Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cum acționează escrocii care păcălesc oamenii cu premii fictive prin telefon. Cazul real al unei femei din Zalău

0 150

inselata-telefon

O femeie de afaceri din Zalău a căzut victimă escrocilor care acționează prin deja cunoscuta metodă a premiilor fictive prin intermediul companiilor de telefonie. Femeia, în vârstă de 54 de ani, a fost înșelată cu 16.000 de lei.

Activitatea escrocilor, una parcă desprinsă din filmele de acțiune, a debutat în 25 martie, în biroul femeii de afaceri din Zalău.

“Era ora 10, cam aşa. Era multă lume care aştepta la întocmire de acte şi noi le oferim o cafea clienţilor care aşteaptă. În acelaşi timp îmi beam şi eu cafeaua oscilând printre treburile mele. În birou la mine a fost un domn poliţist de la rutieră care a venit să îşi scoată un document, de pe internet, dar şi purtătorul de cuvânt al Poliţiei Sălaj, Tincuţa Dumuţa, care a trimis un fax în Italia. Imediat după ce au plecat aceştia doi, eu îmi terminasem cafeaua şi a sunat telefonul fix al societăţii. Escrocii au sunat pe un număr care este prin contract cu Romtelecom neinformabil, adică nu apare nicăieri”, relatează femeia pentru News Cluj.

Prin convorbirile avute și prin ceea ce au vorbit cu femeia, escrocii au dovedit că viața acesteia fusese studiată dinainte, pentru ca povestea lor să pară cât mai reală.

“A sunat telefonul. Am ridicat receptorul şi un domn foarte amabil mi-a spus că se numeşte Alex Georgescu, reprezentant Romtelecom Cluj. Acesta mi-a spus că am câştigat suma de 12.000 de euro pentru cele trei posturi telefonice pe care le am contractate de la ei şi pentru faptul că pe durata contractării nu au existat litigii. Acest domn de la Romtelecom m-a rugat să rămân pe fir să îmi facă legătură cu domnul poliţist Dosa Gabriel Ovidiu, de la IPJ Sălaj, care ştiam eu că lucrează la alt departament însă cel de la Romtelecom mi-a spus că lucrează la Serviciul Antifraudă Sălaj şi că el va fi cel care îmi va monitoriza ziua să nu mi se întâmple ceva şi să primesc premiul în mod corect, să nu existe suspiciuni de fraudă. Ba mai mult, omul legii mi-a zis ca îmi vede mașina pe geamul biroului său și chiar mi-a zis numărul de la mașină. Am vorbit cu aşa zisul poliţist Dosa Gabriel Ovidiu, nu ştiu dacă el era în realitate, şi m-a convins că totul e pe bune. Îl ştiam pe poliţist dinainte de telefon. Totodată, presupusul reprezentant al Romtelecom mi-a comunicat că pentru a revendica premiul voi avea nevoie de un notar pe care mi l-a şi recomandat în persoana doamnei Majer Gabriela, din Zalău. Eu o cunosc pe această doamnă. Mi-au dat-o pe presupusa Gabriela Majer la telefon, aceasta se presupune că era în biroul de la Antifraudă împreună cu poliţistul Dosa Gabriel Ovidiu. Aceasta foarte amabilă m-a întrebat; << bună ziua doamna K. ce faceţi, cum sunteţi, nu ne-am mai văzut de mult, fiul dumneavoastră ce mai face?>>. Ţin să menţionez că nu ştiu dacă ea era în realitate”, a mai spus femeia înșelată.

“Mi-au spus să nu zic nimănui până la finalizarea tranzacţiei, altfel voi pierde premiul. În acel moment a început nebunia. Mi-au spus că trebuie să le dau 12.101 lei, comision de întocmire a actelor pentru revendicarea premiului, în primă fază. Din aceşti 12.000 de lei aveam doar jumătate, alţi 10.000 de lei fiind împrumutaţi de la un partener de afaceri. Am mers acasă şi m-am certat cu soţul meu să îmi dea banii să-i trimit. Acesta m-a avertizat că ceva nu e în regulă însă păream oarbă, teleghidată, ştiam că asta am de făcut, să trimit banii. În tot acest timp, aşa zisul domn poliţist Dosa Gabriel Ovidiu era cu mine pe telefon să nu cumva să mă atace cineva şi să ajung la banca în siguranţă, să trimit suma de bani. Am luat banii şi i-am dus la banca de unde i-am trimis prin Western Union. Numele persoanei la care am trimis banii este Ciobanu Irina Elena iar locaţia unde am trimis banii este în Cluj-Napoca

Povestea de coșmar a femeii a continuat, iar escrocii au insistat tot mai mult, ba chiar au majorat premiul fictiv cu încă un autoturism Dacia Duster.

