Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cum funcționează șpaga la nivel înalt. 1,4 milioane de euro mită pentru un vot

0 249

BANI

Procurorii DNA l-au reţinut pe Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica S.A şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă. DNA a mai dispus şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Eugen Brădean director în cadrul Hidroelectrica.

Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Constantin Niţă, au fost reţinuţi, miercuri, de DNA, într-un dosar de mită privind vânzarea de energie în valoare de aproape 263 milioane euro.

Mihăilă este acuzat de dare de mită, iar Brădean, de complicitate la luare de mită și la dare de mită, se precizează într-un comunicat de miercuri seară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)

Potrivit anchetatorilor, luna aceasta, Ioan Mihăilă, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA și consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din acelaşi Consiliu, denunţător în cauză, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

Procurorii anticorupţie precizează că potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Astfel, arată DNA, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și Brădean Eugen, mai precizează DNA.

Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă vor fi prezentaţi Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

De acest contract urma să beneficieze compania clujeană S.C. ENERGON POWER&GAS S.R.L. Detaliile acestei tranzacţii sunt disponibile pe site-ul Operatorul Pieţei de Energie Electrică.

Potrivit detaliilor din anunţul afacerii, compania S.C. ENERGON POWER&GAS S.R.L este înregistrată în Cluj-Napoca. CEO-ul companiei este Rareş Criste, om de faceri din Cluj.

Potrivit DNA, compania condusă de Rareş Criste urmă să primească contractul de 260 milioane euro dar pentru asta Consiliul de Supreveghere al Hidroelectrica trebuia să voteze. Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica S.A şi consilier al ministrului delegat pentru Energie şi Eugen Brădean, director în cadrul Hidroelectrica au încercat să mituiască un alt membru din consiliu să voteze aprobarea contractului în favoarea ENERGON POWER&GAS S.R.L.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More