Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cum se fabrică știrile la Dej (part. 2) – Bărbatul ”din Dej” omorât în bătaie la Bistrița NU ERA din Dej

0 113

fabrica de stiri dejeanus

Spuneam în urmă cu o lună de zile, într-un material publicat pe Blogul Someșeanul, despre practicile unor ”jurnaliști” din zonă care fabrică și măsluiesc știrile după bunul plac, doar-doar mai crește traficul pe site.

Atunci era vorba despre niște capturi la imagini video filmate în 2012 la un incendiu, prezentate acum ca galerie foto la o știre. Pentru că, nu-i așa, altfel fură ochii cititorilor niște imagini cu flăcări uriașe (chiar dacă-s de acum trei ani de zile) decât o fotografie amărâtă cu o mașină de pompieri.

De această dată, însă, inventivitatea și dezinformarea grosolană nu se reflectă în imaginile folosite pentru a ilustra o știre, ci în informațiile eronate prezentate în material. Bineînțeles, tot cu scopul de a smulge din rădăcini click-ul cititorilor atrași de știrile bombastice.

Și uite așa se face că o știre despre un bărbat din Bistrița decedat după ce a încasat o bătaie de la un agent BGS, se transformă într-o știre despre un bărbat din Dej, ucis în bătaie de un agent BGS.

dejeanus barbat dej bistrita bgs

Pentru că dacă un blog axat pe știri din Dej prezintă cazul unui omor al unui bărbat din Bistrița nu atrage pe nimeni, decât, poate, pe cititorii din Bistrița ai acelui site. Dar dacă spunem că bărbatul omorât este din Dej, alta este situația și cititorii dau buluc pe blog să vadă cine-i dejeanul omorât.

Bineînțeles, blogul cu pricina nu dezvăluie cine ar fi bărbatul respectiv, ce legătură ar avea cu Dejul. O dă clar și răspicat: [highlight]”Bărbat din Dej, omorât în bătaie de un agent BGS în gara din Bistrița”[/highlight]. Asta după ce alte site-uri de știri din Bistrița ziceau la fel de clar și răspicat că bărbatul este din Bistrița.

Mergând pe firul poveștii, un simplu telefon la purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud vine să confirme varianta oficială:

”Bărbatul era din Bistrița. Nu știu de unde a apărut informația că era din Dej. Victima avea domiciliul în Bistrița, stătea în Bistrița, lucra în Bistrița.”

Tot pe firul poveștii mergând mai departe, aflăm de la Mesagerul.ro faptul că bărbatul în vârstă de 51 de ani din Bistrița a fost lovit de un agent BGS în data de 16 aprilie, într-un bar din zona gării din Bistrița, bistrițeanul decedând ulterior acasă, în urma unei hemoragii interne.

Gheorghe Balogh, pe numele său (pentru că jurnaliștii de la Mesagerul de Bistrița își fac treaba) avea 51 de ani, era divorțat și avea doi copii, iar la momentul incidentului locuia cu chirie în Bistrița, chiar aproape de barul unde a mâncat bătaia soră cu moartea. Fusese sportiv de performanță la Bistrița în vremea junioratului, când a cucerit chiar medalii la campionatul național de judo, fiind antrenat de un profesor bistrițean, Vasile Bodea.

O altă informație eronată prezentată de blogul dejean, este faptul că agresorul ar fi din Lechința. Total fals! Bătăușul de la BGS, Florin Peter un tânăr de 23 de ani, este din Slătinița, fapt confirmat și de alte surse cum ar fi Adevărul.ro. Acesta a fost arestat la domiciliu, și era angajat BGS de mai mulți ani.

N-ar fi o problemă că un anumit blog din Dej dă informații eronate, chiar dacă-și prostește pe față cititorii, în goana după știri bombastice și trafic. Problema este că după el s-au luat mulți alții, pe același principiu, că nu mai verificăm informațiile, doar le servim mai departe. Măcar cei care au preluat informațiile eronate, au avut bun simț să mai citeze și-o sursă, măcar să nu se facă de tot de cacao.

Alții, însă, care s-au mai fript, au modificat cu totul știrea și au dat altă sursă. Că așa ”E” mai credibili.

diji24 barbat dej bistrita bgs

 

Și-au luat țeapă, dacă e să dăm doar câteva exemple, Știri de Cluj, Monitorul de Cluj și Vocea Transilvaniei, care, probabil, nici n-ar fi băgat în seamă știrea dacă nu ar fi fost vorba despre un ”bărbat din Dej”.

Dacă ar fi fost o premieră, probabil am fi trecut cu vederea, însă această practică a umflării și fabricării știrilor este una veche pentru blogul în cauză. Tot așa, spre exemplu, același blog anunța în toamna anului trecut că ”[highlight]O tanara de 24 de ani din Dej, insarcinata in cateva luni, ar fi decedat la locul de munca intr-o fabrica din Bistrita[/highlight]”. Când, în realitate, tânăra nu doar că nu era din Dej, ci din Zimandu Nou (județul Arad), dar chiar este în viață și la această oră. Pe blogul dejean știrea este și acum în curs de actualizare.

tanara insarcinata moarta

Iar dacă alții mai pățesc să dea informații greșite, de cele mai multe ori revin cu o rectificare, cu o modificare. Nu și în acest caz. Nu-i bai că dezinformează de rup normele! Trafic să fie, că de nu facem noi să fie!

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More