Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cum să votezi la alegerile europarlamentare. O aplicație te ajută să te decizi

0 89

euvox 2014

Pentru cei care încă nu s-au decis cu ce partid, alianță politică sau candidat independent vor vota la alegerile europarlamentare, există o aplicație care le dă o mână de ajutor.

Cercetătorii Departamentului de Științe Politice ai Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj au creat o aplicație de evaluare a opțiunilor politice pentru români în cadrul unei secțiuni dedicate pe site-ul euvox.eu.

Aici, după ce a selectat limba și țara în care va vota, utilizatorul aplicației trebuie să parcurgă un set de 30 întrebări de evaluare a opțiunilor politice pe teme de politică europeană, sancţiunile la adresa Rusiei, rolul statului în economie, redistribuirea bogăţiei, împrumuturile de la FMI, drepturile cuplurilor homosexuale sau libertatea avortului, dar şi teme locale cum ar fi Roşia Montană, regionalizarea pe criterii etnice sau restrângerea constituţională a atribuţiilor preşedintelui.

Citiți și: SONDAJ Alegeri europarlamentare 2014. Tu cu cine VOTEZI?

La finalul testului, utilizatorului îi sunt indicate formațiunile politice cu care împărtășește cele mai multe opțiuni politice, economice sau sociale.

„Site-ul are un dublu scop. Pe de-o parte oferă celor care parcurg formularul cu întrebări posibilitatea de a afla cu ce partide sau familii politice europene sunt compatibili, sau de a-şi compara poziţionarea cu ceilalţi cetăţeni români sau cu cetăţenii oricărui alt stat membru al UE. Pe de altă parte, va fi un excelent instrument de cercetare pentru noi”, a explicat Gabriel Bădescu, directorul departamentului de resort al UBB.

Site-ul euvox.eu s-a lansat simultan în toate cele 28 de state membre al Uniunii Europene și va fi deschis până în ziua alegerilor, pe 25 mai, și poate și câteva zile după aceea.

CITIȚI ȘI: Unde votezi la alegerile europarlamentare. Sondaj: Tu vei vota?

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More