Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cum se încalcă legea la Dej: Deșeuri din construcții, depozitate la containerele destinate deșeurilor menajere – FOTO

0 1.012

Deși legea interzice acest lucru, depozitarea molozului și a deșeurilor rezultate din construcții la punctele de colectare a deșeurilor menajere se face fără frică de lege la Dej. Un caz recent ne-a fost semnalat de către un cititor Someșeanul.ro.

Un cititor Someșeanul.ro a transmis pe adresa redacției câteva fotografii care arată cum știu unii dejeni să respecte legea și normele de conviețuire în comun în oraș. Acesta spune că nu este pentru prima dată când se întâmplă so observe cum vecini de-ai lui încalcă normele legale cu privire la depozitarea deșeurilor.

”Gunoaiele rezultate în urma meseriașilor sunt depozitate în locuri unde ei nu plătesc nimic la „Salubrizare” și „Finanțe”. Locul este pe Baltă”, ne transmite cititorul nostru, care se întreabă dacă ”s-a sensibilizat” cineva în această situație.

Acesta spune că la punctul de colectare a deșeurilor menajere de lângă blocul său și-au făcut apariția, din nou, mai mulți saci cu moloz și resturi din construcții, depozitate acolo  de către ”un meseriaș”, asta deși legea interzice acest lucru.

Potrivit reglementărilor legale, depozitarea molozului sau a materialelor rezultate din lucrări de construcții este interzisă în zona de colectare a deșeurilor menajere.

”Este interzisă amestecarea gunoiului menajer ori depozitarea în locurile destinate acestuia sau în alte locuri, a resturilor rezultate din demolări sau ca urmare sau ca urmare a executării unor lucrări de construcţii. Pentru resturile rezultate din demolări se va încheia contract cu Stația de Compost Dej, care asigură containere și transportul acestora contra cost”, prevede legea.

Astfel, persoanele fizice sau juridica care desfășoară lucrări de demolare sau construcție și care produc în urma acestor lucrări deșeuri din construcții, moloz sau alte materiale, sunt obligate prin lege să anunțe autoritățile, să închirieze containere speciale pentru acest tip de depozitare și să plătească ridicarea și transportul deșeurilor de către societatea abilitată pentru acest lucru.

”Persoanele care construiesc, repară sau demolează  construcţii de orice fel sunt obligate să asigure în permanenţă curăţenia pe şantier în zona afectată acestuia.

Depozitarea materialelor de construcţii sau a celor rezultate din demolări pe trotuare sau pe partea carosabilă a arterelor  de circulaţie se face numai pe baza autorizaţiei eliberată de către Serviciul Tehnic din cadrul Primăriei Municipiului Dej şi cu achitarea taxelor legale”, mai prevede un proiect de hotărâre al municipalității dejene care se află acum în dezbatere publică.

Doar că la Dej, în loc să-și bată capul cu aceste prevederi și să plătească pentru astfel de servicii, cei care produc deșeuri industriale, din construcții sau demolări preferă să ocolească legea, să scape de plată și să arunce deșeurile la containerele destinate deșeurilor menajere, sau, mai rău, pe terenuri virane de la marginea localității.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More