Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cum își petrec românii timpul liber? – 96% dintre români pornesc televizorul

0 3.407

Timpul liber, un factor important pentru socialul uman, dar și pentru nivelul sănătății psihice, nu este de neglijat.

Timpul liber este foarte important pentru oameni. Acum este momentul când ei se văd cu rudele, cu prietenii sau fac diverse activități relaxante: merg la plimbare, la cinema, la munte, în parc, etc. Unii dintre ei caută să-și petreacă timpul liber într-un mod util și de aceea își fac planuri dinainte. Cu toate acestea ei trebuie să țină cont de relaxare – aceasta nu trebuie să lipsească.

Statisticile arată că:

 • Aproximativ 13% din români preferă să-și petreacă timpul liber alături de familie, să facă plimbări în parc, la pădure, în general în natură, în aer liber. Mulți dintre ei merg la parcuri de distracții sau la ștranduri, unde se distrează împreună cu copiii. Pe portalul www.Familist.ro sunt prezentate diverse activități pentru copii și părinți pentru petrecerea timpului liber.
 • Un procent de 16% dintre români petrec momente speciale cu rudele în timpul liber, participă la onomastici și aniversări.
 • Vacanțele sunt preferate de români. Aproximativ 47% dintre ei spun că în timpul liber adoră să meargă într-o mică vacanță. De exemplu în weekend pleacă 2 zile la mare sau la munte.
 • Cititul este preferat mai mult de tineri. Aceștia spun că merg în timpul liber la teatru, la film sau citesc câte o carte. Potrivit statisticilor, anul trecul 38% dintre români nu au citit nici o carte.
 • Majoritatea românilor se uită la televizor. Aproximativ 96% din români spun că își petrec de obicei timpul liber în fața televizorului.
 • Excursiile distractive sunt un mod excelent de relaxare în timpul liber. O excursie în weekend trebuie planificată cu câteva zile înainte, astfel se pot găsi locuri de cazare la un preț avantajos. Cei care își permit și își doresc să plece în străinătate, pot cumpăra bilete la avion și astfel pot vizita în weekend un oraș frumos – Paris, Amsterdam, Atena, Madrid, Roma, etc. La agențiile de turism se găsesc oferte de vacanță pentru weekend în străinătate dar și în stațiuni turistice din România.

  Timpul liber este potrivit și pentru sport. Sunt oameni care consideră că este foarte bine să-și dedice timpul liber pentru sănătatea lor, să facă anumite activități sportive. Astfel reușesc să scape de stres, să-și restabilească echilibrul fizic și mental. Principalele activități sportive sunt: înotul, mersul pe bicicletă, alergatul, mersul pe jos în aer liber. Sauna este și ea un mod perfect de relaxare. După ce faci saună te simți mai odihnit deși ai muncit întreaga zi.

  Muzica este de asemenea o metodă foarte bună de relaxare, de eliminare rapidă a stresului. Ascultarea muzicii are efect terapeutic asupra oamenior, le oferă o stare de bucurie, îi ajută să-și exprime emoțiile, le influențează starea de spirit într-un mod pozitiv.

   

  Ce avantaje ai dacă petreci mai mult timp liber, singur?

  Sunt oameni care preferă să-și petreacă de multe ori timpul liber singuri, să citească o carte, să facă un sport sau să se bucure de o plimbare în natură. Motivul pentru care ei se simt bine singuri este că astfel reușesc să-și pună gândurile în ordine, consideră că relația cu ei este cea mai importantă relație a vieții lor. Acesta este un mod prin care ei analizează mai bine lucrurile, pot vedea mai bine detaliile, le vin idei în minte pentru a-și dezvolta mai bine interesele. În plus, au posibilitatea de a se cunoaște mai bine, de a-și descoperi talentele și abilitățile.

  Dacă petreci o perioadă de timp singur îți dezvolți stima de sine și încrederea. Prin această metodă ajungi să-ți faci o imagine complexă despre conexiunile sociale, și de multe ori ajungi să te retragi din anumite relații care nu sunt sănătoase. Acest lucru te va ajuta pe viitor să ai mai multă energie, să investești în alte relații care sunt semnificative pentru tine. Pe portalul Familist.ro poți citi mai multe articole despre relații și pritenie, despre cum să fii fericit în căsnicie, etc.

   

  Este foarte important să-ți petreci timpul liber într-un mod care îți convine, cât mai plăcut, care să te facă să te bucuri de fiecare moment. În timpul liber trebuie să cauți un echilibru între odihnă și activitate. Acum este momentul în care trebuie să obții mai multă energie, nicidecum să ți-o consumi și pe cea pe care o mai ai după o săptămână de muncă. De aceea, uneori prea multe întâlniri în weekend pot fi obositoare. Sunt momente când ți-e dor de acel sentiment de libertate, când vrei să faci ceva relaxant, să-ți aduni gândurile și să-ți recapeți liniștea interioară.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More