Cum scăpați de insomnie?Ajutați-vă singuri! (P)
Este suficient să ai o noapte de nesomn și deja vei arăta foarte obosit a doua zi. Vei avea o stare de iritabilitate, de proastă dispoziție și de somnolență pe tot parcursul zilei. Dacă ajungi la două nopți de nesomn deja organismul este și mai obosit, simți cum capacitatea ta de muncă a scăzut și în plus ai schimbări de personalitate, comunici cu dificultate, nu mai ai răbdare și chiar poți avea anumite probleme de sănătate.
Cauzele tulburărilor de somn
- Apneea de somn
- Sindromul picioarelor neliniștite
- Stresul
- Schimbările hormonale care apar la menopauză sau la sindromul premenstrual
- Sforăitul excesiv
- Sindrom de oboseală cronică
- Anxietatea și depresia
- Bolile neurologice: Parkinson, Alzheimer
- Anemia
- Alergiile (ce produc senzație de mâncărime la nas, ochi, piele)
- Disfuncțiile glandei tiroide
- Durerile de spate sau de alt fel
- Administrarea unor medicamente ce pot bloca producția de melatonină și pot întrerupe somnul REM (pastile pentru depresie, răceală, astm, tensiune arterială).
Pentru majoritatea problemelor de somn (mai ales când acestea nu sunt serioase, când nu este vorba despre afecțiuni sau boli ce necesită un tratament medical) există anumite remedii care rezolvă simptomele în scurt timp.
Pentru insomniile ocazionale se recomandă calciul și malatonina care ajută la somn. Doza de melatonină trebuie să fie mică, se ia cel mult 5 mg de melatonină cu aproximativ o oră înainte de culcare. Dacă te trezești în timpul nopții și nu mai reușești să adormi poți bea o cană de lapte cald, acesta fiind un bun remediu contra stresului, te va calma și te va ajuta să adormi.
Luptă împotriva stresului, lasă grijile pe a doua zi! Încearcă să nu te mai gândești la problemele pe care le ai și care îți tulbură somnul! Pentru a reuși să adormi trebuie să te relaxezi și să te concentrezi pe gânduri plăcute, pe amintiri sau momente care te liniștesc.
Redu consumul de nicotină și cafeină mai ales după-amiaza, pentru că aceste substanțe pot afecta somnul, pot întrerupe ciclurile normale ale somnului. Sunt considerate de specialiștii în domeniul sănătății ca fiind neurostimulatoare și deci dacă sunt consumate prea târziu în timpul zilei pot crea serioase probleme de somn, pot duce la insomnie.
Ultima masă trebuie să fie cel târziu la ora 19. Dacă mănânci prea târziu nu este bine pentru organism, mesele copioase seara pot produce dereglări ale somnului. De asemenea, nu este recomandat seara consumul de ciocolată și în general de alimente care au tiramină. Această substanță are capacitatea de a produce norepinefrină – care poate stimula creierul și poate cauza insomnie.
Camera în care dormi trebuie să fie confortabilă, un loc liniștit, bine aerisit. Patul trebuie să aibă o saltea comodă iar lenjeria de pat este bine să fie confecționată din materiale din fibre naturale (care lasă corpul să respire și care nu creează niciun fel de disconfort în timpul somnului). Cele mai indicate sunt lenjeriile din bumbac 100% pentru că acestea nu provoacă reacții alergice, au un tușeu plăcut și absorb transpirația. Astfel de lenjerii se pot cumpăra și online, lucru recomandat mai ales pentru persoanele prea ocupate, pentru care timpul înseamnă bani.
Fă mai multă mișcare după-amiaza sau o plimbare seara pentru că te ajută să dormi mai bine, să ai poftă de somn. Prin efort fizic corpul obosește și astfel apare senzația de a dormi. Fă o baie caldă înainte de culcare pentru a te relaxa și pentru a avea un somn mai liniștit. Mergi să dormi atunci când îți este somn. Încearcă să te culci și să te trezești la o anumită oră, să ai un program de somn, astfel îți păstrezi ciclul normal al somnului.
Folosirea de somnifere nu este o soluție contra insomniei pe termen lung. Aceste medicamente pot induce somnul dar treptat pot afecta stadiile profunde ale somnului și acest lucru poate contribui după un timp la agravarea insomniei. Somniferele se iau doar ocazional și doar la recomandarea unui medic pentru că pot da anumite stări rele: gură uscată, depresie, agitație.
Unii oameni consideră că este mai bine să doarmă mai puțin pentru că astfel sunt mai productivi. Această convingere a lor este greșită, pentru că reducerea orelor de somn poate afecta organismul în timp. Potrivit specialiștilor persoanele care dorm mai mult (7-8 ore pe noapte) sunt mai sănătoase, mai fericite și trăiesc mai mult. Mai mult decât atât, sunt studii care demonstrează că somnul de după-amiază poate crește capacitatea de concentrare și poate reduce riscul de accidentare.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.