Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cum este sărbătorit Crăciunul în alte țări, ce tradiții și obiceiuri au

0 1.630

Englezii îşi decorează casele cu iederă şi vâsc. Cei mici îi scriu lui Moş Crăciun scrisori pe care le aruncă apoi în sobă pentru ca dorinţele lor să iasă pe coş şi Moşul să afle de ele. În ziua de Crăciun, fetele nemăritate îşi aruncă unul dintre pantofii din picoare peste umeri, către uşă. Dacă aterizează cu vârful înspre uşă, înseamnă că se va mărită în anul care urmează. La masa tradiţională, care are loc pe 25 decembrie, englezii nu mănâncă porc, ci … curcan. Apoi, pe 26 decembrie, este aşa numită „Boxing Day”(„Ziua Cutiei). În această zi bisericile sunt deschise, iar oamenii merg pentru a lasă banii în Cutia Milei pentru cei săraci.

Grecii dau foc în ziua de Crăciun pantofilor vechi pentru a izgoni răul din anul ce urmează.

De Crăciun, australienii îşi decorează casa cu ferigi şi frunze de palmier. La micul dejun, mănâncă doar ouă cu şuncă. Abia după ce se întorc de la biserică se aşază la masa principala. Gustarea obligatorie: curcan şi budincă cu stafide şi coniac. A doua zi, pe 26 decembrie, strâng bani pentru poştaş, măcelar şi pentru cel care aduce ziarul, în semn de mulţumire pentru ajutorul oferit în anul ce tocmai se termină.

În Danemarca, în noaptea de 24 decembrie, întreaga familie mănâncă o budincă specială, care conţine o singură migdală. Iar cel care va da de ea va avea un an nou norocos.

Credeaţi că doar bradul se împodobeşte de Crăciun? Ei bine, indienii împodobesc bananierii şi mango.

În Iran nu se prea oferă cadouri. Doar copiii, primesc haine noi pe care le poartă în ziua sfânta, pentru noroc. Iar la masă servesc Harasa (friptură de pui).
Copiii irakieni citesc poveşti în ajunul Crăciunului. Apoi aprind afară focul şi cânta colinde. Dacă acesta arde toate vreascurile, anul ce vine va fi norocos. Dacă focul se stinge, fiecare membru al familiei trebuie să sară de trei ori peste scrum şi să îşi pună o dorinţă.

În Spania, în noaptea de Ajun, se mănâncă o prăjitură specială făcută din migdale. Copiii primesc daruri de la Moş Crăciun abia în noaptea de 6 ianuarie, zi în care se celebrează ziua celor Trei Regi (Reyes Magos sau Reyes Magos de Oriente). Cei trei magi primesc scrisori cu dorinţele copiilor şi le aduc cadouri în noaptea de dinainte de Epifanie. Cei mici pregătesc în mod tradiţional băuturi speciale pentru fiecare dintre magi şi mâncare şi băutură pentru cămile, pentru că aceasta este singură noapte din an când mănâncă. Aşa spune tradiţia!

Creştinii din China sărbătoresc Crăciunul aprinzând în case lămpi din hârtie şi decorând bradul pe care îl numesc „Copacul luminii”, cu lănţişoare, flori şi lămpi, toate din hârtie. Copiii îşi agaţă în casă ciorapeii şi aşteaptă vizita Moşului, pe care îl numesc Dun Che Lao Ren.

În ţara zăpezilor, adică Islanda, cei mici au parte nu de un Moş Crăciun, ci de 13! Cu 13 zile înainte de Crăciun, primul Moş coboară din munţi şi pune dulciuri în ghetuţele copiilor, în vreme ce aceştia dorm. Dacă au fost cuminţi, copiii primesc dulciuri, mandarine, lozuri în plic (scratch cards), iar dacă au fost răi … un cartof.

A doua zi, cel de-al doilea Moş vine în oraş şi tot aşa până pe 25 decembrie când primul Moş se întoarce la casa lui din munţi, pe 26 cel de al doilea şi tot aşa până pe 6 ianuarie. Ziua de 6 ianuarie este numită şi “Al treisprezecelea” şi este considerată de islandezi ultima zi de Crăciun pentru că în această zi, ultimul Moş Crăciun se întoarce la casa lui.

În Elveţia, Moş Crăciun sau Samichlaus are misiunea de a aduce şi pomul de Crăciun în casele oamenilor. Acest obicei se păstrează încă din 1775. O altă tradiţie a elveţienilor este „Parada ridichilor luminate”. Copiii, ajutaţi de părinţi, se înarmează cu ustensile specializate şi scobesc cu mare grijă câte o ridiche mare, pe care apoi o împodobesc cu diferite crestături şi forme. Am putea spune că se aseamănă foarte mult cu dovleacul de Halloween. În ridichea împodobită, micuţii pun o lumânare lungă şi poartă ridichea ca pe o făclie, ori o agaţă ca pe un lampion. Potrivit tradiţiei, părinţii şi copiii se întâlnesc în diverse locuri din sat şi pleacă la ora 18:00 cu ridichile luminate spre curtea şcolii. Acolo, copiii cânta în cor cântece de Crăciun.

Pomul de Crăciun se numeşte „Pohntokawa” în Nouă Zeelandă. Multe persoane urmează aici vechile tradiţii englezeşti în ceea ce priveşte masa tradiţională: curcan, budincă de stafide şi salate reci. Nimeni nu consideră Crăciunul complet fără prăjitură „Pavlova” – preparată din bezea şi decorată cu kiwi, căpşuni şi frişcă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More