Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cupa Primăverii – Sărbătoarea Rugby-ului la Iclod – VIDEO

0 35

Cînd intri într-un sediu de Primărie din mediul rural şi la loc de cinste în sala de consiliu vezi pe un banner cu un citat din Pierre de Coubertin, asta înseamnă că în comuna respctivă sportul e la loc de cinste. Iar, la Iclod, într-adevăr aşa este. În comuna de pe Valea Someşului Mic nimic nu e pe planul doi.

De la problemele edilitar-gospodăreşti pînă la investiţiile din domniul culturii şi al sportului, toate aspectele au importanţa lor. Asistînd la întrecerile celei de a treia ediţii a Cupei Primăverii la rugbi tag am rămas cu o impresie deosebită. Atmosferă sărbătorească, invitaţi de marcă şi meciuri deosebit de disputate-iată caracteristicile frumoasei competiţii dedicată elevilor desfăşurată marţi în moderna sală de sport a Şcolii Gimnaziale din Iclod, la care trebuie să adăugăm sportivitatea ce a domimnat toată durata întîlnirilor. Au fost prezente nu mai puţin 8 echipe şcolare de rugbi aparţinînd unităţilor de învăţămînt din Cluj-Napoca (2 echipe), Buza(tot 2 formaţii), Sînnicoara, Panticeu., Livada şi Iclod, localităţi unde rugbyiul cîştigă tot mai mult teren.

Clujul ştiam că este un centru puternic al sportului cu mingea ovală, dar semnalăm cu bucurie apariţia unor grupări din comune ca Panticeu sau Buza. Iată că rugbyul se bucură de popularitate şi la sate, un lucru îmbucurător în peisajul sportului nostru. Asta au remarcat şi invitaţii de marcă a întîlnirii de suflet de la Iclod, adică domnii Gheorghe Sabău, director de dezvoltare din cadrul FR Rugby, regiunea Transilvania, arbitrul principal a competiţiei, foştii internaţionali de rugby Ioan Bucan, şi Petrică Motrescu, precum şi foştii jucători ai Universităţii Cluj, Silviu Spătaru (de loc chiar din Iclod), Nicolae Copil şi Simion Mărginean, cu toţii au rămas cu o impresie deosebită după această adevărată sărbătore a rugbiului şcolar din ţara noastră, organizată de FR Rugby, Primăria comunei Iclod şi Şcoala Gimnazială din localitate.

La turneu a mai participat şi cunoscutul om de sport clujean, prof. univ.dr. Traian Bocu, redactor-şef al revistei „Palestrica Milleniului III”, un bun cunoscător al fenomenului sportiv de pe meleagurile someşene. An de an domnia sa organizează tradiţionala competiţie „Cupa Gheorghe Moceanu”, dedicat personalităţii primului profesor de educaţie fizică din România, născut în satul Orman, comuna Iclod.

La conferinţa de presă desfăşurată la sediul Primăriei au mai fost prezenţi viceprimarul comunei Iclod, Gheorghe Moţ şi consilierul local, Ionel Hurducaş. Acolo au fost rememorate prin discuţiile purtate cu foştii internaţionali cele mai importante momente ale rugbyului românesc, un sport care mereu ( mai ales în anii 60-70) ne-au adus satisfacţii. Amfitrionul competiţiei a fost primarul comunei Iclod, domnul Emil Pîrţoc, preşedinte de onoare al Colegiului Central al Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Rugby, artizanul multor succese ale acestei discipline sportive şi care în ultimii 4 ani a făcut adevărate minuni în dezvoltarea social-culturală şi sportivă a aşezării din vecinătatea municipiului Gherla.

Oaspeţii aflaţi marţi la Iclod au vizitat şi şantierul noului stadion ce se construieşte în apropierea Gării CFR din Iclod, unde deja se lucrează la amenajarea tribunei cu 600 de locuri, a anexelor necesare şi a pistei de atletism cu tartan. Tot acolo va fi o sală de fitness şi un teren de tenis. Şi asta într-o comună, la Iclod, o localitate unde mişcarea fizică şi sportul se află printre prioritiăţile administraţiei locale. După introducerea gazului metan, a apei potabile şi a canalizării, iată că centrul de comună va avea şi o bază sportivă modernă, aşa cum puţine oraşe au în zona noastră. La Iclod omul sfinţeşte locul!

La sfîrşit să nu uităm să amintim clasamentul final al „Cupei Primăverii” de la Iclod. Pe primul loc s-a clasat echipa Liceului Teoretic „ „Eugen Pora” Cluj-Napoca (antrenor Răzvan Roman), urmată de formaţia Şcolii Gimnaziale din Panticeu pregătită de prof. Bogdan Mureşan, iar bronzul a revenit elevilor de la Şcoala Gimnazială Sînnicoara, îndrumaţi de Bogdan Chindriş. Celelalte echipe au primit menţiuni, dar cu toţii s-au întors acasă cu diplome şi echipament sportiv. Unii au fost cadorisiţi şi cu cîte o minge de rugby. Important e că am asistat la o emoţionanţă sărbătoare a sportului şcolar, unde vom reveni la anu cu ocazia celei de IV-a ediţii!
Szekely Csaba

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More