală. O boală grea, mai grea decât covidul. Și incurabilă, din câte se pare.

Am lansat cu niște prieteni, oameni simpli cu suflet enorm, în urmă cu câteva zile, campania ”Vă ajutăm din Dej”. Ne-am muncit mințile zi și noapte, am alergat prin toate părțile, încercând să punem ideea pe picioare, să ajutăm nevoiașii, bătrânii, persoanele vulnerabile. Am atras voluntari, ne-am zbătut să ne facem cunoscuți, am atras sponsorizări în obiecte sanitare, dezinfectanți, mănuși, măști chirurgicale.

Am avut și primele comenzi, am ajutat oameni să stea izolați în case, așa cum recomandă toată lumea, și i-am ajutat cu cumpărăturile, cu plata celor necesare, cu scos medicamente de la farmacie. Doar ca să putem să ajutăm, să nu mai trebuiască să iasă din case, să se expună în fața virusului care a luat mii de vieți.

Primăria Dej prin mărețul conducător nu ne-a ajutat cu absolut nimic. Nu că nu ar fi vrut, ci pentru că nici angajații primăriei nu au cele necesare. S-a ras tot ce înseamnă materiale igienico-sanitare, angajații, polițiștii locali umblă fără măști, fără mănuși, n-au soluții dezinfectante. Vai și amar!

În loc să ne sprijine în inițiativa noastră de ajutor comunitar, în loc să ne lase să ne facem treaba, MoCo vine să ne facă mare concurență. Că nu se poate, măi oameni buni, să faci ceva fără să-și bage nasul.

În orașul de trei flori roșii ofilite el e miezul, el e tătuca, el e cel care taie și spânzură. Și în loc să ajute, să aprecieze sprijinul dat de voluntari, de particulari, el le dă cu flit.

Tocmai ni s-a transmis că Primăria Dej, pe lângă că nu e în stare să ajute persoanele aflate în izolare la domiciliu, vrea să ajute și restul persoanelor vulnerabile. Cu ce? Exact cu ceea ce grupul de voluntari ”Vă ajutăm din Dej” a început să facă.

Văzând că felicitările curg pentru voluntari pentru cele câteva comenzi pe care au reușit să le onoreze, mărețul conducător, zmeul zmeilor din instituția năcăjită, a zis că nu-i loc ca felicitările, laudele și aprecierile să meargă spre niște neica-nimeni, niște tembeli de voluntari care-și pun viața în pericol pentru a-și ajuta semenii. Că e vremea să culeagă el însuși laurii, să mai smulgă niște aplauze și poate niște voturi de la bătrânei, de la țigănei, de la vulnerabilii care l-au ținut în funcție și până acum. Bravo nene!

Ei, află că noi nu ne oprim și ne vedem în continuare de acțiune. Că avem de partea noastră nu angajați plătiți, obligați să facă pe voluntarii. Avem de partea noastră oameni sufletiști, persoane cu inimă mare, voluntari pregătiți zi și noapte să dea o mână de ajutor, să alerge în toate zările și să ajute oamenii în nevoie, pentru că așa simt ei, nu pentru că îi plătește cineva și le ordonă ceva șefuț ce să facă.

Aici e diferența pe care tu nu o să o înțelegi niciodată. Pentru că la școala din Șigău nu s-a predat această materie, a bunului simț. Ori ai chiulit la acea oră.

Chiar aș fi curioasă să aflu cine preia comenzile, cine le onorează, cine face cumpărăturile, cine le livrează la ușa oamenilor. Că sper că nu văd vreun polițist local, vreo conțopistă sau vreun funcționăraș, care să facă toate astea în loc să-și facă treaba pentru care ia bani babani în Primăria Municipiului Costan Morar.

Că până acum am văzut destul oameni de la Biroul de Relații Internaționale, care fac doar poze primarului la evenimente, am văzut destul angajați de la Biroul Turism, care pun muzică la diverse evenimente, am văzut destul oameni angajați la Toroc care vopsesc piața sau tund iarba în cimitire, am văzut destul oameni din Primărie care în loc să-și facă îndeplinească sarcinile de serviciu din fișa postului, fac cu totul altceva, doar în sprijinul edilului, doar pentru a-i spori imaginea și notorietatea.

Campania ”Vă ajutăm din Dej” merge mai departe, prin forțe proprii, prin eforturile voluntarilor, prin sprijinul sponsorilor. Pentru că dorința de a face un bine nu poate fi stăvilită de piedicile pe care le pun politicienii în goana după voturi. Pentru o campanie electorală care nu doar că nu ar trebui să înceapă, dar nici n-ar trebui să existe în aceste momente.

Și, așa cum ziceau unii, dacă astfel de acțiuni se copiază în modelul pesedist copy-paste, anunțăm în mod oficial că în curând, alături de voluntari și alți politicieni ne apucăm de construit CENTURA OCOLITOARE A DEJULUI. Și ne apucăm de astupat gropi. Și alungăm ciorile din Parcul Mare. Și ne apucăm de asfaltat străzi pline de noroi. Și ne apucăm de creat parcuri și zone de agrement. Și ne apucăm de renovat școli și clădiri și de a aduce imaginea orașului la nivelul care trebuie. Că imaginea asta trebuie să ne preocupe pe noi, pe tine, ca primar. Alooooooo, copiază-le pe astea dacă tot te ocupi cu mizerii de genul! Copiază ideile astea și pune-le pe astea în practică! De aia ești în funcție!

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

 1. Traian spune

  Domnul primar Costan…ar trebui sa ia masuri urgente pt soseau 1 Mai…de la gara pînă la blocurile hanul ciorilor…s oseaua e plina de gropi !!!!!

 2. Calin spune

  Absolut adevărat tot ce este scris aici. Un articol foarte bun.

 3. Marcu spune

  Draga redactie Someseanul va rog eu luati initiativa sa spalatagi strazile ca ne ineaca praful. Poate aude si … nunpot sa-i pronunt numele.

 4. Anonim spune

  M-am judecat ani intregi cu gunoiul asta ,dar cu relatiile pe care le are n-am avut nici o sansa,cred ca tot el v-a iesi primar ca la vot merg doar lingaii lui sitiganii..Un omserios ii satul de voturi aranjate.

 5. marian spune

  ….ce e mai curios e faptul ca multe articole referitoare la evenimante din DEJ nu le vedem decat pe SOMESEANUL…De ce oare?…..

  1. Irina Maxim spune

   Pentru că aici se lucrează cu seriozitate, se publică orice despre oricine, nu se menajează persoane și personalități, nu se ascunde adevărul. Poate de aia.

  2. OVI spune

   ASA ESTE….. SI EU AM RAMAS SURPRINS

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More