“Erau tot timpul cu mine pe telefon şi pe urmele mele. Am vrut să mă duc la notarul Majer Gabriela şi mă vedeau. Mi-a spus domnul de la Antifraudă la telefon că degeaba merg la Majer Gabriela deoarece aceasta este la el în birou şi chiar mi-a dat-o la telefon. Reprezentantul Romtelecom a revenit cu un telefon şi mi-a spus că am mai câştigat aferent celor 12.000 de euro şi un autoturism Dacia Duster însă aveam să plătesc şi pentru asta. 2.270 de lei mi-au cerut pentru punerea în legalitate a maşinii şi alţi 1.745 de lei pentru cei de la Serviciul Antifraudă care << au avut grijă de mine>> să primesc premiile ce mi se cuvin. La aceste sume s-a mai adăugat şi un comision bancar de 163 de lei costul final al pagubei fiind de 16.252″, a declarat femeia.

“Curios este că deşi la Raiffeisen Bank am fost de 3 ori, de fiecare dată angajata mi-a completat formularul de trimitere şi niciodată nu m-a întrebat dacă sunt sigură că vreau să trimit aceşti bani cuiva de încredere. Doamnele de la Western Union mi-au completat formularul şi doar l-am semnat. Trei sume de bani am trimis în interval de două ore. O suspectez pe angajata de la bancă că ar fi implicată în caracatiţa asta” , a declarat pentru NEWS CLUJ, H.K.

Femeia spune că în ziua respectivă în biroul ei au intrat doi polițiști, unul de la Poliția Rutieră, și Tincuța Dumuța, purtător de cuvânt la IPJ Sălaj.

“În acea dimineaţă am băut o cafea. Erau mai multe persoane pe holul biroului meu, iar în birou a intrat doamna Tincuţa Dumuţa şi un domn de la Poliţia Rutieră. Doamna Tincuţa a trimis ceva acte mamei sale, în Italia, iar domnul F. şi-a scos ceva de pe internet. Nu vreau să acuz pe nimeni, spun doar cine a fost în birou în acea zi. Imediat după conversaţia la telefonul fix, escrocii mi-au cerut un număr de mobil să putem conversa pe parcursul drumului. Eu cred că cineva mi-a pus ceva în cafeaua respectivă. Eu nu sunt iresponsabilă! Am 20 de ani de experienţă în lucru cu oamenii, acte şi bani. Până şi angajatele mele mi-au spus că în acea zi am fost total alt om, cu ochii ciudaţi şi roşie în obraji. Nimeni nu ştia ce am pentru că nu am vorbit cu nimeni, nu am mâncat, nu am băut. În jurul orei 17:30, aflată în plină stradă, am realizat ce am făcut şi am început să plâng în hohote. Am realizat cu adevărat că am fost trasă pe sfoară şi m-am dus glonţ la Poliţie unde am depus o plângere.”

Atât Tincuța Dumuța, cât și notarul Gabriela Majer susțin că nu au nicio implicare în cazul de înșelăciune a femeii de afaceri din Zalău. Purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj recunoaște că a fost în acea dimineață în biroul femeii, dar spune că a plecat înainte ca toată povestea escrocheriei să se deruleze.

Polițiștii sălăjeni au deschis o anchetă în acest caz

“Pe data de 25 martie, în jurul orei 19.00, Poliţia a fost sesizată de către o femeie din Zalău, care a relatat faptul că, în aceeaşi zi, a fost sunată, în repetate rânduri, de către persoane necunoscute, care i-au spus că a câştigat un premiu în bani, în cadrul unei tombole organizate de Romtelecom, care aniversează 150 de ani de la înfiinţare. Însă, pentru a intra în posesia premiului, trebuiau plătite nişe comisioane. Apelanții i-au mai spus că a câştigat şi un autoturism Dacia Duster şi au convins-o pe femeie să trimită prin intermediul unui serviciu de transfer bancar aproximativ 16.000 lei” , precizează IPJ Salaj, într-un comunicat de presă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More